Η ώρα της ευθύνης


Είναι αναμφισβήτητη η...



 κρισιμότητα της περιόδου την οποία διερχόμαστε. Και ίσως ποτέ άλλοτε τόσο διαφορετικοί οι προτεινόμενοι τρόποι αντιμετώπισης των προβλημάτων που καλούμαστε να υπερβούμε ως λαός για να ξεφύγουμε από τα αδιέξοδα στα οποία έχουμε εμπλακεί τα τελευταία χρόνια.

Θα ήταν ευτύχημα αν οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου είχαν συναινέσει σε μια κοινή προσπάθεια απαλλαγής από τα δεσμά του Μνημονίου και χάραξης της πορείας προς το μέλλον. Δεν στάθηκε, όμως, δυνατό και μήνες τώρα η χώρα ζει υπό την απειλή μιας παρατεταμένης πολιτικής αστάθειας.

Χθες η κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει τέλος σ' αυτή την αβεβαιότητα, καθιστώντας ταυτόχρονα τους πάντες συμμέτοχους στο πρόβλημα και συνδιαμορφωτές της «επόμενης μέρας». Διότι το πολιτικό παιχνίδι που ξεκίνησε χθες θα παιχτεί με τα βασικά προβλήματα ανοιχτά και τη Βουλή και τον λαό να έχουν σαφή και συγκεκριμένη προοπτική σχετικά με την όποια επιλογή κάνουν.

Θα είναι απόλυτα σαφές μέσα στο επόμενο δεκαήμερο τι απομένει για να επισημοποιηθεί η απεμπλοκή από το Μνημόνιο και έχοντας αυτά τα δεδομένα υπόψη τους θα κληθούν τα μέλη του ελληνικού Κοινοβουλίου ν' αποφασίσουν αν, εκλέγοντας ή μη νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θ' αναγνωρίσουν το δικαίωμα στην κυβέρνηση να ολοκληρώσει τη θητεία της αλλά και τη διαδικασία εξόδου από την κρίση ή αν θα προκαλέσουν πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Όπως, επίσης, θα έχουν τα δεδομένα αυτά υπόψη τους και οι Ελληνες πολίτες αν χρειαστεί να δώσουν αυτοί τη λύση στο πολιτικοοικονομικό πρόβλημα της χώρας και να χαράξουν τον δρόμο της προς το μέλλον. Ήρεμα, ψύχραιμα και υπεύθυνα, όπως αρμόζει σε πολίτες που έχουν πλήρη συναίσθηση των υποχρεώσεών τους απέναντι στον τόπο και στις γενιές που έρχονται. Η ώρα της ευθύνης για όλους έχει φτάσει.