Ποιοι είναι οι Θεσσαλονικείς που «παίζουν» για υποψήφιοι βουλευτές;


Tου Βαγγέλη Στολάκη – Χρύσας Κυριακού

Μπορεί η κυβέρνηση να πήρε μια…



«ανάσα ζωής» έξι μηνών με την ψήφο εμπιστοσύνης που κέρδισε στην Ολομέλεια της Βουλής, κανένας κομματικός παράγοντας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη όμως δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να στηθούν κάλπες την Άνοιξη λόγω μη… εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας.

 Οι πρώτες συζητήσεις τοπικών παραγόντων των κομμάτων με τους υποψηφίους… υποψήφιους βουλευτές σε Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης έχουν γίνει, οι ζυμώσεις και οι επαφές καλά κρατούν και πολλά χέρια έχουν δοθεί!

Τα κομματικά επιτελεία επικεντρώνονται σε υποψηφιότητες «δοκιμασμένες» είτε σε βουλευτικές, είτε σε δημοτικές εκλογές, που επηρεάζουν μια σημαντική μερίδα κόσμου και που θα μπορούσαν ή να φέρουν την αυτοδυναμία που επιζητά ο ΣΥΡΙΖΑ ή να ανεβάσουν τα «πεσμένα» ποσοστά ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

 Ποιοι είναι όμως εκείνοι οι Θεσσαλονικείς που πίνουν τον έναν καφέ μετά τον άλλο και έχουν ξεκινήσει ήδη την προεκλογική τους εκστρατεία;

Στη Νέα Δημοκρατία η μάχη του σταυρού έχει ξεκινήσει με την ονοματολογία να δίνει και να παίρνει και τους υπευθύνους του κόμματος στη Θεσσαλονίκη να κάνουν το ένα ραντεβού μετά το άλλο…

 Στην Α” εκλογική περιφέρεια Θεσσαλονίκης οι έξι βουλευτές του 2012 έχουν εκφράσει κατά καιρούς την επιθυμία τους να είναι εκ νέου υποψήφιοι. Κώστας Καραμανλής, Κώστας Γκιουλέκας, Σταύρος Καλαφάτης, Έλενα Ράπτη, Γιώργος Ορφανός και Γιάννης Ιωαννίδης κατά πάσα πιθανότητα θα είναι εκ νέου υποψήφιοι με τον τελευταίο, αν και αρχικά είχε υποστηρίξει ότι δεν θα επιστρέψει στην κεντρική πολιτική, να φέρεται να συζητά μια νέα υποψηφιότητά του στη Βουλή, κάτι το οποίο αναμένεται να αποφασίσει την τελευταία στιγμή.

 Παρόντες στη λίστα δηλώνουν και οι δύο πρώτοι επιλαχόντες, που είναι σήμερα γενικοί γραμματείς στην κυβέρνηση. Ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Έργων, Στράτος Σιμόπουλος και ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Π. Κοκκόρης θα έχουν σίγουρα θέση στο γαλάζιο ψηφοδέλτιο.

 Παρών δηλώνει και ο Δημήτρης Πανοζάχος, ενώ στα νέα πρόσωπα περιλαμβάνονται η Άννα Ευθυμίου, ο Βασίλης Γάκης, ο Παντελής Καζαντζίδης, αντιδήμαρχος και γιος πρώην αντιδημάρχου της διοίκησης Παπαγεωργόπουλου αντίστοιχα, οι οποίοι τα πήγαν αρκετά καλά στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές.

 Θετικός φαίνεται και ο πρώτος σε σταυρούς δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Καλαφάτη στο δήμο Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Κούβελας, ο οποίος όμως δεν έχει πει ακόμη το ναι. Στα ονόματα που ακούγονται είναι επίσης αυτό του πρόεδρου του Οδοντιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιου Δεβλιώτη και του Βενιαμίν Καρακωστάνογλου.

 Μια θέση θα διεκδικήσουν επίσης η Βίκυ Νάκου, η Άρτεμις Διαλυνά, η Μαρία Μήτσιου καθώς επίσης και μια γυναίκα από το χώρο των Ποντίων της πρώην ΕΣΣΔ. Έχει εκδηλώσει επίσης το ενδιαφέρον του ο πρώην δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου, Στάθης Λαφαζανίδης, καθώς επίσης και ένας πρώην αντιδήμαρχος του δήμου Θεσσαλονίκης και ένας πρώην δημοτικός σύμβουλος από τον ίδιο δήμο.

Στη Β” Θεσσαλονίκης εκτός από τους δυο εν ενεργεία βουλευτές, Θεόδωρο Καράογλου και Σάββα Αναστασιάδη, σίγουρη υποψηφιότητα θεωρείται και αυτή του πρώην γενικού γραμματέα Συντονισμού της κυβέρνησης, Δημήτρη Βαρτζόπουλου, ο οποίος παραιτήθηκε από τη θέση του για να μπει στη «γαλάζια» λίστα.

