Επιμένει ο Γλέζος για τις γερμανικές αποζημιώσεις στην Ευρωβουλή: «Προφανώς ο Σουλτς έχει προβλήματα μνήμης»


Την απόφασή του να...


 επανακαταθέσει το αίτημα για τη διεξαγωγή ειδικής συζήτησης αναφορικά με τις γερμανικές αποζημιώσεις διεμήνυσε με ανακοίνωσή του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης Γλέζος, μετά την απόρριψη της σχετικής πρότασης από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

«Δεν πτοούμαστε. Θα επαναλάβουμε το αίτημα, και μέσω της Διάσκεψης των Προέδρων και μέσω της συγκέντρωσης 40 υπογραφών ευρωβουλευτών. Περιμένουμε τόσες δεκαετίες να δικαιωθεί η Ελλάδα για τα όσα υπέστη από το Γ΄ Ράιχ. Μπορούμε να περιμένουμε λίγο ακόμα» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο κ. Γλέζος.

Είχε προηγηθεί η άρνηση διεξαγωγής της συζήτησης από τον κ. Σουλτς, ο οποίος επικαλέστηγκε τον Κανονισμό λειτουργίας του Σώματος, διευκρινίζοντας ότι το σχετικό αίτημα δεν μπορεί να γίνει δεκτό αυτήν τη στιγμή.

«Προφανώς έχει προβλήματα μνήμης ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου. Δεν εξηγείται διαφορετικά η απάντηση που έδωσε, αφού πρόσφατα, στη διάσκεψη των Προέδρων, η επικεφαλής της Ενωτικής Ομάδας της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο, Γκάμπι Τσίμερ, έθεσε το θέμα, για να εισπράξει την εκκωφαντική σιγή του Προέδρου» ήταν η απάντηση του κ. Γλέζου.

Η άρνηση

Τον κανονισμό του Ευρωκοινοβουλίου επικαλέσθηκε ο πρόεδρός του Μάρτιν Σουλτς για να απορρίψει πρόταση του Μανώλη Γλέζου να διεξαχθεί ειδική συζήτηση για τις γερμανικές αποζημιώσεις.

Λαμβάνοντας τον λόγο επί διαδικαστικού, αμέσως μόλις άρχισε η συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου, ο κ. Γλέζος ζήτησε από τον κ. Σουλτς να διεξαχθεί στην Ολομέλεια μία ειδική συζήτηση για το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων.

«Έγιναν κάποιες δηλώσεις επικεφαλής πολιτικών ομάδων, ότι κακώς εγείρεται θέμα από την Ελλάδα για τις γερμανικές αποζημιώσεις, χωρίς όμως αυτές οι δηλώσεις να απηχούν τις απόψεις του Ευρωκοινοβουλίου και κυρίως χωρίς προηγούμενα να έχουν συζητηθεί στην Ολομέλεια» τόνισε ο κ. Γλέζος.

Ωστόσο, κατέληξε ο έλληνας ευρωβουλευτής, «θέμα για τις γερμανικές αποζημιώσεις υπάρχει και είναι νομικά και οικονομικά τεκμηριωμένο».

Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου επικαλέστηκε τον κανονισμό λειτουργίας του Σώματος για να διευκρινίσει ότι το σχετικό αίτημα δεν μπορεί να γίνει δεκτό «αυτήν τη στιγμή».

Πρόσθεσε, όμως, ότι σχετική συζήτηση για τις γερμανικές αποζημιώσεις στην Ολομέλεια μπορεί να γίνει, αν συγκεντρωθούν 40 υπογραφές ευρωβουλευτών που να το ζητούν ή αν το ζητήσει, στη διάσκεψη των προέδρων, η επικεφαλής της Ενωτικής Ομάδας της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο Γκάμπι Τζίμερ.

Η ανακίνηση του θέματος του κατοχικού δανείου από την Ελλάδα έχει ούτως ή άλλως προκαλέσει αρνητικές αντιδράσεις στην Ευρωβουλή.

Στο πλαίσιο των συνεντεύξεων Τύπου που παραχωρούν ξεχωριστά, στο περιθώριο της εκάστοτε Συνόδου της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου, οι επικεφαλής των πολιτικών Ομάδων των Σοσιαλιστών-Δημοκρατών, των Πρασίνων, των Χριστιανοδημοκρατών και των Φιλελευθέρων, εκδήλωσαν τη δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι η Ελλάδα επιμένει στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων.

Ο πρόεδρος των Σοσιαλιστών-Δημοκρατών Τζάνι Πιτέλα, εκτίμησε ότι «το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων δεν θα πρέπει να τίθεται κατά τέτοιον τρόπο και ότι ο σκοπός δεν είναι να δημιουργηθούν μηχανισμοί αντιπαραθέσεων μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ, αλλά να βρεθούν λύσεις και να μην να υποσκάπτονται τα θεμέλια της ΕΕ μέσω "εθνικών εγωισμών"».

Ο συμπρόεδρος της Ομάδας των Πρασίνων, Λάμπερτς, θεώρησε ότι «τέτοιου είδους δηλώσεις δεν είναι ο καλύτερος τρόπος για να προχωρήσουν οι συζητήσεις» εκτιμώντας ότι η συζήτηση για συμφωνίες του παρελθόντος δεν βοηθάει στη διευθέτηση της τρέχουσας κατάστασης, καθώς θα πρέπει να γίνουν αμοιβαίες παραχωρήσεις, χωρίς «ριζοσπαστικοποίηση της ατμόσφαιρας» που δεν προσφέρει τίποτα επί της ουσίας.

Ο πρόεδρος της Ομάδας των Φιλελευθέρων Γκι Φέρχοφστατ, σχολιάζοντας το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, υπογράμμισε ότι δεν αποτελεί «καλή στρατηγική» το να οπισθοδρομούμε ενασχολούμενοι με το παρελθόν, αλλά, αντ' αυτού, πρέπει να προχωράμε μπροστά, μεριμνώντας για το μέλλον.

Τέλος, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Βέμπερ, είπε ότι «θα πρέπει να κοιτάμε το μέλλον και την αντιμετώπιση της κρίσης και όχι θέματα που έχουν παρέλθει εδώ και πολλές δεκαετίες».