Με σχέδιο τον ξαφνικό θάνατο ;


Την ώρα που στην ...



Αθήνα κορυφώνεται η αγωνία για την επίτευξη "συμφωνίας" (ενδιάμεσης κατά την άποψή μου), ο Γερμανός υπουργός οικονομικών κ. Σόιμπε, και στελεχη του ΔΝΤ επεξεργάζονται σενάριο οικονομικής ασφυξίας της Ελλάδος, διάρκειας ενός μηνός, με φόντο την αποπληρωμή των δόσεων προς το ταμείο.

Στον αντίποδα, απόλυτα επιφυλακτικοί εμφανίζονται σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο η κ. Μέρκελ και ο Γιούγκερ.

Το σχέδιο των δανειστών , και ειδικότερα του κ Σόιμπλε, σε υπόγεια συνεννόηση με το ΔΝΤ, με στόχο την υποχώρηση της Κυβέρνησης στα σημεία τριβής της διαπραγμάτευσης για την νέα συμφωνία.

Στόχος του Μαξίμου είναι να ξεκλειδώσει η χρηματοδότηση και να αποφευχθεί η οικονομική ασφυξία αλλά και το πιθανό ατύχημα.

Στην περίπτωση που δεν θα πληρωθεί το ΔΝΤ,τότε θα έχουμε τον "ξαφνικό θάνατο"επί της ουσίας η Ελληνική Κυβέρνηση θα έχει ένα διάστημα 30 ημερών για να αντιδράσει, ενώ ταυτόχρονα
ο κ. Σόιμπλε θα έχει πετύχει τον στόχο του.

Τώρα εάν δεν κλείσει η συμφωνία, είναι πολύ πιθανόν να επιβληθεί το capital control στις καταθέσεις των Ελλήνων. Με το capilal control μια χώρα απαγορεύει στους πολίτες της να προχωρούν σε μεγάλες αναλήψεις μετρητών από τους λογαριασμούς τους, στις τράπεζες, είτε από το γκισέ είτε μέσω ΑΤΜ.

 Οι τράπεζες θέτουν αυτομάτως τα ΑΤΜs σε κατάσταση περιορισμού και το μόνο που κάνει ο πολίτης είναι να προχωρεί σε ανάληψη ενός περιορισμένου ποσού καθημερινά, το οποίο μπορεί να κυμαίνεται από 50 έως 100 ευρώ, ανάλογα με τα μετρητά που έχουν οι τράπεζες. Στην Κύπρο, για παράδειγμα, πριν δύο χρόνια είχε επιτραπεί η ανάληψη έως 300 ευρώ καθημερινά για κάθε πρόσωπο και για κάθε τράπεζα.

Σε περίπτωση πιστωτικού γεγονότος, δηλαδή εάν μια χώρα δεν πληρώσει μια δόση στο ΔΝΤ ή στην ΕΕ, τότε θα προκληθεί πανικός στις τράπεζες. Αναγκαστικά, λοιπόν, η Κυβέρνηση θα πρέπει να περάσει με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου τον περιορισμό στην κίνηση κεφαλαίων (capital control) και στην ανάληψη καταθέσεων.

Το μεγάλο θέμα για όλους μας είναι να ξεπεραστεί ο σκόπελος του ΔΝΤ, μέσω της αποπληρωμής της περιβόητης δόσης που οφείλουμε, και να μη "χαθεί" η Ελλάδα.