Δεν υπάρχουν περιθώρια για επιπλοκές και αναστολές...


Το κλίμα αισιοδοξίας ...



που δημιούργησε η προσέγγιση των θέσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τις αντίστοιχες των εταίρων μας, άρχισε να σκιάζεται από τις πρώτες αντιδράσεις στο εσωτερικό του Σύριζα, αλλά και τις επιφυλάξεις που διατυπώνει σύμφωνα με πληροφορίες το ΔΝΤ, για τον αντιαναπτυξιακό χαρακτήρα  των μέτρων.

 Ο φόβος του πολιτικού κόστους και οι όποιες επιφυλάξεις δεν μπορεί, δεν επιτρέπεται όμως να δημιουργήσουν οποιαδήποτε επιπλοκή στη συμφωνία.

Οι διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη επιβάλλεται να ολοκληρωθούν μέσα στον ελάχιστο χρόνο που απομένει. Ο πρωθυπουργός με τις νέες επαφές που θα έχει σήμερα στις Βρυξέλλες έχει την ευκαιρία να συμβάλλει καθοριστικά στο κλείσιμο των εκκρεμοτήτων.

 Στην αποψινή καθοριστική συνεδρίαση του Eurogroup οι υπουργοί Οικονομικών πρέπει να έχουν στα χέρια τους το ολοκληρωμένο ΠΛΑΙΣΙΟ και την αποτίμηση της συμφωνίας, ώστε να δώσουν το πράσινο φως για την οριστική έγκριση της από τη Σύνοδο Κορυφής που ακολουθεί.

Η αβεβαιότητα στην οικονομία και η ανασφάλεια που βιώνουν οι πολίτες, πρέπει να λάβουν οριστικά τέλος μέσα στις επόμενες μέρες. Πολιτικά  παιγνίδια, προσωπικοί εγωισμοί και ανταγωνισμοί δεν έχουν θέση αυτές τις κρίσιμες ώρες.

Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να κάνει το αναγκαίο τελικό βήμα, αλλά και οι εταίροι μας οφείλουν να σταθμίσουν το γενικότερο ευρωπαϊκό συμφέρον και να αφήσουν στην άκρη μικρόψυχες αντιδράσεις για όσα προβλήματα και αντιδικίες δημιουργήθηκαν ενδεχομένως στο μακρύ διάστημα συζητήσεων και διαβουλεύσεων.

Αυτό που προέχει πάνω από όλα είναι η διασφάλιση της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας. Για να μπορέσει επιτέλους η οικονομία να επιστρέψει στην ομαλότητα για να έχουμε στη συνέχεια τη δυνατότητα και την άνεση χρόνου να αναζητήσουμε αντίβαρα στο ιδιαίτερα βαρύ φορτίο των μέτρων.

 Το κόστος της συμφωνίας είναι πράγματι δυσβάστακτο, αλλά οποιαδήποτε άλλη επιλογή θα είναι δυστυχώς ακόμα χειρότερη. Κι αυτό πρέπει να το έχουν υπόψη τους, τόσο ο πρωθυπουργός που θα αναλάβει το πολιτικό κόστος, αλλά και όσοι από το κόμμα του αντιδρούν και μεμψιμοιρούν  εκ του ασφαλούς.

ΤΟ ΒΗΜΑ