Ο δρόμος της συνεννόησης


Λογικά δεν αναμενόταν να...


καταλήξει σε κάποιο οριστικό -θετικό ή αρνητικό- αποτέλεσμα η χθεσινοβραδινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες.

Αυτό είναι κάτι που θα συμβεί στο αμέσως προσεχές διάστημα και θέλουμε να πιστεύουμε ότι η έκβαση της διαπραγματευτικής διαδικασίας θα είναι θετική.

 Έστω και στο «παρά ένα», όμως, καλό θα είναι και οι δύο πλευρές, αλλά πρωτίστως η δική μας, να συνειδητοποιήσουν ότι κάθε άλλο παρά εποικοδομητικοί υπήρξαν οι υψηλοί τόνοι και η επιθετικότητα που χαρακτήρισαν σε σημαντικό βαθμό το τελευταίο διαπραγματευτικό τετράμηνο.

Δεν νομίζουμε ότι ωφέλησαν σε τίποτα τη μία ή την άλλη πλευρά -και ιδιαίτερα τη δική μας- απαξιωτικοί και οπωσδήποτε προσβλητικοί χαρακτηρισμοί προσώπων ή και πρακτικών.

Και όσο κι αν πιστεύει κανείς ότι ο προσωπικός παράγοντας δεν πρέπει ή δεν θα πρέπει να επηρεάζει κρίσεις, αξιολογήσεις ή και αποφάσεις, είναι τουλάχιστον αφελής η εντύπωση ότι η έκβαση των όποιων συνομιλιών δεν επηρεάζεται από το κλίμα και την ατμόσφαιρα μέσα στην οποία διεξάγονται.

Θέλουμε να ελπίζουμε ότι δεν φτάσαμε στο τέρμα της ευρωπαϊκής πορείας μας και ότι μέσα στις επόμενες μέρες θα περάσουμε σε μια νέα και αποδοτικότερη φάση συνεργασίας με τους εταίρους μας.

Και εκείνο που σε μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει να φροντίσουμε - τόσο εμείς όσο κι εκείνοι- είναι να μην επαναλάβουμε τα όσα αρνητικά η εμπειρία μας κατέγραψε στο τετράμηνο που ήδη διανύσαμε.

Εκείνο που προέχει στις σχέσεις μεταξύ των κρατών είναι οπωσδήποτε το συμφέρον του καθενός. Αλλά και οι συγκλίσεις είναι ευκολότερες και η αντιμετώπιση ευνοϊκότερη, όταν η συνεννόηση γίνεται σε φιλικό και πολιτισμένο επίπεδο και όχι σε εχθρικό και ακραία ανταγωνιστικό...