Σύγκρουση κορυφής στη Βουλή με αφορμή την άρση ασυλίας του Άδ. Γεωργιάδη


Σύγκρουση κορυφής στη...



Βουλή με αφορμή την άρση ασυλίας του βουλευτή της ΝΔ Άδωνι Γεωργιάδη. Η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο τ. Πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος και πολλοί άλλοι διασταύρωσαν τα ξίφη τους με αφορμή την ομόφωνη πρόταση του Προεδρείου της Βουλής (στο οποίο συμμετέχουν ΣΥΡΙΖΑ, Ν.Δ. και Ποτάμι) να μην διεξαχθεί η συζήτηση σήμερα λόγω της απουσίας των προφυλακισμένων βουλευτών της Χρυσής Αυγής.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε στις 7 το απόγευμα, διακόπηκε λίγο πριν τις 8, ξεκίνησε πάλι λίγο μετά τις 8 και ολοκληρώθηκε στις 11 το βράδυ με ονομαστική ψηφοφορία επί της αίτησης για άρση ασυλίας του Αδ. Γεωργιάδη.

Τελικά στην ψηφοφορία συμμετείχαν 224 Βουλευτές και υπέρ της άρσης ασυλίας ψήφισε ένας βουλευτής, 216 βουλευτές κατά και παρών δήλωσαν επτά βουλευτές.

Ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος προσήλθε στη Βουλή και απείλησε την Ζωή  Κωνσταντοπούλου με πρόταση μομφής, ενώ την κατήγγειλε ότι παραβιάζει την αρχή της διάκρισης των εξουσιών, ασκώντας πίεση στη Δικαιοσύνη για να δίνει άδειες τους προφυλακισμένους βουλευτές της Χρυσής Αυγής ώστε να συμμετέχουν στις εργασίες του Κοινοβουλίου.

«Συντελείται κοινοβουλευτικό πραξικόπημα! Πότε θα φέρετε την παράταση του μνημονίου στην Βουλή;» είπε ο κ. Βενιζέλος.

«Αυτή η Βουλή δεν πρόκειται να ψηφίσει κανένα μνημόνιο», του απάντησε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

«Η άποψη που διατυπώσατε είναι κραυγαλέα αντισυνταγματική και παραβιάζει το Σύνταγμα», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην Πρόεδρο της Βουλής, ισχυριζόμενος ότι τέθηκε «εκ του πλαγίου θέμα νόμιμης λήψης κοινοβουλευτικών αποφάσεων».

«Είστε εκλεγμένη και με την ψήφο μας ως θεματοφύλακας και του κράτους δικαίου σας παρακαλώ να ανακαλέσετε όσα είπατε. Διαφορετικά  σας επισημαίνω ότι χρησιμοποιείτε τον θεσμό του Προέδρου για να διοχετεύσετε απόψεις του κόμματός σας. Όσα είπατε αποτελούν προσβολή του πυρήνα του κράτους δικαίου. Στην πραγματικότητα θέλετε να ασκήσετε πίεση προς τη Δικαιοσύνη να άρει την προσωρινή κράτηση των βουλευτών της Χρυσής Αυγής», είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Στο ίδιο ύφος και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

«Αποδεχθήκατε τα μνημόνια και την τρόικα και όλα. Τώρα θέλετε να μας επιβάλλετε τα δικά σας ήθη και στο κοινοβούλιο, αλλά δεν θα σας το επιτρέψουμε. Αυτό δεν θα περάσει! Στο κοινοβούλιο θα συζητάμε, αλλιώς να το κλείσετε όπως επιχείρησε να κάνει σήμερα η Πρόεδρος», υποστήριξε.