Μπέζας: Δεν θα υπάρξει νέο μνημόνιο


Δεν θα υπάρξει νέο ...


δάνειο, αλλά προληπτική πιστωτική γραμμή είπε ο υφυπουργός Εργασίας – Τι απάντησε στο αν θα μείνει ή θα φύγει το ΔΝΤ από την Ελλάδα

Τη διαβεβαίωση ότι δεν θα υπάρξει νέο μνημόνιο για την Ελλάδα, έδωσε ο υφυπουργός Εργασίας, Αντώνης Μπέζος το βράδυ της Δευτέρας, εν μέσω της εξελισσόμενης πολιτικής αστάθειας και αβεβαιότητας που κυριαρχεί στη χώρα.

Ο κ. Μπέζας μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή στο Star, είπε ότι όλα όσα ακούγονται τις τελευταίες ημέρες για νέα μέτρα από τους δανειστές μας αφορούν στην τελευταία αξιολόγηση του υπάρχοντος προγράμματος και στο δημοσιονομικό κενό που προκύπτει και δεν έχουν σχέση με την μετά-μνημόνιο εποχή.

«Δεν θα υπάρξει νέο μνημόνιο. Μπορεί να γίνει μνημόνιο χωρίς κοινή συμφωνία; Το υπάρχον πρόγραμμα δεν έχει κλείσει και όλα αυτά που ακούγονται τελευταία για πρόσθετες παρεμβάσεις έχουν να κάνουν με την τελευταία αξιολόγηση του υπάρχοντος προγράμματος. Για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό που θεωρούν ότι υπάρχει. Αυτό που θα ξεκινήσει την επόμενη ημέρα δεν θα είναι μνημόνιο» ανέφερε χαρακτηριστικά και συνέχισε:

«Τα νέα μέτρα ζητούνται γιατί υπάρχει μια διαφορά στην εκτίμηση του δημοσιονομικού κενού για το 2015, στα πλαίσια του υφιστάμενου προγράμματος. Κλείνοντας όμως το τρέχον πρόγραμμα ξεκινάμε μια νέα εταιρική σχέση, τη  νέα περίοδο μετά το Μνημόνιο. Αυτό που δημιουργείται είναι μια προληπτική πιστωτική γραμμή. Δεν θα υπάρχει νέο δάνειο. Τα μνημόνια συνοδεύονται με δάνεια και νέο δάνειο δεν θα υπάρχει. Από την προληπτική γραμμή θα μπορούμε να αντλήσουμε κεφάλαια αν έχουμε πρόβλημα στις αγορές».

Κληθείς να εξηγήσει το πώς θα λειτουργεί η πιστωτική γραμμή, ο υφυπουργός Εργασίας είπε ότι  «θα συνοδεύεται με ένα μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα με το οποίο θα αυτοδεσμευτούμε σαν χώρα. Δεν θα είναι μνημόνιο, γιατί δεν είναι σαν αυτό που ξέραμε μέχρι τώρα. Δεν θα είναι με τους εφαρμοστικούς νόμους, με τα οριζόντια μέτρα, με τη στενή παρακολούθηση και επιτήρηση. Θα είναι κάτι διαφορετικό. Παράλληλα όμως και η δημοσιονομική πορεία της χώρας θα παρακολουθείται»

«Υπάρχει κάποια χώρα στην Ευρώπη που δεν παρακολουθείται η δημοσιονομική της προσαρμογή;» διερωτήθηκε.

Μένει ή φεύγει το ΔΝΤ ;

Σχετικά με τον τερματισμό της δανειακής σύμβασης του Ταμείου με τη χώρα μας, ο κ. Μπέζας σχολίασε ότι «η σχέση του Ταμείου δεν θα είναι η ίδια με αυτή που είναι με το υπάρχον πρόγραμμα. Τώρα το πρόγραμμα προβλέπει ότι εμείς υποχρεωτικά θα πάρουμε κάποια ποσά από το Ταμείο μέχρι το τέλος του 2016. Το ευρωπαϊκό ταμείο σταματάει. Δεν έχει να μας δώσει άλλα χρήματα.  Τα χρήματα του Ταμείου πιθανόν να ενταχθούν στην προληπτική γραμμή στήριξης. Αυτό όμως είναι διαφορετικό σε σχέση με αυτό που προβλέπεται σήμερα για το ΔΝΤ».