Πιέζουν για αύξηση ορίων ηλικίας στις συντάξεις και μαχαίρι στις επικουρικές


Σε εξέλιξη είναι από το...


 πρωί του Σαββάτου η δύσκολη διαπραγμάτευση των εκπροσώπων της ελληνικής κυβέρνησης με τους τεχνοκράτες που εκπροσωπούν τους τρεις θεσμούς στις Βρυξέλλες.

Όπως ανέφερε το Mega στο τραπέζι «έπεσε» η απαίτηση για παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό με αύξηση των ορίων ηλικίας, ενώ δημοσιεύματα στην Ελλάδα κάνουν λόγο για ακραίες απαιτήσεις όπως η μείωση των επικουρικών συντάξεων κατά 90%.

Η ελληνική πλευρά θέτει ως «κόκκινες γραμμές» το ασφαλιστικό, τα εργασιακά και η αποφυγή μειώσεων σε μισθούς και συντάξεις. Ειδικά στο πρώτο, αν και η κυβέρνηση δεν συζητά αύξηση ορίων ηλικίας, αναγνωρίζει ότι χρειάζεται παρέμβαση αλλά ως αποτέλεσμα ευρύτατου πολιτικού και κοινωνικού διαλόγου.

Στα "αγκάθια" συγκαταλέγεται ο ΦΠΑ για το οποίο τα τεχνικά κλιμάκια ήθελαν αλλαγή, ενώ για τον ΕΝΦΙΑ η κυβέρνηση μελετά την αντικατάστασή του από ΦΜΑΠ, από τον οποίο θα εξαιρείται η πρώτη κατοικία.

Επίσης συζητούν οι δυο πλευρές ένα δικαιότερο φορολογικό σύστημα με δικαιότερη κατανομή των βαρών, αλλά και το ενδεχόμενο να προχωρήσει η κυβέρνηση σε αλλαγή των κλιμακίων φορολόγησης με αύξηση έως και 48% για τα πολύ υψηλά εισοδήματα.

Πιθανοί είναι οι ειδικοί φόροι σε είδη όπως ποτά, καύσιμα και είδη πολυτελείας όπως τα προσωπικά μεγάλα σκάφη ή κότερα, ενώ αναμένεται επανεξέταση φοροαπαλλαγών από μηδενική βάση αλλά και κατάργηση των επιδομάτων στο Δημόσιο με κάποιες όμως εξαιρέσεις.

Με καλό μάτι βλέπει η Αθήνα το Ενιαίο Μισθολόγιο στο Δημόσιο για εξορθολογισμό πόρων και δαπανών ενώ μελετάται και η ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων.

Σταδιακό "φρένο" προωθείται στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, ενώ είναι πιθανός ο φόρος σε τρόφιμα με υψηλά λιπαρά.

Πολύ σημαντικό για την αύξηση των εσόδων του κράτους θεωρείται η online απόδοση του ΦΠΑ γι' αυτό και αναμένονται κίνητρα για χρήση χρεωστικών καρτών ενώ αναφορικά με τις ιδιωτικοποιήσεις οι δυο πλευρές δεν τις αποκλείουν με την κυβέρνηση, ωστόσο, να θέλει στρατηγικό ρόλο του

Δημοσίου και συμμετοχή στο νέο σχήμα, τασσόμενη όμως υπέρ των συμπράξεων με διεθνείς συνέργιες.

Κίνητρο για να ζητούν οι πολίτες αποδείξεις είναι η λοταρία ώστε να ενισχυθεί το κύμα αυτό που έχει υποχωρήσει.

Με βάση τις τελευταίες πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, οι εκπρόσωποι των δανειστών είναι ανελαστικοί αναφορικά με τα δημοσιονομικά αποτελέσματα, δεν δέχονται υπερβάσεις δαπανών, συζητούν αλλαγές μέσα στη λογική ότι αν υπάρξουν πρόσθετες δαπάνες θα πρέπει να συνοδεύονται και από πρόσθετα έσοδα.

Τις επόμενες μέρες οι συζητήσεις με την Ελλάδα θα επικεντρωθούν σε ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ και ασφαλιστικό με στόχο την περάτωση των συζητήσεων εντός της εβδομάδας αν και πολλοί βλέπουν συνέχιση και την μεθεπόμενη εβδομάδα.

Τελικός στόχος είναι να περάσει η συζήτηση στο διακρατικό επίπεδο δηλαδή σε συνεδρίαση του EuroWorking Group και μετά του Eurogroup.

Οι ελληνικές προτάσεις

Στους εκπροσώπους των θεσμών βρίσκονται οι τελικές προτάσεις με την καυτή ατζέντα του ασφαλιστικού την ώρα που "κόκκινο πανί" γι' αυτούς δείχνουν να είναι οι ρυθμίσεις για τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και η 13η σύνταξη.

Ειδικότερα, οι προτάσεις περιλαμβάνουν κοστολογημένο χρονοδιάγραμμα για την επαναφορά 13ης σύνταξης κόστους 545 εκ ευρώ, για την αναστολή ή κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος επικουρικών συντάξεων κόστους 376 εκ ευρώ και για την αλλαγή του υπολογισμού των εφάπαξ. Το συνολικό κόστος ανέρχεται στα 921 εκ ευρώ.

Με δήλωση του στο MEGA, ο Δημήτρης Στρατούλης τονίζει ότι οι προτάσεις αυτές θα υλοποιηθούν παρά τις πιέσεις των θεσμών ενώ διαβεβαίωσε ότι δεν τίθεται θέμα νέων μειώσεων σε κύριες, επικουρικές συντάξεις και στο εφάπαξ.

«Μέρκελ και Σόιμπλε δεν ξέρουν τι έχει στο μυαλό του ο Τσίπρας»

Με εκτενή δημοσιεύματα αποτυπώνεται στον διεθνή Τύπο η μάχη της λίστας των ελληνικών μεταρρυθμίσεων, με τους Financial Times να μιλούν και για ενδεχόμενο πολιτικής αυτοκτονίας.
"Τι ετοιμάζει ο Αλέξης Τσίπρας; Εκβιασμό; Πόκερ; Ή πολιτική αυτοκτονία;", γράφουν οι Financial Times σε δημοσίευμα που έχει τίτλο "Ελληνικά ήθη και γερμανικά μαθηματικά πρέπει να βρουν κοινό έδαφος".

Ο αρθρογράφος μάλιστα τονίζει ότι "ούτε η Μέρκελ, ούτε ο, Σόιμπλε, γνωρίζουν τι από αυτά έχει στο μυαλό του ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Σε άλλο δημοσίευμα, οι Financial Times γράφουν σε ειρωνικό ύφος ότι "Η Ελλάδα θα πληρώσει συντάξεις ...αυτό το μήνα".