Μια τρύπα στο νερό...


Του Νότη Παπαδόπουλου

Μια τρύπα στο νερό ήταν η ...



νέα πρόταση του κ.Τσίπρα αφού δεν προβλέπει λύση για το κύριο πρόβλημα της χώρας:  την πολιτική αβεβαιότητα λόγω πρόωρων εκλογών από τις οποίες θα μπορούσε να αναδειχθεί νικητής ο ΣΥΡΙΖΑ.
     
Ο κ. Τσίπρας πρότεινε τη Δευτέρα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ.Παπουλια να γίνει άμεσα συμβούλιο πολιτικών αρχηγών το οποίο να συμφωνήσει  ημερομηνία διεξαγωγής εκλογών πριν από την ολοκλήρωση της θητείας του κ. Παπούλια και το πρόσωπο του νέου Προέδρου .
         
Είναι εμφανές ότι στην Κουμουνδούρου κινούνται με βάση τις  εντυπώσεις και  κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν- ότι το κύριο πρόβλημα για την  σταθερότητα  της χώρας προέρχεται από την πολιτική που εδώ και καιρό υπόσχεται ότι θα ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ εάν κερδίσει τις εκλογές.
         
Μία πολιτική που προβλέπει  αφενός μεν  μείωση της φορολογίας και  γενναιόδωρων παροχών  από λεφτά που δεν υπάρχουν ,και αφετέρου στρατηγική "τσαμπουκά" και μετωπικής αντιπαράθεσης με την κυρία Μέρκελ  για τη κατάργηση της λιτότητας στην Ευρώπη και τη μείωση με το "έτσι θέλω" του ελληνικού χρέους.
         
Μια τέτοια πολιτική από τον ενδεχόμενο νικητή των πρόωρων εκλογών δημιουργεί ανησυχία διεθνώς και αβεβαιότητα για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας.
         
Άρα ενδεχόμενη πρόωρη προσφυγή στις κάλπες είτε για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είτε  για οποιοδήποτε άλλο λόγο θα προκαλέσει ανατριχίλα  στις διεθνείς αγορές , θα τινάξει τα spread δανεισμού της Ελλάδας στα ύψη και θα έχει ως αποτέλεσμα την μαζική φυγή κεφαλαίων εκτός της χώρας -αλά 2012 . Το χρηματιστήριο ,θα «γκρεμισθεί» ,κάθε επενδυτική δραστηριότητα θα "παγώσει" και η δυνατότητα δανεισμού από το εξωτερικό θα αποκλειστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.
   
Ο μόνος τρόπος για να αποφευχθεί  μία τέτοια τραγωδία   είναι να βρεθούν τον Ιανουάριο 180 βουλευτές και να ψηφίσουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας  και οι εκλογές να γίνουν τον Ιούνιο του 2016 -αφού θα έχουν πρώτα ηρεμήσει τα πνεύματα, θα έχει υπάρξει συμφωνία για το χρέος και η χώρα θα έχει γυρίσει στην κανονικότητα και ενδεχομένως και στον διεθνή δανεισμό.
   
Αν ο κ.Τσίπρας ήθελε πραγματικά να πάρει την πρωτοβουλία των κινήσεων και να βοηθήσει την χώρα να μην μπει σε νέες περιπέτειες θα έπρεπε να κάνει την υπέρβαση και να ζητήσει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών τώρα ,ώστε:
   
- πρώτον, να συμφωνηθεί από κοινού ένας Πρόεδρος της Δημοκρατίας έτσι ώστε να αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές
   
- δεύτερον, να ορισθεί ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα( π.χ. Οκτώβριος 2015) ώστε να έχουν ομαλοποιηθεί τα πράγματα και να μην υπάρχει η καχυποψία των αγορών απέναντι στην Ελλάδα
   
- τρίτον , να μετάσχει στην ομάδα διαπραγμάτευσης του χρέους  ο ΣΥΡΙΖΑ έτσι ώστε να διαμορφωθεί μία εθνική γραμμή που θα μεγιστοποιήσει την διαπραγματευτική δυνατότητα της χώρας όποτε κι αν ολοκληρωθεί αυτή η συμφωνία
   
Με μια  τέτοια σώφρονα πρωτοβουλία ο κ.Τσίπρας θα έδειχνε ότι βάζει το συμφέρον της χώρας πάνω από συμφέρον του κόμματός του , θα αναδεικνυόταν σε πραγματικός ηγέτης της αντιπολίτευσης και θα προσέλκυε κεντρώους ψηφοφόρους που τώρα δεν του έχουν εμπιστοσύνη .
   
Παράλληλα  θα κέρδιζε πολύτιμο χρόνο  για να επαναδιατυπώσει προς το ρεαλιστικότερο τις ανέφικτες προτάσεις του κόμματός του για την διακυβέρνησης της χώρας  καθησυχάζοντας έτσι τις διεθνείς αγορές για το ενδεχόμενο νίκης του στις εκλογές. Αν...