Ανοιχτός ο διάλογος


Τελικά ο συνεχώς...


 επαναλαμβανόμενος ισχυρισμός της κυβέρνησης ότι προσβλέπει κι επιδιώκει κοινά αποδεκτή συμφωνία αποδεικνύεται βάσιμος. Πριν ακόμη συμπληρωθεί 24ωρο από την προχθεσινή σύγκρουση και το διαφαινόμενο αδιέξοδο, η ελληνική κυβέρνηση επανέρχεται με νέα πρόταση, η οποία, αν μη τι άλλο, προσδίδει μια νέα διάσταση στη διαπραγμάτευση και απομακρύνει φόβους και ανησυχίες για ανεπιθύμητες και δυσάρεστες εξελίξεις.

Στην απαίτηση των εταίρων για αίτημα παράτασης του Μνημονίου, η κυβέρνηση απάντησε με αίτημα εξάμηνης παράτασης της δανειακής σύμβασης. Τυπικά είναι μια κίνηση που δεν καλύπτει πλήρως τους εταίρους αλλά στην πραγματικότητα δημιουργεί μεγάλα περιθώρια για έναν εποικοδομητικό διάλογο ο οποίος μπορεί να εξουδετερώσει πολλές από τις «κόκκινες γραμμές» και των δύο πλευρών.

Άλλωστε, εκείνο που θα μετρήσει για την οριστική σύγκλιση δεν είναι τίποτα άλλο παρά η εκατέρωθεν διάθεση για εξεύρεση λύσης. Και άλλος τρόπος επιβεβαίωσης τέτοιας διάθεσης πέραν της ανάλογης αξιοποίησης της όποιας ευκαιρίας δοθεί ούτε υπάρχει ούτε μπορεί να υπάρξει.

Σε καμία διαπραγμάτευση δεν ανταποκρίνεται πλήρως η μία πλευρά στις απαιτήσεις της άλλης.

Απλώς τις καλύπτει έως έναν βαθμό και εναπόκειται στην άλλη πλευρά να κινηθεί ανάλογα, να υποχωρήσει αντίστοιχα και να διαμορφωθούν έτσι οι προϋποθέσεις του κοινά αποδεκτού συμβιβασμού.

Χθες όλοι υπογράμμιζαν ότι «η μπάλα ήταν στο γήπεδό μας». Και είχαν δίκιο. Αλλά το μήνυμα ελήφθη και η απάντηση εστάλη. Τώρα η μπάλα έχει περάσει στην πλευρά των εταίρων μας. Και οφείλουν να τη διαχειριστούν ανάλογα αποδεικνύοντας πως όταν συνιστούν στους άλλους διαλλακτικότητα και συμβιβαστική διάθεση φροντίζουν να συνοδεύουν τις απαιτήσεις τους με την ανάλογη δική τους συμπεριφορά. Ο διάλογος βρίσκεται σήμερα σε καλύτερο σημείο από τις προηγούμενες φορές.