Αναπόφευκτη η νέα συμφωνία;


Το μνημόνιο ...


περιείχε λάθη και στη σύλληψη και στην εφαρμογή του.

Η χώρα θα είχε πτωχεύσει από το 2010 αλλά η ΝΔ  που ήταν αξιωματική αντιπολίτευση είχε ασκήσει έντονη αντιμνημονιακή πολιτική ζητώντας το ανέφικτο: την επαναδιαπραγμάτευση του πρώτου μνημονίου.

Τελικά υπό την πίεση, η ΝΔ στήριξε την ισχύουσα και σήμερα δανειακή σύμβαση και το μνημόνιο.

Ο Αντώνης Σαμαράς έσωσε την χώρα από την καταστροφή το 2012, αλλά δεν δημιούργησε τις προϋποθέσεις για να βγει η χώρα από την κρίση.

Σήμερα πέρα από τα διπλωματικά χαμόγελα και κάποιες ενθαρρυντικές κουβέντες, η βασική γραμμή της Αθήνας για την διαπραγμάτευση παραμένει σταθερή.

Θέλω να πιστεύω ότι οι θεσμοί και τα τεχνικά κλιμάκια θα ολοκληρώσουν τις επόμενες μέρες τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου στα πλαίσια της νέας συμφωνίας ( νέο μνημόνιο)

Μήπως μια νέα συμφωνία που οι περισσότεροι πολίτες επιθυμούν, θα είναι αναπόφευκτη και πρέπει να διασφαλιστεί;

Θεωρώ ότι οι μεγάλοι ηγέτες, αποδείχτηκαν μεγάλοι επειδή πήραν μεγάλες και γενναίες αποφάσεις.

Θέλω να πιστεύω  ότι η ιστορία δεν μνημονεύει μόνο όσους αποδείχθηκαν μεγάλοι ηγέτες, αλλά και όσους αποδείχθηκαν μεγάλοι καταστροφείς.

Εδώ που έφτασαν τα πράγματα με τις πολιτικές των κυβερνήσεων ο λαός πρέπει να αισθανθεί ξανά ασφαλής στον τόπο του, σταθερά μέλος της Ευρώπης και υπεύθυνος για την τύχη του.

Ένα ερώτημα παραμένει σε μένα. Για να αλλάξει κάτι, και για να έχουμε πιθανότητες επιτυχίας, μήπως χρειάζεται να ακολουθηθούν καθαρά φιλελεύθερες πολιτικές;