Λύση στην Ευρώπη


Μπορεί η ασάφεια ως ...


προς τις διαπραγματευτικές επιδιώξεις να παραμένει και η εκκρεμότητα ως προς την έκβαση των συζητήσεων να διατηρείται, αλλά η πολύμηνη παράταση των συνομιλιών με τους εταίρους και δανειστές έχει και τα θετικά της. Αν μη τι άλλο, έχει αποδείξει πέραν πάσης αμφισβήτησης πως ούτε υπήρχε, ούτε υπάρχει, ούτε και είναι πιθανό να υπάρξει άλλος δρόμος εξόδου από την κρίση.

Είναι δεδομένο ότι οι υποστηρικτές της ρήξης και της δραχμής αποτελούν ισχυρή τάση στα κεντρικά κομματικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά είναι επίσης δεδομένο πως μια τέτοια προοπτική δεν αντιμετωπίζεται σε κυβερνητικό επίπεδο ως εναλλακτική πρόταση και γι' αυτό καταβάλλεται και κάθε δυνατή προσπάθεια να συγκλίνουν οι απόψεις των δύο πλευρών και να φτάσουν στη συμφωνία.

Καθοριστικός παράγοντας για την επιλογή αυτή είναι οπωσδήποτε η προεκλογική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ ότι η λύση την οποία θα επιδιώξει θα είναι μόνο μέσα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά πέραν τούτου υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που έμμεσα ή άμεσα έχουν καταστήσει για τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕλ μονόδρομο την ευρωπαϊκή στήριξη.

Δοκιμάστηκαν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο όλα αυτά τα χρόνια οι όποιες και όσες πιθανές ή απίθανες εναλλακτικές είχαν ακουστεί. Οπως η ύπαρξη άλλων πηγών χρηματοδότησης που θα μας επέτρεπαν να αποφύγουμε τη χρεοκοπία και όσα αυτή συνεπάγεται. Η πράξη απέδειξε ότι δεν υπάρχει στον πλανήτη χρηματοδότης που να θέλει και να είναι σε θέση να σηκώσει το φορτίο μας.

Και πέραν τούτου, η ρήξη με την Ευρωπαϊκή Ενωση δεν ισοδυναμεί μόνο με απώλεια του οικονομικού μονόδρομου, αλλά και με αποκοπή της χώρας από το φυσικό της περιβάλλον που δεν είναι άλλο από την Ευρώπη. Γιατί δεν είναι μόνο το ευρώ που μας δένει μαζί της. Αυτός είναι ο χώρος μας.