Συνέντευξη εφ'όλης της...
ύλης στον Βήμα fm παραχώρησε ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Αλέξη Τσίπρα Νίκος Παππάς, και με αφορμή το επίμαχο e-mail της τρόικας δήλωσε πως «Ο κ. Σαμαράς είναι σαφές ότι σήμερα βρίσκεται μπροστά σε ένα πολιτικό αδιέξοδο".
"Τα πολιτικά του αποθέματα μειώνονται δραματικά και δεν θεωρώ ότι έχει τη βούληση ούτε το εκτόπισμα να κάνει κάτι διαφορετικό. Θα προχωρήσει λοιπόν στη συμφωνία μέχρι κεραίας" σημείωσε.
Ο εξ'απορρήτων συνεργάτης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναφέρθηκε ακόμη και στο ενδεχόμενο της συνάντησης Σαμαρά-Τσίπρα, διαμηνύοντας ότι "εάν προσκληθεί από τον Σαμαρά ο Τσίπρας, θα τον συναντήσει, αλλά δεν θα του πει κάτι διαφορετικό από αυτά που έχει συλλογικά αποφασίσει ο ΣΥΡΙΖΑ".
Συγκεκριμένα, δήλωσε πως «θα ήταν αδόκιμο να πιστεύει κανείς ότι εάν επισυμβεί η πολυσυζητημένη συνάντηση Σαμαρά-Τσίπρα, ο Τσίπρας θα πει κάτι διαφορετικό από αυτό που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποφασίσει και διαμορφώσει συλλογικά και τη γραμμή που υπηρετεί εδώ και πολύ καιρό. Απολύτως θα ανταποκριθεί (αν υπάρξει πρόσκληση από τον πρωθυπουργό).
Επί του προγράμματος του εφαρμοζόμενου, όχι (δεν θα συζητήσει κάτι). Δεν μπορεί να υπογραφεί (συμφωνία) και να παρθούν τα μέτρα που συζητούνται. Δεν μπορεί αυτό να γίνει ερήμην της λαϊκής βούλησης. Δικαιωματικά (η πρωτοβουλία) ανήκει στον πρωθυπουργό.»
Για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας
«Λέμε ότι για το καλό της χώρας και του λαού, πρέπει να υπάρξει μια κυβέρνηση ισχυρή, με νωπή λαϊκή εντολή, η οποία θα αποτελεί και έναν επιπρόσθετο παράγοντα δυσκολίας στη διαπραγμάτευση για τον αντισυμβαλλόμενο.
Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια πολιτική κατάσταση όπου τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης λένε ότι δεν πρέπει να εκλεγεί ΠτΔ από αυτή τη Βουλή και από τις τοποθετήσεις ενός μεγάλου μέρους και των ανεξάρτητων βουλευτών λέμε ότι πρέπει να ψηφίσουν «ανάποδα» από αυτό που λέει (η κυβέρνηση). Ο κ. Μελάς αποχώρησε από το κόμμα του και καθένας μπορεί να κρίνει (αν είναι ή όχι αποστάτης).
Ο κ. Σαμαράς έχει μιλήσει ανοιχτά για μαξιλαράκια και επειδή είναι δεδομένες οι τοποθετήσεις των βουλευτών της δημοκρατικής αντιπολίτευσης και των ανεξαρτήτων βουλευτών, η αριθμητική των 180 βουλευτών προϋποθέσει κομμάτι βουλευτών της δημοκρατικής αντιπολίτευσης να ψηφίσει «ανάποδα» από το κόμμα τους.
Η κυρία Τζάκρη είναι συμβατή με τη συνείδησή της. Ας εξηγήσει ο κ. Σαμαράς με ποιο κόμμα πρέπει να συνεννοηθεί για να πετύχει την πλειοψηφία των 180 βουλευτών. Έχω την απόλυτη πεποίθηση ότι δεν θα εκλεγεί ΠτΔ και το ξέρουν αυτό και εκτός της χώρας και εξηγεί κάποιες συμπεριφορές.»
Για το αν είναι έτοιμος ο ΣΥΡΙΖΑ να κυβερνήσει
«Εμείς, είμαστε πολύ πιο έτοιμοι από τη Ν.Δ. το 2012, η οποία δεν είχε, όπως αποδείχθηκε, στημένο επιτελείο ή πρόγραμμα με σκοπό να το υπηρετήσει.»
Για τη διαχείριση του χρέους
«Θα επιδιώξουμε να βρούμε μια συμφωνημένη λύση με τους εταίρους μας. Το «εντός ευρωπαϊκού πλαισίου» είναι κάτι άλλο σε σχέση με το «εντός τροϊκανού πλαισίου». Ένα συμφωνημένο πρόγραμμα σταθεροποίησης της οικονομίας με τους εταίρους, δεν είναι ανάγκη να είναι μνημονιακό ούτε είναι ανάγκη να συμφωνείται διά της προσβολής των ηλεκτρονικών μηνυμάτων με δευτεροκλασάτους υπαλλήλους, οι οποίοι έχουν στο μυαλό τους μόνο δύο κουτάκια για το πώς μπορούν να εφαρμοστούν αυτά τα πράγματα σε μια οικονομία, είτε είναι της Χιλής είτε της Τουρκίας είτε της Ελλάδας είτε της Ουκρανίας ή όποια άλλη.
Έχουμε ένα πρόγραμμα που σε περιβάλλον δημοσιονομικής ισορροπίας μπορεί να εφαρμοστεί. Και εμείς, δεν έχουμε δεσμεύσεις που έχουν όσοι διαχειρίστηκαν την κατάσταση μέχρι εδώ. Μπορούμε εμείς να βάλουμε το δάχτυλο στην πληγή.»
