Δείτε πόσο γρήγορα εξαπλώνεται η γρίπη στον χώρο εργασίας


Σύμφωνα με έρευνα...



 που διεξήγαγε το πανεπιστήμιο της Αριζόνα, στην Tucson της Αμερικής, μόλις ο ιός της γρίπης εισέλθει στον κοινόχρηστο χώρο εργασίας, χρειάζεται μόνο λίγες ώρες για να εξαπλωθεί στο 40-60% των εργαζομένων, καθώς και στο 60% των αντικειμένων που βρίσκονται εκεί.

Έτσι, για τις ανάγκες του συγκεκριμένου πειράματος, ο Δρ Charles Gerba μόλυνε με έναν ακίνδυνο για την υγεία ιό τα γραφεία μιας εταιρείας 80 εργαζομένων και στη συνέχεια παρακολούθησε τη σταδιακή εξάπλωση του ιού στους ανθρώπους και στα αντικείμενα.

Συγκεκριμένα, ο ιός που χρησιμοποίησε ήταν ο MS-2, ο οποίος προσβάλλει βακτήρια και έχει παρόμοιο σχήμα, μέγεθος και αντοχή με άλλους ιούς, όπως ο Norovirus, που ευθύνεται για την εμφάνιση της γαστρεντερίτιδας. Οι ιοί αυτού του τύπου είναι αρκετά ανθεκτικοί, ακόμα και σε ορισμένα απολυμαντικά, και μπορούν να ζήσουν για μέρες και εβδομάδες πάνω σε σκληρές επιφάνειες.

Ο Δρ Gerba, αφού έβαλε τον ιό στα χερούλια σε μερικές πόρτες των γραφείων, διαπίστωσε ότι μέσα σε 3 ώρες εκείνος είχε εξαπλωθεί σε περισσότερους από το 50% των ανθρώπων που δούλευαν εκεί, όπως επίσης και στις περισσότερες από τις μισές επιφάνειες που οι εργαζόμενοι ακουμπούσαν συχνότερα μέσα στον εργασιακό τους χώρο. Στη δεύτερη φάση της έρευνας, ο Δρ Gerba έκανε μια ενημέρωση στους εργαζομένους των γραφείων για τη σωστή χρήση των απολυμαντικών και έπειτα επανέλαβε το πείραμα πάλι.

Αυτήν τη φορά, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η εξάπλωση του ιού μειώθηκε κατά 80%, με μόλις τους μισούς από τους υπαλλήλους να έχουν χρησιμοποιήσει τα απολυμαντικά μέσα που τους διατέθηκαν. Η συγκεκριμένη έρευνα παρουσιάστηκε στη σύνοδο της Αμερικανικής Ένωσης Μικροβιολογίας (American Society for Microbiology), που έλαβε μέρος στην Ουάσινγκτον τον περασμένο Οκτώβρη.