Ζωή Κωνσταντοπούλου: Ποια εισβολή; Αναστατωθήκατε από μια απλή διαμαρτυρία;


Ομάδα περίπου 20...


 αντιεξουσιαστών, εισήλθαν το μεσημέρι στο προαύλιο της Βουλής, φώναξαν συνθήματα και πέταξαν φέιγ βολάν, ζητώντας, μεταξύ άλλων την απελευθέρωση του Σ. Ξηρού για λόγους υγειας, την κατάργηση του λεγόμενου "τρομονόμου" και των φυλακών τύπου Γ, κατόπιν τούτων, οι αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν σε είκοσι προσαγωγές.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, και οι 20 προσαχθέντες αντιεξουσιαστές αφέθηκαν ελεύθεροι.

Όπως έγινε γνωστό από το αρχηγείο της ΕΛΑΣ, δεν υπήρξε καμία σύλληψη καθώς σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να υπάρξει καταγγελία από τον υπεύθυνο του οργανισμού που στην προκειμένη περίπτωση είναι η πρόεδρος της Βουλής, η οποία δήλωσε ότι πρόκειται απλώς για μια ειρηνική διαδήλωση.

Επίσης, ο φρούραρχος της Βουλής, αστυνομικός διευθυντής, κατέθεσε στην Κρατική Ασφάλεια, η οποία διενήργησε την προανάκριση για το περιστατικό, ότι οι διαδηλωτές δεν δημιούργησαν κανένα επεισόδιο και απλώς ανήρτησαν για λίγη ώρα ένα πανό, πέταξαν φέιγ-βολάν και αφού φώναξαν συνθήματα αποχώρησαν ειρηνικά.

Σημειώνεται ότι η διμοιρία των ΜΑΤ που υπάρχει μόνιμα έξω από τη Βουλή, μετά την ανάληψη της νέας κυβέρνησης, και σύμφωνα με την αστυνομία, με αίτημα της κας Κωνσταντοπούλου, έχει μεταφερθεί από τα «λουλουδάδικα» απέναντι, στο ύψος του θεάτρου «Καρέζη» της οδού Ακαδημίας.

"Είστε αναστατωμένοι επειδή κάποιοι διαμαρτυρήθηκαν;"

Η πρόεδρος της Βουλής πάντως εξανέστη και απόρησε με τις αντιδράσεις που προκάλεσε το πρωτοφανές συμβάν και διερωτήθηκε μιλώντας σε δημοσιογράφους: «Είστε αναστατωμένοι επειδή κάποιοι διαμαρτυρήθηκαν;»

Λίγο αργότερα, το γραφείο Τύπου της Βουλής εξέδωσε σχετική ανακοίνωση, αναλύοντας το σκεπτικό της κ. Κωνσταντοπούλου, ότι δεν έγινε καμια εισβολή στη Βουλή και εγκαλώντας τα ΜΜΕ, πως εμφανίζονται ως Κασσάνδρες.

Όπως ειδικότερα αναφέρεται στο Δελτίο Τύπου: 

«Με αφορμή τη διαστρεβλωτική της πραγματικότητας "ενημέρωση", από τα γνωστά "έγκυρα" ΜΜΕ, διευκρινίζονται τα εξής προς πάσα κατεύθυνση:

Ουδεμία "εισβολή" σημειώθηκε στη Βουλή. Ας μην ανησυχούν, επομένως, όσοι εμφανίζονται ως Κασσάνδρες για να αναγγείλουν κινδύνους για το Κοινοβούλιο, με δηλώσεις οι οποίες αυτονοήτως ανοίγουν πολλές ορέξεις.

Τα πραγματικά περιστατικά: 

Περί ώρα 13.15 εισήλθαν στον προαύλιο χώρο της Βουλής περί τους 15 πολίτες, με εμφανή τα χαρακτηριστικά τους και με ειρηνικό τρόπο εκδήλωσαν τη διαμαρτυρία τους για τις φυλακές Τύπου Γ΄ και τη συμπαράστασή τους σε κρατουμένους οι οποίοι πραγματοποιούν πολυήμερη απεργία πείνας. Οι πολίτες έριξαν μικρών διαστάσεων φυλλάδια που συνοψίζουν τη διαμαρτυρία τους και κράτησαν για λίγη ώρα πανό στην είσοδο της Βουλής, το οποίο ανέγραφε «Αλληλεγγύη στους Απεργούς Πείνας Άμεση Ικανοποίηση των Αιτημάτων τους».

Σύμφωνα με όλα τα στοιχεία και τις καταγραφές, ουδέν ανησυχητικό ανέκυψε και η διαμαρτυρία εντάσσεται στο αντίστοιχο Συνταγματικό δικαίωμα των πολιτών. Οι πολίτες δεν επιχείρησαν να εισέλθουν στο εσωτερικό του Κοινοβουλίου, ούτε και θα είχαν τέτοια δυνατότητα, αφού ελήφθησαν προληπτικά από τη Φρουρά της Βουλής όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία του κτιρίου και των ευρισκομένων εντός του. Οι πολίτες εξήλθαν οικειοθελώς του προαυλίου χώρου, αμέσως μετά τη διαμαρτυρία τους, υπό την επίβλεψη της Φρουράς της Βουλής.

