Αύξηση του ELA κατά 800 εκατ. ευρώ αποφάσισε η ΕΚΤ


Των Δήμητρας Καδδά - Νένας Μαλλιάρα

Αυξήθηκε κατά 800 εκατ. ευρώ το...


όριο πρόσβασης των ελληνικών τραπεζών σε έκτακτη χρηματοδότηση μέσω του ELA από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με πληροφορίες.

Πλέον το όριο διαμορφώνεται στα 74 δισ. ευρώ για μια εβδομάδα έναντι 73,2 δισ. ευρώ προηγουμένως.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από το πλαφόν αυτό οι ελληνικές τράπεζες έχουν κάνει χρήση των 70 δισ. ευρώ, επομένως για την τρέχουσα εβδομάδα βρίσκονται με περιθώριο ρευστότητας 4 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι το επόμενο δεκαήμερο είναι κρίσιμο για τη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος, καθώς οδηγεί στην κορύφωση των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους εταίρους ενόψει του Eurogroup της 24ης Απριλίου, και εμπεριέχει υποχρεώσεις του Δημοσίου τόσο για καταβολή μισθών και συντάξεων, όσο και για λήξεις εντόκων.

Όπως έχει επισημάνει το Capital.gr, στην τελική ευθεία των διαπραγματεύσεων, η ΕΚΤ διατηρεί ανοιχτή μόνο τη στρόφιγγα του ELA, κρατώντας κλειστή την «πόρτα» για περισσότερες αγορές εντόκων γραμματίων από τις ελληνικές τράπεζες.

 Η απαγόρευσή της αυτή κοινοποιήθηκε γραπτώς στις ελληνικές τράπεζες τις προηγούμενες ημέρες, επεκτεινόμενη και στις αγορές εντόκων από θυγατρικές τραπεζών, αλλά και σε αυξημένο δανεισμό φορέων του Δημοσίου από τις τράπεζες.

Η χρονική στιγμή της γραπτής απαγόρευσης έρχεται όταν αύριο (15/4) το ελληνικό Δημόσιο πραγματοποιεί νέα δημοπρασία τρίμηνων εντόκων, ύψους 625 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα η Ελλάδα ζήτησε και έλαβε 1,2 δισ. ευρώ από τον ELA.