«Αγκάθια» φράζουν το δρόμο προς τη συμφωνία


Της Δήμητρας Καδδά

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με ...



πληροφορίες, έχει ήδη διαμορφώσει ένα προσχέδιο προτάσεων για συμφωνία, καταγράφοντας τα πεδία «σύγκλισης» στις διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται (σε ΦΠΑ, πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, πλειστηριασμούς, ιδιωτικοποιήσεις, κλειστά  επαγγέλματα κλπ).

Ο λόγος, για ένα προσχέδιο που έχει «κενά», στα πεδία που οι διαφωνίες παραμένουν με τους «θεσμούς», τα οποία επιχειρείται να λειανθούν τις επόμενες ώρες/ημέρες σε πολιτικό επίπεδο αλλά και στις τεχνικές διαπραγματεύσεις, με τους εκπροσώπους στο Brussels Group να παραμένουν στις.. θέσεις τους.

Τα «κενά» δεν περιορίζονται μόνο στα ανοικτά μέτωπα του 2015, δηλαδή στα μέτρα για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό και να ολοκληρωθεί η «αξιολόγηση».

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι συζητήσεις βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία στο θέμα του ΦΠΑ και ειδικότερα στην κατεύθυνση να υπάρξουν τέσσερις συντελεστές, με τα τρόφιμα στον χαμηλότερο συντελεστή, στο 7%.

Η ελληνική πλευρά επιθυμεί να τεθεί επί τάπητος γραπτώς και με μεγαλύτερη σαφήνεια  και η επόμενη ημέρα.  Δηλαδή, τι θα γίνει μετά τον Ιούνιο με το ζήτημα της ανάπτυξης και του χρέους, με πρώτο μέλημα τις δόσεις προς την ΕΚΤ τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.
«Αναταράξεις»

Η κυβέρνηση εξακολουθεί να αναζητά ισορροπία ανάμεσα στις πιέσεις των δανειστών και στις ενδοκυβερνητικές αναταράξεις, έχοντας πλέον ένα ακόμη ενεργό μέτωπο: την απόφαση του ΥΠΟΙΚ να προτείνει ως εκπρόσωπο στο ΔΝΤ την κα Παναρίτη, μία απόφαση η οποία φέρεται να έχει προκαλέσει, σύμφωνα με πληροφορίες, έντονη δυσαρέσκεια, σε μία κρίσιμη στιγμή που επιχειρείται από ελληνικής πλευράς άμεση ολοκλήρωση της συμφωνίας με σύμφωνη γνώμη του ΔΝΤ.

Ο κος Σταθάκης μάλιστα προανήγγειλε συμφωνία εντός των επομένων ημερών, με σύγκλιση του αρμόδιου οργάνου του Eurogroup για να την επικυρώσει.

Plan B

Πάντως η αισιοδοξία δεν είναι το ίδιο έντονη και από πηγές των θεσμών που βλέπουν μεν πρόοδο, η οποία όμως -αναφέρουν- τις τελευταίες ημέρες είναι πολύ αργή, αφού οι κόκκινες γραμμές των δύο πλευρών παγιώνονται.

Παρακολουθούν τις επαφές σε πολιτικό επίπεδο και εξηγούν ότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν, με επόμενο σταθμό το μέσο του μήνα και τις μεγάλες πληρωμές προς το ΔΝΤ που έρχονται, αλλά και την αντίθεση πολλών κρατών σε νέα παράταση της δανειακής σύμβασης.

Πηγές των θεσμών εξηγούν ότι αν δε βρεθεί πεδίο σύγκλισης, μία εκδοχή είναι και αυτή του σχεδίου που πλέον θα προταθεί στην Αθήνα ως λύση/συμφωνία, ενός σχεδίου  τύπου take it or leave it.

Πάντως, προς το παρόν η προσπάθεια από κοινού εύρεσης λύσης συνεχίζεται, αναφέρουν...