Κάθε προσπάθεια δημιουργίας πανικού και αισθήματος ανασφάλειας αφενός ενεργεί ως προβοκάτσια και αφετέρου δυναμιτίζει καταστάσεις σε μία περίοδο κατά την οποία επίκειται η συζήτηση στη Βουλή της νομοθετικής πρωτοβουλίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, αλλά και διακυβεύεται η ζωή κρατουμένων οι οποίοι βρίσκονται σε απεργία πείνας.

Προς τους ανησυχούντες: Τα μέτρα ασφαλείας της Βουλής είναι επαρκή για την αντιμετώπιση κάθε περιστατικού. Η Φρουρά της Βουλής έχει την εμπειρία να αξιολογεί γεγονότα και προθέσεις και αναλόγως να κινείται, πάντα στο πλαίσιο του Συντάγματος και του σεβασμού των δικαιωμάτων όλων των πολιτών, ακόμη και εκείνων που μπορεί να διαμαρτύρονται εναντίον του Κοινοβουλίου, όπως έχουν δικαίωμα σε μια δημοκρατία. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η Φρουρά διαπίστωσε ότι πρόκειται περί ειρηνικής διαμαρτυρίας και, προκειμένου να μην προκαλέσει περαιτέρω ένταση, προέβη στο πρώτο μέτρο προστασίας του Κοινοβουλίου, κλείνοντας για καθαρά προληπτικούς λόγους όλες τις εισόδους του κεντρικού κτηρίου και επιβλέποντας την αποχώρηση των διαδηλωτών».

Άδειασμα Μαξίμου

Το Μέγαρο Μαξίμου πάντως, δια του Γαβριήλ Σακελαρίδη, "άδειασε" ηχηρά την Πρόεδρο της Βουλής, κάνοντας λόγο για "προκλητική και ακατανόητη ενέργεια", με δεδομένο μάλιστα, ότι grosso modo τα αιτήματα των αντιεξουσιαστών, έχουν γίνει δεκτά, ενώ σε σύσκεψη κάλεσε ο Α. Τσιπρας τους αρμόδιους υπουργούς, κκ Πανούση και Παρασκευόπουλο.

Γ. Σακελλαρίδης: Ακατανόητη και προκλητική η ενέργεια των αντιεξουσιαστών

"Ποιον ευνοεί;" διερωτάται ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος σε γραπτή του ανακοίνωση σχολιάζοντας ως "ακατανόητη και προκλητική ενέργεια" την εισβολή ομάδας αντεξουσιαστών στον προαύλιο χώρο του Κοινοβουλίου. Όπως επισημαίνει: "Η κυβέρνηση ήδη από τις προγραμματικές τις δηλώσεις είχε εξαγγείλει την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ και τον εξανθρωπισμό του σωφρονιστικού συστήματος. Το νομοσχέδιο οδεύει άμεσα προς ψήφιση. Ποιους λοιπόν ευνοεί μια τέτοιου είδους ενέργεια;"

Αναλυτικά, η δήλωση του Γ. Σακελλαρίδη, έχει ως εξής:

Είναι προκλητική και ακατανόητη η σημερινή ενέργεια ομάδας αντιεξουσιαστών να εισβάλουν στον προαύλιο χώρο του Κοινοβουλίου. Σειρά τέτοιων ενεργειών δίνουν επιχειρήματα σε όσους δεν θέλουν τον εξανθρωπισμό του σωφρονιστικού συστήματος. Η εισβολή αυτή λειτουργεί σε βάρος της απόφασης της κυβέρνησης να ξηλωθούν τα κάγκελα της ντροπής από τον προαύλιο χώρο του Κοινοβουλίου. Απόφαση στην οποία θα επιμείνουμε.

Η κυβέρνηση ήδη από τις προγραμματικές τις δηλώσεις είχε εξαγγείλει την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ και τον εξανθρωπισμό του σωφρονιστικού συστήματος. Το νομοσχέδιο οδεύει άμεσα προς ψήφιση. Ποιους λοιπόν ευνοεί μια τέτοιου είδους ενέργεια;

Αυτές τις ώρες πρέπει να είμαστε όλοι προσεκτικοί και ψύχραιμοι καθώς υπάρχει μια απεργία πείνας σε εξέλιξη. Η κυβέρνηση λειτουργεί σταθερά με γνώμονα την προστασία της ανθρώπινης ζωής, την υπεράσπιση του κράτους δικαίου και τη διασφάλιση της έννομης τάξης.

ΝΔ- ΠΑΣΟΚ: “Άδεισμα” και “ανοιχτή σύγκρουση” Μεγάρου Μαξίμου - Ζωής Κωνσταντοπούλου

Στο μεταξύ, οι δηλώσεις της Προέδρου της Βουλής αλλά και το "άδειασμά" της από την Κυβέρνηση προκάλεσαν ομοβροντία δηλώσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Για “άδειασμα” του Μεγάρου Μαξίμου από τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, κάνει λόγο σε δήλωσή του ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Κώστας Καραγκούνης, εγκαλώντας την κυβέρνηση για “φαινόμενα αποσυντονισμού και παράλυσης του κράτους”.

