Γ. Βαρουφάκης: Καιρός να σταματήσουμε τις αλληλοκατηγορίες


Είναι καιρός να ...


σταματήσουμε να αλληλοκατηγορούμαστε, είναι καιρός να κάνουμε τη δουλειά μας για να καρποφορήσουν οι πολύμηνες προσπάθειες και να καταλήξουμε σε μια συμφωνία, επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης σε δηλώσεις του στο περιθώριο της συνάντησης που είχε με στελέχη του αριστερού γερμανικού κόμματος Die Linke.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, είναι καιρός η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Ένωση να κάνουν τη δουλειά που απαιτείται για να καταλήξουν σε μια συμφωνία, ενώ εκτίμησε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει καθήκον να βοηθά πολιτικούς και γραφειοκράτες να φθάσουν σε μια συμφωνία, για να ανακτήσει έτσι την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων πολιτών.

«Στις ιστορικές αυτές στιγμές, με τα μάτια των Ευρωπαίων πάνω μας, προσδοκώντας από εμάς του πολιτικούς να φέρουμε αυτή τη διαπραγμάτευση σε μια επιτυχή κατάληξη προς όφελος κάθε Ευρωπαίου πολίτη, είναι κρίσιμο να μην σκεφτόμαστε με όρους κομματικής πολιτικής αλλά ως Ευρωπαίοι με υπευθυνότητα για το μέλλον της Ευρώπης», πρόσθεσε.

«Είμαστε μαζί σε αυτό, ως Ευρωπαίοι, ανεξαρτήτως των πολιτικών μας πεποιθήσεων και έχουμε τη μέγιστη ευθύνη να ξεπεράσουμε όποιες δυσκολίες και αποτυχίες συντονισμού είχαμε, προκειμένου να επιτύχουμε τη συμφωνία, την οποία όλοι περιμένουν από εμάς», συμπλήρωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Παράλληλα όμως, σε συνέντευξή του η οποία θα δημοσιευθεί στο αυριανό φύλλο της εφημερίδας Tagesspiegel και αποσπάσματα της οποίας προδημοσιεύονται σήμερα, ο κ. Βαρουφάκης απορρίπτει εκ νέου τα μέτρα εξοικονόμησης πόρων που πρότεινε την περασμένη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στα οποία περιλαμβάνονται αυξήσεις του ΦΠΑ και μειώσεις των αποδοχών και των συντάξεων του δημοσίου.

«Δεν κάνει κανείς τέτοιου είδους προτάσεις παρά μόνο εάν δεν θέλει μια συμφωνία», φέρεται να είπε ο υπουργός Οικονομικών στην Tagesspiegel, σύμφωνα με απόσπασμα της συνέντευξης.
Νωρίτερα, ο κ. Βαρουφάκης εμφανίστηκε αισιόδοξος για συμφωνία, μετά την εποικοδομητική, όπως τη χαρακτήρισε, συνάντηση που είχε στο Βερολίνο με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Μετά τη συνάντηση που είχαν οι δύο υπουργοί Οικονομικών στο Βερολίνο, ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε πως «σήμερα είχαμε μία φιλική και παραγωγική συζήτηση με τον Γερμανό ομόλογό μου». «Η συνάντηση αποδείχθηκε χρήσιμη και πραγματοποιήθηκε σε ένα ιδιαίτερα φιλικό κλίμα», πρόσθεσε.

Ο υπουργός αναγνώρισε ότι «αυτές είναι δύσκολες στιγμές για την Ευρωπαϊκή Ένωση και ιδιαίτερα για την Ευρωζώνη».

Χαρακτήρισε «χρέος των εκλεγμένων πολιτικών» να αναλάβουν τις ευθύνες τους σε ανώτερο επίπεδο «προκειμένου να επιτύχουν μια συμφωνία που είναι απολύτως απαραίτητη για τη συνοχή της Ευρωζώνης, απολύτως αναγκαία για την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά είναι και μια ιστορική ευθύνη που δεν μπορούμε να απεμπολήσουμε».

«Σήμερα δεν έγινε καμία διαπραγμάτευση, έγινε απλά μία συζήτηση», συνέχισε ο ΥΠΟΙΚ, διευκρινίζοντας πως οι δύο πλευρές έχουν «μια κοινή αντίληψη για το πρόβλημα και ο σκοπός είναι να επιτευχθεί μία από κοινού σχεδιασμένη λύση». Καταλήγοντας, εξέφρασε την αισιοδοξία του πως σύντομα θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών.