Την κατάθεση της ...
Συμφωνίας της ελληνικής κυβέρνησης στο Συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης-Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου 2015, ζήτησε με αίτηση κατάθεσης εγγράφων προς τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, ο Δ' αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης καθώς και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, με Ερώτηση προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και αίτηση κατάθεσης εγγράφων..
Συγκεκριμένα ο κ. Κακλαμάνης με την αίτησή του ζητάει το πλήρες κείμενο της συμφωνίας, που επιτεύχθηκε στο Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, το κείμενο της τροποποίησης-παράτασης της Κύριας Σύμβασης Χρηματοοικονομικής Διευκόλυνσης μεταξύ ΕFSF και της Ελληνικής Δημοκρατίας, με όλα τα προσαρτημένα έγγραφα (ερμηνευτικές δηλώσεις, νομικές γνωμοδοτήσεις), καθώς και όλα τα κείμενα που έστειλε η ελληνική κυβέρνηση στις 24 Φεβρουαρίου και εντεύθεν προς το Eurogroup, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Από την πλευρά του ο κ. Βενιζέλος, με ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισημαίνει ότι «για την έγκυρη υπογραφή τροποποίησης-παράτασης της Κύριας Σύμβασης Χρηματοοικονομικής Διευκόλυνσης μεταξύ του EFSF και της Ελληνικής Δημοκρατίας που υπογράφτηκε από τον υπουργό Οικονομικών σύμφωνα με τις ειδικές προβλέψεις του νόμου 4060/2012, απαιτείται και πάλι παροχή εκ των προτέρων νομοθετικής εξουσιοδότησης, δυνάμει ειδικού νόμου προς τον υπουργό Οικονομικών (και επιπλέον στον διοικητή της ΤτΕ και τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΤΧΣ) για την υπογραφή της».
Αναφέρει ότι «αυτό έγινε και με τις δύο τροποποιήσεις της αρχικής σύμβασης που είχαν συναφθεί μέχρι τις πρόσφατες εκλογές. Η τροποποίηση της Κύριας Σύμβασης με την οποία αυτή είχε παραταθεί μέχρι 28.2.2025 εγκρίθηκε με το άρθρο 70 του ν. 4316/2014».
«Η έλλειψη εκ των προτέρων παρασχεθείσας νομοθετικής εξουσιοδότησης μπορεί να καλυφθεί μόνο με την εκ των υστέρων νομοθετική κύρωση της τροποποίησης- παράτασης» σημειώνει ο κ. Βενιζέλος και υπογραμμίζει ότι «δεν αντέχει σε κριτική» το επιχείρημα ότι ο υπουργός των Οικονομικών μπορεί να συνάψει τη σχετική τροποποιητική σύμβαση δυνάμει της αρμοδιότητας που του αναγνωρίζει ο ισχύων νόμος περί δημοσίου λογιστικού (άρθρα 20 και 125 ν. 4270/ 2014 να συνάπτει τις δανειακές συμβάσεις εξ ονόματος του ελληνικού δημοσίου».
«Παρόμοια πρόβλεψη» τονίζει ότι περιείχε και ο προηγούμενος νόμος περί δημοσίου λογιστικού (ν.2362/1994) που ίσχυε και όταν συνάφθηκε η Κύρια Σύμβαση Χρηματοοικονομικής Διευκόλυνσης και όταν συνάφθηκαν οι προηγούμενες τροποποιητικές συμβάσεις. Επειδή όμως η Κύρια Σύμβαση χρηματοοικονομικής Διευκόλυνσης δεν μπορεί να θεωρηθεί συνήθης και απλή δανειακή σύμβαση λόγω των όρων που περιέχει, σε όλες τις περιπτώσεις ψηφίστηκαν σχετικοί ειδικοί νόμοι.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ που κατέθεσε την ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων επισημαίνοντας ότι οι υπηρεσίες της Βουλής δεν δέχονται ακόμη την κατάθεση επικαίρων ερωτήσεων ούτε καν αρχηγών κομμάτων, ζητάει να ενημερωθεί αν υπέγραψε ο υπουργός Οικονομικών τροποποίηση-παράταση της παραπάνω Κύριας Σύμβασης Χρηματοοικονομικής Διευκόλυνσης και αν προτίθεται η κυβέρνηση να φέρει στη Βουλή προς κύρωση δια νόμου την παραπάνω τροποποιητική σύμβαση και πότε.
Ζητάει επίσης να κατατεθεί στη Βουλή το υπογεγραμμένο ή προς υπογραφή πλήρες κείμενο της παραπάνω τροποποίησης-παράτασης στα αγγλικά και τα ελληνικά και όλα τα προσαρτημένα σε αυτήν κείμενα, όπως νομικές γνωμοδοτήσεις κ.ο.κ., αλλά και το σύνολο της συμβατικής και ηλεκτρονικής αλληλογραφίας των ίδιων, των συνεργατών και των υπηρεσιών τους με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς Επιτροπή, Eurogroup, Eurogroup Working Group, EFSF/ ESM, ΕΚΤ κλπ), το ΔΝΤ και τα κράτη- μέλη της ευρωζώνης σχετικά με την παράταση της παραπάνω Κύριας Σύμβασης Χρηματοοικονομικής Διευκόλυνσης και το πλαίσιο που συμφωνήθηκε στο Eurogroup της 20.2.2015 και αποτυπώνεται στο σχετικό ανακοινωθέν, διευκρινίζοντας ότι ζητάει τη σχετική συμβατική και ηλεκτρονική αλληλογραφία πριν και μετά την 20.2.2015.