Αναλυτικά, η δήλωση:

“Την ώρα που η ίδια η κυβέρνηση αποδοκιμάζει την εισβολή των αντιεξουσιαστών στη Βουλή, η Πρόεδρος της Βουλής αδειάζει το Μαξίμου, λέγοντας ότι πρόκειται περί ειρηνικής διαδήλωσης διαμαρτυρίας.

Είναι φανερό ότι βρισκόμαστε μπροστά σε φαινόμενα αποσυντονισμού και παράλυσης του κράτους”.

ΠΑΣΟΚ: Η κυβέρνηση ένιωσε την ανάγκη να δώσει εξηγήσεις

“Η διαφωνία εντοπίζεται όμως μόνο στο γεγονός της εισβολής που η κυβέρνηση καταδικάζει, ενώ η κα Κωνσταντοπούλου χαρακτηρίζει καλοδεχούμενη ειρηνική διαμαρτυρία” επισημαίνει από πλευράς της η Χ.Τρικούπη, επισημαίνοντας ότι η “ιδιότητα του Προέδρου της Βουλής δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως όχημα εσωκομματικής αντιπολίτευσης”.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση:

Η σημερινή ανοικτή σύγκρουση Κυβέρνησης και Προέδρου της Βουλής για τα γεγονότα που προκάλεσαν οι αυτοαποκαλούμενοι αναρχικοί, δείχνει για μια ακόμη φορά πόσο επιβαρυντικό είναι για τη λειτουργία των θεσμών να έχει καταστεί η Πρόεδρος της Βουλής αυτόνομο κέντρο πολιτικής με προσωπική ατζέντα. Η ιδιότητα του Προέδρου της Βουλής δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως όχημα εσωκομματικής αντιπολίτευσης.

Η διαφωνία εντοπίζεται όμως μόνο στο γεγονός της εισβολής που η κυβέρνηση καταδικάζει, ενώ η κα Κωνσταντοπούλου χαρακτηρίζει καλοδεχούμενη ειρηνική διαμαρτυρία.

Δυστυχώς και η κυβέρνηση ένιωσε την ανάγκη να δώσει εξηγήσεις για  να κατευνάσει το «χώρο».

Στο μεταξύ ακάθεκτη η κα Κωνσταντοπούλου αναλαμβάνει και την προεδρία όλων των επιτροπών θεωρώντας ότι δεν  υπάρχει βουλευτής άξιος να προεδρεύει ούτε της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, ούτε της Επιτροπής για τις πολεμικές επανορθώσεις.

Είναι αυτονόητο ότι θα προεδρεύσει και της εξεταστικής επιτροπής για το μνημόνιο προκειμένου να διασφαλίσει την επέκταση της διερεύνησης και στα όσα κάνει η σημερινή κυβέρνηση αποκλίνοντας από την ορθή κομματική γραμμή.

Κ. Καραγκούνης: Υπάρχει κράτος ή καταργήθηκε;

 Για «ανασφάλεια, που τείνει να γίνει γενικευμένη» κάνει λόγο σε προηγούμενη ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραγκούνης, με αφορμή την εισβολή αναρχικών στο προαύλιο της Βουλής.

Η δήλωση του κ. Καραγκούνη έχει ως εξής: «Αναρχικοί, με και χωρίς κουκούλες, εισέβαλαν στο προαύλιο της Βουλής. Η ανασφάλεια τείνει να γίνει γενικευμένη. Η κυβέρνηση που επαγγέλθηκε διάλογο με τους κουκουλοφόρους, τώρα δεν μπορεί να περιφρουρήσει ούτε την ίδια τη Βουλή. Τους ρωτάμε ευθέως: Υπάρχει κράτος ή καταργήθηκε και αυτό;».

Να προασπίσει την έννομη τάξη, κάλεσε πριν από λίγο την κυβέρνηση ο πρώην υπουργός και βουλευτής της ΝΔ, Νίκος Δένδιας. «Αυτό το οποίο συνέβη σήμερα είναι κάτι το απολύτως προκλητικό. Καλώ λοιπόν την κυβέρνηση να εκτελέσει το συνταγματικό της καθήκον και να προασπίσει την έννομη τάξη. Το πιο απίστευτο δεν είναι αυτό που συνέβη, αλλά ότι δεν υπήρξε ούτε μια σύλληψη. Νομίζω ότι επιστρέφουμε στο καθεστώς ανομίας το οποίο μεγάλη προσπάθεια σταματήσαμε τον Ιούνιο του 2012» ανέφερε ο κ. Δένδιας.

Την εισβολή των αντεξουσιαστών στον προαύλιο χώρο της Βουλής, κατήγγειλε ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη και βουλευτής της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας.