Το αυριανό Eurogroup αφετηρία της πορείας προς τη μεταμνημονιακή εποχή με σταθμό την 8η Δεκέμβρη


Της Βίκυς Σαμαρά

Αφετηρία της πορείας προς ...


τη μεταμνημονιακή εποχή με σταθμό την 8η Δεκέμβρη ευελπιστεί η κυβέρνηση ότι θα αποτελέσει το αυριανό Eurogroup, μετά τις χθεσινές δηλώσεις του επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί και της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος και ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης συναντώνται σύμφωνα με πληροφορίες εκ νέου σήμερα στις 12.30 προκειμένου να συζητήσουν ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup από την οποία θα εξαρτηθεί και η επιστροφή των εκπροσώπων των δανειστών, όπως η Αθήνα αναμένει μέχρι τις 10 Νοέμβρη.

Η κυβέρνηση θα πρέπει επίσης να δημοσιοποιήσει τις προτάσεις της προς την τρόικα, ώστε να λήξουν οι όποιες εσωτερικές αντιφάσεις ως προς τη στρατηγική των δύο εταίρων.

Τα βασικά θέματα είναι τρία.
ΑΝΚΕ
Δημόσιο: Οι δύο εταίροι έχουν συμφωνήσει για το νέο μισθολόγιο, το οποιο αποτέλεσε αφορμή κόντρας μεταξύ του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη και του ΠΑΣΟΚ.

Εκκρεμεί επίσης η επισημοποίηση της επίτευξης του στόχου των απολύσεων.

Ασφαλιστικό: Η κυβέρνηση ομόφωνα ζητά τη μετάθεση των όποιων αποφάσεων, αναμένεται η οριστική απάντηση της τρόικας, με τις αναλογιστικές μελέτες στο επίκεντρο των συζητήσεων.

Εργασιακά: Η Αθήνα δεν θέλει την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, δέχεται όμως αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο (όσον αφορά ειδικότερα στη λήψη των αποφάσεων για απεργία και στην προστασία των συνδικαλιστών) και είναι ευέλικτη όσον αφορά στο λοκ άουτ.