Οι τρεις τύποι Ελληνίδας μάνας


Στο πλαίσιο εργασίας για τη...


 «Γονεϊκή τυπολογία των μητέρων και επιθετικότητα των παιδιών», που πραγματοποίησε η Μαρία Κτιστάκη, ψυχολόγος ΜSc, υποψήφια διδάκτορας του Πανεπιστημίου Κρήτης, διέκρινε τρία είδη ανατροφής παιδιών από τις μητέρες τους.

Σε έρευνα 137 μητέρων, με μέσο όρο ηλικίας τα 40,93 έτη στην Κρήτη, εξήγησε στο ΑΠΕ πως το γονεϊκό στιλ καθορίζεται από τη γενικότερη καθοδήγηση των παιδιών από τους γονείς, τη διαπαιδαγώγηση και την κοινωνικοποίηση.

Το 75% αυτών ήταν εργαζόμενες, το 24% άνεργες και το 1% συνταξιούχοι.

Τα παιδιά, μαθητές της ΣΤ τάξης του Δημοτικού σε διαφορετικές περιοχές της Κρήτης, συμπλήρωσαν την «Κλίμακα Achenbach»(ερωτηματολόγιο - προφίλ σχολικής ηλικίας).

Όπως προέκυψε από την έρευνα, υπάρχουν τρεις κατηγορίες μαμάδων:

Η υποστηρικτική μαμά είναι εκείνη που στηρίζει τα παιδιά της και ενθαρρύνει τις προσπάθειές τους, τα βοηθά να αυτονομηθούν, ενώ είναι συναισθηματικά διαθέσιμη απέναντι σε αυτά. Ο ίδιος τύπος γονέα συναντάται και με τον όρο «γονέας με κύρος».

Η αυταρχική μαμά έχει μη ρεαλιστικές προσδοκίες από τα παιδιά της, συχνά υπερβολικές, και ασκεί έλεγχο –τόσο σωματικό όσο και ψυχολογικό– καταπιέζοντας τις επιθυμίες τους.

Η επιτρεπτική μητέρα δεν καθοδηγεί τα παιδιά της, τα αφήνει να δράσουν ανεξέλεγκτα – οι γονείς αυτοί συνήθως ανταποκρίνονται στις συναισθηματικές ανάγκες των παιδιών τους, αλλά με έναν αδιάκριτο ή ενοχλητικό τρόπο.

Ο επιτρεπτικός τύπος της μητέρας συνήθως σχετίζεται με επιθετική συμπεριφορά – ενίοτε και ο αυταρχικός. Μόνο ο επιτρεπτικός τύπος της μητέρας μπορεί να προβλέψει τα επίπεδα της επιθετικότητας που εκδηλώνει το παιδί.

«Αυτό σημαίνει, ότι όσο περισσότερο αδυνατεί η μητέρα να σεβαστεί τις ανάγκες του παιδιού, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες το παιδί να εκδηλώσει επιθετική ή βίαιη συμπεριφορά», εξηγεί η κ. Κτιστάκη.