Σε θολό τοπίο συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις


Θολό παραμένει ακόμη το ...


τοπίο στις Βρυξέλλες με την κυβέρνηση να επιδιώκει μια συμφωνία για τα «ώριμα» θέματα - μεταρρυθμίσεις η οποία θα επισημοποιηθεί σε ένα έκτακτο Eurogroup μέχρι την Τετάρτη στέλνοντας το μήνυμα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να «ξεκλειδώσει» την αύξηση των ορίων εντόκων γραμματίων.

Στόχος του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, όπως εκφράστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, και χθες στο υπουργικό συμβούλιο, είναι να αρχίσει η έστω και σταδιακή ροή χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας ώστε αφενός η χώρα να μην προσέρχεται στη διαπραγμάτευση υπό συνθήκες χρηματοδοτικής ασφυξίας, αφετέρου να μην επιδεινώνεται η κατάσταση στην αγορά και στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Βέβαια τα κυβερνητικά στελέχη αποφεύγουν να συνδέσουν το αίτημα της κυβέρνησης με την προ ημερών δήλωση του Γ. Βαρουφάκη ότι εταίροι και δανειστές «δεν έχουν μπέσα», (λόγω αθέτησης της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου) αλλά το Μαξίμου έχει αποφασίσει να δει το «φως της χρηματοδότησης» πριν προχωρήσει σε μία έντιμη συμφωνία αναλαμβάνοντας και το πολιτικό κόστος.

Γι' αυτό το λόγο, έλεγαν χθες πηγές του Μαξίμου δεν συζητήθηκε συνολικά το πακέτο μέτρων της ελληνικής πλευράς υπό μορφή νομοσχεδίου, αλλά ο Πρωθυπουργός ανέλυσε στους υπουργούς όλες τις εξελίξεις και σε ποιο ακριβώς σημείο  βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις.

Την ίδια ώρα ο κ. Τσίπρας είναι αντιμέτωπος και με τις αντιδράσεις της μειοψηφίας τόσο στην κυβέρνηση όσο και στο κόμμα για το ενδεχόμενο μιας «Ταπεινωτικής συνθηκολόγησης».

Είναι χαρακτηριστική η αφίσα που κυκλοφόρησε σήμερα στους δρόμους από τον ΣΥΡΙΖΑ για την Εργατική Πρωτομαγιά με τίτλο «Δεν εκβιαζόμαστε - Ούτε βήμα πίσω» όπου σημειώνεται ότι «τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει ένα λαό αποφασισμένο».

Επίσης στην ιστοσελίδα Iskra, που απηχεί τις θέσεις της Αριστερής Πλατφόρμας και του Π. Λαφαζάνη «φιλοξενείται» από χθες το βράδυ άρθρο με τίτλο «Εταίροι και δανειστές καλούν την κυβέρνηση σε ταπεινωτική συνθηκολόγηση» όπου καλείται η κυβέρνηση «να εμψυχώσει τον ελληνικό λαό και να του μιλήσει απερίφραστα για εναλλακτικές λύσεις».

Από την άλλη πλευρά οι δανειστές εμμένουν στη θέση τους ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει καταλήξει τις επόμενες ημέρες σε ένα πακέτο προτάσεών και θέσεων, ώστε οι δύο πλευρές να φτάσουν σε μια  συνολική συμφωνία (όχι ενδιάμεση) η οποία πρώτα θα περάσει από το ελληνικό κοινοβούλιο και μετά από τα κοινοβούλια των άλλων κρατών, όπου αυτό απαιτείται.

Εντός αυτού του κλίματος τα τεχνικά κλιμάκια και οι θεσμοί στο Brussels Group διεξάγονται και σήμερα τις διαπραγματεύσεις οι οποίες θα συνεχιστούν έως αύριο το βράδυ, οπότε και αναμένεται να υπάρξει μια πρώτη εικόνα για το πόσο κοντά σε συμφωνία ή σε ρήξη βρίσκονται οι δύο πλευρές.