Για τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους
«Υπάρχουν δύο στρατηγικές. Η μία είναι να παρακαλέσεις την κυρία Μέρκελ για τη συνάντηση και αυτή να κάνει τη δύσκολη. Να υπογράφεις ένα Μνημόνιο λίγο πριν μπεις στην πτήση σου για Βερολίνο, να πηγαίνεις στο Βερολίνο και να σε χτυπάει φιλικά στην πλάτη και να σου λέει «τώρα, εφάρμοσέ το».
Υπάρχει και μια άλλη στρατηγική: να πας στη Σύνοδο Κορυφής και να πεις ότι υπάρχει ένα κεκτημένο, ότι η Ελλάδα είναι σε ανθρωπιστική κρίση. Στη Σύνοδο Κορυφής υπάρχουν και άλλοι ηγέτες και η Ελλάδα μπορεί να αξιοποιήσει εκεί στο μέγιστο βαθμό (τη δυνατότητα αυτή). Μπορούν, για παράδειγμα, όπως έκαναν η Ιταλία και η Γαλλία να προσπεράσουν τις παραινέσεις της κυρίας Μέρκελ για άμεση τιθάσευση των ελλειμμάτων τους.
Πάντα, όταν πηγαίνεις σε μια διαπραγμάτευση, υπάρχει και το ενδεχόμενο να μην έχει ευτυχή κατάληξη. Τι να κάνουμε; Θα καθυστερήσει τότε η λύση. Επειδή έχει πυροδοτηθεί μια συζήτηση για το ευρωπαϊκό χρέος, δεν είμαστε αυτή τη στιγμή στο 2012, όπου μονάχος του ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο.
Το είδαμε αυτό γραμμένο στους Financial Times. Το έχουμε ως επίσημη γραμμή του ΔΝΤ. Άρα, νομίζουμε ότι είναι πολύ πιο ευνοϊκό το πεδίο για να ανοίξει μια τέτοιου τύπου συζήτηση. Θα σας έλεγα δε ότι η συζήτηση αυτή στην Ελλάδα θα αλλάξει συνολικά την πολιτική ατμόσφαιρα στην Ευρώπη. Θα είναι μια ήττα για τη Μέρκελ.»
Για τις κυβερνητικές συνεργασίες του ΣΥΡΙΖΑ
«Το κόμμα των ΑΝΕΛ δημιουργήθηκε μέσα στην εφαρμογή του Μνημονίου και είναι μια προσπάθεια χειραφέτησης συντηρητικών ψηφοφόρων από το κυρίαρχο κόμμα της συντηρητικής παράταξης στην Ελλάδα. Είναι προφανές, σαφές και αναμενόμενο οι ψηφοφόροι αυτοί να μην έχουν τις ίδιες αναλύσεις, στάσεις ζωής και προσδοκίες με τους ψηφοφόρους της Αριστεράς. Προφανέστατα υπάρχουν διαφωνίες.
Ο κ. Καμμένος, βέβαια, έχει κρατήσει μια σθεναρή και έντιμη στάση απέναντι στις σειρήνες τις μνημονιακές και ενδεχομένως, φαντάζομαι, στα καλέσματα του Μαξίμου να επανακάμψει. Εν πάση περιπτώσει, το με ποιον θα συνεργαστούμε, θα το διαμορφώσει ο λαός, κατά μεγάλο βαθμό, με τη νέα Βουλή.
Πιστεύουμε ότι η λύση για τη χώρα είναι μια κυβέρνηση με ισχυρή πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ, για να μπορεί να κάνει και τη διαπραγμάτευση. Το κεντρικό δίλημμα στην προεκλογική περίοδο, στην οποία μπαίνουμε, είναι εάν η χώρα θα έχει σταθερή διακυβέρνηση, για μια ισχυρή διαπραγμάτευση, ή μπαίνουμε σε άλλου είδους λύσεις.»
Για το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι και το ενδεχόμενο συνεργασίας
«Την αποκλείουμε (για το ΠΑΣΟΚ), διότι έχει συγκεκριμένη στάση, πορεία και ευθύνες στη στρατηγική εφαρμογής των πολιτικών αυτών. Δεν νομίζω ότι είναι ζήτημα προσώπων (ακόμη και αλλάξει ηγεσία). Είναι ζήτημα στρατηγικής. Το Ποτάμι εμφανίστηκε ως ένα κόμμα που θέλει να εκφράσει κάτι στο Κέντρο, αλλά από τις παρεμβάσεις του καταλαβαίνουμε ότι ταυτίζεται με αυτό που ο κ. Σαμαράς έχει ως στρατηγική. Έτσι κρίνουμε και έτσι παίρνουμε τις αποφάσεις μας.»
Για τους βουλευτές που δεν θα ψηφίσουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας
«Όσοι δεν ψηφίσουν ΠτΔ εγγράφουν μια πολύ σοβαρή παρακαταθήκη ως προς το εξής: ότι δεν συναίνεσαν στο να εφαρμοστεί αυτή η πολιτική. Η συνεργασία τους με τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως καταλαβαίνετε, και η διαμόρφωση των ψηφοδελτίων μας, θα λάβει χώρα στο χρόνο της, αλλά απαιτεί προγραμματικές συμπτώσεις. Εσείς λέτε (ότι παίρνουν μόρια), αλλά δεν μπορώ να το διαψεύσω.»