Αυτό συμβαίνει στον εγκέφαλό σας όταν καταναλώνετε ζάχαρη


Σίγουρα γνωρίζετε πως ...



η ζάχαρη βλάπτει τη σιλουέτα σας, όμως σύμφωνα με νέες έρευνες, η κατανάλωση της ζάχαρης επηρεάζει και την υγεία του εγκεφάλου, τόσο στο κομμάτι της νοητικής λειτουργίας, όσο και στο κομμάτι της ψυχικής υγείας.

Η ζάχαρη, είτε αποκαλείται γλυκόζη, είτε φρουκτόζη, είτε όπως αλλιώς έχει ονομαστεί, βρίσκεται στο 74% των συσκευασμένων τροφίμων που πωλούνται στο σούπερ μάρκετ, τη στιγμή που η ημερήσια ποσότητα που πρέπει να λαμβάνεται από τον οργανισμό είναι μόλις 5%. Και μπορεί η τυπική αμερικανική δίαιτα να περιέχει 13% ζάχαρη στο καθημερινό της διαιτολόγιο, όμως οι περισσότεροι Αμερικανοί τρώνε 5 φορές περισσότερη από τη συγκεκριμένη ποσότητα.

Φυσικά και είναι πολύ εύκολο να εθιστεί κανείς στην εν λόγω γλυκιά ουσία, όμως πρέπει να γνωρίζετε τους σοβαρούς κινδύνους που μπορεί να προκαλέσει στην εγκεφαλική σας λειτουργία και στην ψυχολογία σας η υπερκατανάλωσή της. Αρχικά, η ζάχαρη δημιουργεί μια συνεχή επιθυμία κατανάλωσης, καθώς στέλνει μηνύματα στον εγκέφαλο για την παραγωγή ορμονών, όπως η ντοπαμίνη, οι οποίες χαρίζουν το αίσθημα της ευφορίας. Η ζάχαρη μπερδεύει αυτήν την εγκεφαλική λειτουργία καθώς παρεμβαίνει και έτσι μπορεί να εμφανιστούν οι λιγούρες, τις οποίες δεν θα μπορείτε να ελέγξετε, αλλά και μια αδικαιολόγητη ανοχή στη ζάχαρη. Μάλιστα, όπως έδειξαν έρευνες, στα παχύσαρκα παιδιά ο εγκέφαλος λειτουργεί τελείως διαφορετικά με τη ζάχαρη, κάτι που δείχνει πως στο μέλλον τα παιδιά αυτά θα είναι πλήρως εξαρτημένα από αυτήν.

Επίσης, εξασθενεί τη μνήμη, αλλά αποδυναμώνει και τις μαθησιακές δεξιότητες, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου UCLA, κατά την οποία αποδείχτηκε πως ποντικοί που είχαν καταναλώσει πολλή φρουκτόζη παρουσίασαν βλάβη στην επικοινωνία που είχαν μεταξύ τους τα εγκεφαλικά τους κύτταρα. Ακόμα, η υπερκατανάλωση ζάχαρης μπορεί να συμβάλει στην κατάθλιψη και στο άγχος, καθώς με την πρόσληψή της ανεβαίνει απότομα ο γλυκαιμικός δείκτης, ο οποίος όταν πέσει, επίσης απότομα, θα σας δημιουργήσει το αίσθημα του άγχους και μια απότομη αλλαγή στη διάθεσή σας ή και μια δόση μελαγχολίας.

Και αυτό γιατί η κατανάλωση ζάχαρης απελευθερώνει τη σεροτονίνη, μια ορμόνη που ευθύνεται για την καλή διάθεση και που αν ενεργοποιείται συχνά, μπορεί να εξασθενίσει τους νευροδιαβιβαστές, με αποτέλεσμα να εμφανίσετε συμπτώματα κατάθλιψης. Γι' αυτό και σχετική έρευνα απέδειξε ότι όσοι τρέφονται με πολλά κορεσμένα λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να παρουσιάσουν κατάθλιψη από εκείνους που τρέφονται πιο υγιεινά. Τέλος, η ζάχαρη μπορεί να συμβάλει και στην εμφάνιση της γεροντικής άνοιας, μιας και η επιστήμη έδειξε πως οι τροφές που είναι πλούσιες σε ζάχαρη αυξάνουν τον κίνδυνο για την παρουσίαση Αλτσχάιμερ.

Η μελέτη, που πραγματοποιήθηκε το 2013, διαπίστωσε πως η ανοχή στην ινσουλίνη σε συνδυασμό με τον υψηλό γλυκαιμικό δείκτη συνδέονται τόσο με την εμφάνιση του διαβήτη, όσο και με την εμφάνιση εκφυλιστικών ασθενειών του εγκεφάλου, όπως το Αλτσχάιμερ.