Το μέλλον μας είναι η Ευρώπη


Μπορεί η διαπραγμάτευση να ...


παραμένει ακόμη σε εκκρεμότητα και να μη δικαιώθηκαν οι προσδοκίες ότι οι επαφές στη Ρίγα θα απέβαιναν καθοριστικές για την ολοκλήρωση της συμφωνίας, αλλά φυσικά ούτε άσκοπες ούτε περιττές αποδείχθηκαν. Διότι αν μη τι άλλο είχαν ως αποτέλεσμα να βρεθούν πια απλωμένες πάνω στο τραπέζι όλες οι διαπραγματευτικές παράμετροι, έτσι ώστε να έχουμε πλήρη και λεπτομερή την εικόνα σχετικά με το πού βρισκόμαστε και με το τι απαιτείται για να φτάσουμε στον στόχο μας.

Είναι δεδομένο ότι οι συγκλίσεις με τους εταίρους και την ΕΚΤ βρίσκονται σε πολύ καλύτερο δρόμο σε σχέση με εκείνες που θα διασφάλιζαν και την προσυπογραφή της συμφωνίας από την πλευρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Για την ακρίβεια, η συμφωνία «κολλάει» στο ΔΝΤ, του οποίου οι απαιτήσεις είναι συγκεκριμένες και αφορούν τις περισσότερες, αν όχι όλες, τις «κόκκινες γραμμές», που η κυβέρνηση έχει διακηρύξει ότι δεν σκοπεύει να υπερβεί.

Αλλά, φυσικά, στη ζωή όλα είναι σχετικά. Και ανάμεσα σ' αυτά και οι όποιες δεσμεύσεις αναλαμβάνονται κάποια στιγμή, πλην όμως η τήρησή τους εξαρτάται από τις αντικειμενικές συνθήκες που οι πολιτικές και οικονομικές καταστάσεις διαμορφώνουν. Διότι «κόκκινη γραμμή» και μάλιστα την ισχυρότερη απ' όλες, αποτελεί η προστασία μισθών και συντάξεων αλλά οι υπό διαπραγμάτευση αλλαγές στα κλιμάκια του ΦΠΑ μοιραία θα την παραβιάσουν, αφού θα έχουν ως αποτέλεσμα την απώλεια μέρους του εισοδήματος των μισθωτών και των συνταξιούχων.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι αποφάσεις που καλείται να πάρει η κυβέρνηση θα σημαδέψουν, ενδεχομένως και καθοριστικά, όχι μόνο την πορεία του τόπου αλλά και το μέλλον της ίδιας. Εξυπακούεται, όμως, πως οι όποιες επιλογές της οφείλουν να έχουν ως στόχο τους τη διασφάλιση των προϋποθέσεων εκείνων που θα οδηγήσουν την οικονομία σε αναπτυξιακή τροχιά και στη σταδιακή επανάκτηση του παραγωγικού πλούτου που χάσαμε στα επτά προηγούμενα χρόνια.

Αυτή και μόνο αυτή είναι η προϋπόθεση που θα μας βγάλει από την κρίση. Η ανάπτυξη είναι εκείνη που θα μειώσει σταδιακά την ανεργία και θα ενισχύσει το ασφαλιστικό μας σύστημα, η ανάπτυξη θα συμβάλει ώστε να ξαναχτίσουμε το κοινωνικό κράτος και, φυσικά, η ανάπτυξη θα δημιουργήσει τις θέσεις εργασίας που από κάποια στιγμή και μετά θα συμβάλουν στον επαναπατρισμό των παιδιών μας.

Αλλά, ας μη γελιόμαστε, η ανάπτυξη είναι άμεσα και άρρηκτα συνδεδεμένη με την Ευρώπη. Καλές και χρήσιμες οι οικονομικές και άλλες σχέσεις με τις μεγάλες και τις αναδυόμενες οικονομίες απ' όλο τον πλανήτη, αλλά το σπίτι μας είναι η Ευρώπη. Και μαζί της είναι που θα ξανακερδίσουμε το μέλλον μας. Και με αυτό το δεδομένο οφείλουν να κινηθούν και να αποφασίσουν οι κυβερνώντες.