Οι λευκές πολυθρόνες του κ. Τσίπρα


Του Βασίλη Χιώτη

Καλά που ξενάγησε ...



ο Αλ. Τσίπρας τον Στ. Θεοδωράκη στο Μέγαρο Μαξίμου και μάθαμε κι εμείς πως μεταμορφώθηκε το πρωθυπουργικό γραφείο.

Συμπέρασμα πρώτο: Ο πρωθυπουργός έχει γούστο. Έκανε τον εργασιακό του χώρο πιο λειτουργικό και πιο φωτεινό, χωρίς περιττές πολυτέλειες και χωρίς κιτσάτες επιλογές, που δέσποζαν στο ίδιο γραφείο στο παρελθόν.

 Συμπέρασμα δεύτερο: Ο πρωθυπουργός επιμελείται προσωπικά τον εργασιακό του χώρο, καμαρώνει για τις αλλαγές και δείχνει με κάθε τρόπο ότι τον απολαμβάνει. Γι αυτό και τον φωτογραφίζει. Κι όταν τον απολαμβάνεις θα κάνεις τα πάντα, για να μην τον αποχωριστείς!

 Ο κ. Τσίπρας τοποθέτησε λευκές πολυθρόνες σε σημείο που να τους λούζει το φως της ημέρας. Στο τραπεζάκι του σαλονιού του έχει πάντα φρέσκα λουλούδια ημέρας, που μοσχοβολάνε. Τοποθέτησε αραχνοϋφαντες κουρτίνες στο παράθυρο που κοιτάζει στο προεδρικό μέγαρο.

Κι από την άλλη πλευρά, λέει στους συνομιλητές του, πως όλα αυτά τα προνόμια της εξουσίας δεν του λένε τίποτα. Κι ότι μπορεί να τα αποχωριστεί την επόμενη στιγμή, προκειμένου να μην προδώσει τις αρχές του και τις προεκλογικές του δεσμεύσεις.

Μπορεί και να το κάνει. Αλλά δεν δείχνει ότι θα το κάνει. Όταν φωτογραφίζεσαι με πολιτικούς αρχηγούς στις λευκές πολυθρόνες και βγάζεις selfies στο πρωθυπουργικό αεροσκάφος, δίνεις την εντύπωση ότι απολαμβάνεις τα προνόμια της εξουσίας.

Αν έχεις να διαλέξεις την Ευρώπη και το ευρώ, που πάνε ασορτί με το πρωθυπουργικό γραφείο και το πρωθυπουργικό αεροσκάφος, μάλλον προτιμάς αυτό το πακέτο, από το πακέτο της δραχμής, που πάει ασορτί με το γκρίζο τοπίο της Πλατείας Κουμουνδούρου και των αεροπλάνων της γραμμής.

Έστω κι αν το πρώτο πακέτο, απαιτεί ορισμένους οδυνηρούς συμβιβασμούς.