Γιώργος Κασιμάτης: Να μην εγκριθεί από τη Βουλή η παράταση της δανειακής σύμβασης


"Διαπραγματευτική πράξη η ...


τετράμηνη παράταση και όχι αναγνώριση" δηλώνει στα Επίκαιρα και στον Γιάννη Κορωναίο ο ομότιμος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου...

Σε συνέχιση της στήριξης προς την κυβέρνηση «που διαπραγματεύεται για λογαριασμό της χώρας» παροτρύνει τους πολίτες ο ομότιμος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Γιώργος Κασιμάτης.

Μιλώντας στα «Επίκαιρα», ο κ. Κασιμάτης επαναλαμβάνει ότι οι συμβάσεις που υπέγραψε η χώρα τα προηγούμενα χρόνια είναι άκυρες και υπογραμμίζει ότι δολίως γίνεται η προσπάθεια να περάσει η τετράμηνη παράταση από το εθνικό Κοινοβούλιο προκειμένου να αποκτήσουν κύρος και αναγνώριση από τη σημερινή κυβέρνηση όλες οι προηγούμενες.

Κύριε καθηγητά, μπορεί να γίνει παρερμηνεία της παράτασης;

Όχι. Δεν πρέπει και δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε την κυβέρνηση ότι με την παράταση αυτή αναγνώρισε τους όρους ή την ουσία των συμφωνιών, των Μνημονίων και της δανειακής σύμβασης. Είναι μια διαπραγματευτική πράξη.

 Και επειδή ούτε και οι προηγούμενες τέτοιες πέρασαν από τη Βουλή ούτε αυτή θα πρέπει, γιατί είναι μια απλή διαπραγματευτική πράξη. Αυτή που πρέπει να περάσει είναι η ουσιαστική συμφωνία που, αν γίνει, θα προκύψει μετά.

 Δεν πρέπει να εγκριθεί από τη Βουλή σε καμία περίπτωση ακριβώς γιατί θα της προσδίδει κύρος...

Γιατί θα αρχίσουν οι αντίπαλοι να λένε ότι αναγνώρισε η Βουλή την ουσία της παράτασης. Επομένως, αν θα πήγαινε στη Βουλή, η Βουλή θα έπρεπε να θέσει το ζήτημα κύρους τώρα!

 Κυρίως των προηγούμενων παρεμβάσεων και εκεί, φυσικά, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη τώρα να πει ότι οι συμβάσεις είναι άκυρες.

 Επομένως δεν χωράει παράταση. Όλα αυτά, επειδή είναι στη διαπραγμάτευση, η κυβέρνηση μπορεί να τα χειριστεί όπως νομίζει καλύτερα προς το συμφέρον της χώρας.

 Πιστεύω όμως ότι η καλύτερη λύση είναι η κυβέρνηση να πει από τώρα –όταν λέω «από τώρα» δεν εννοώ αύριο, αλλά, πάντως, στην αρχή– στον ελληνικό λαό πως οι συμφωνίες, οι δανειακές συμβάσεις και τα Μνημόνια δεν ανταποκρίνονται στο διεθνές δίκαιο και στο Σύνταγμά μας. Επομένως θεωρεί ότι είναι άκυρα.