 Η πρώην υποψήφια αντιπεριφερειάρχης και πολιτευτής της ΝΔ, Πόπη Καλαϊτζή, φέρεται να μην το σκέφτεται ιδιαίτερα λόγω των επαγγελματικών της υποχρεώσεων στη Γερμανία ενώ ο πρώην δήμαρχος Βόλβης, Δημήτρης Γαλαμάτης δεν επιθυμεί να είναι υποψήφιος σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση.

 Έντονα ακούγεται επίσης το όνομα του περιφερειακού συμβούλου, Γ. Ταχματζίδη, ο οποίος τα πήγε πολύ καλά στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές αλλά, σύμφωνα με ανθρώπους του κοντινού περιβάλλοντος δεν είναι έτοιμος για το επόμενο βήμα στην κεντρική πολιτική σκηνή αλλά και αυτό του Θεοφάνη Παπά, ο οποίος δείχνει να το σκέφτεται. Στα ονόματα που ακούγονται συμπεριλαμβάνονται επίσης της Δήμητρας Κοασίδου, η οποία ήταν υποψήφια στις προηγούμενες εκλογές, του Πάρι Τσογκαρλίδη, αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων του δήμου Πυλαίας Χορτιάτη, του ουρολόγου Κώστας Γρεκού ενώ ο πολιτευτής της ΝΔ, Παντελής Τσακίρης και ο περιφερειακός σύμβουλος, Γιώργος Καγιάς φαίνεται να στηρίζουν την υποψηφιότητα του Δ. Βαρτζόπουλου.

Στη «γαλάζια» λίστα αναμένεται να προστεθούν οι πρώην δήμαρχοι Δέλτα, Γιώργος Γλώσσης και Θερμαϊκού, Γιάννης Αλεξανδρής καθώς και ένας εν ενεργεία περιφερειακός σύμβουλος.

ΣΥΡΙΖΑ

Στο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης, αν και οι τοπικοί παράγοντες δεν έχουν μπει σε ονοματολογία έχουν ξεκινήσει συζητήσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα κλείσουν τα ψηφοδέλτια σε Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης.

«Αγκάθι» παραμένει το… άνοιγμα στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και αυτό γιατί ορισμένοι από την αξιωματική αντιπολίτευση θεωρούν πως πρέπει να είναι δυναμικό και άλλοι πως οι ΠΑΣΟΚοι πρέπει να αποκλειστούν, καθώς οι περισσότεροι έχουν ψηφίσει μνημόνια και μεσοπρόθεσμα προγράμματα.

Σε κάθε περίπτωση οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν σε επίπεδο Αθήνας. Έτσι για την πρώτη περιφέρεια του νομού θεωρούνται βέβαιες οι νέες υποψηφιότητες των εν ενεργεία βουλευτών: Δέσποινας Χαραλαμπίδου, Τάσου Κουράκη, Γιάννη Αμανατίδου και Γιάννας Γαϊτάνη.

 Σε ό,τι αφορά την τελευταία ακούγεται πως μπορεί να αλλάξει εκλογική περιφέρεια και να «κατέβει» στην Πιερία. Για την ίδια περιφέρεια «παίζουν» επίσης το όνομα του πρώην πρύτανη του ΑΠΘ, Γιάννη Μυλόπουλου, ο οποίος αν και εθεωρείτο βέβαιο ότι θα ήταν υποψήφιος στις ευρωεκλογές του Μαΐου, τελικά έμεινε εκτός.

 Στα τοπικά γραφεία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ακούγονται επίσης τα ονόματα της δημοτικής συμβούλου του δήμου Θεσσαλονίκης Ελεάννας Ιωαννίδου, του δημοσιογράφου της ΕΡΤ3 Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη, της Ελευθερίας Χατζηγεωργίου (που είναι το alter ego του Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη), του πρώην υποψηφίου δημάρχου Παύλου Μελά Γιάννη Μοσχούλα, του καθηγητή Αλέξη Μπένου και του εκπαιδευτικού Χρήστου Λάσκου.

Ο τελευταίος μάλιστα, που τυγχάνει και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, θεωρείται ως «ο μόνος πραγματικός συνομιλητής του Τσίπρα στην πόλη», και σε περίπτωση που συμπεριληφθεί στα ψηφοδέλτια θεωρείται βέβαιο ότι θα συμμετέχει ως υπουργός στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, εάν αυτός κερδίσει τις εκλογές.

Στη Β’ Θεσσαλονίκης αναμένεται να γίνει «σφαγή» όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά τοπικά στελέχη. Και αυτό γιατί εάν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές θα εκλέξει τρεις βουλευτές, επομένως εάν κάποιος τυγχάνει μικρής αναγνωρισιμότητας θα μπορέσει να εκλεγεί βουλευτής.

 Εκτός από τη Λίτσα Αμμανατίδου, που είναι εν ενεργεία βουλευτής και θα «κατέβει» ξανά σε εκλογές, βέβαια πρέπει να θεωρείται η υποψηφιότητα του πρώην δημάρχου Ασσήρου, Δημήτρη Ράβναλη αλλά και του υποψηφίου δημάρχου Θέρμης, Σωκράτη Φάμελλου. Τέλος, για την ίδια περιφέρεια «παίζει» και το όνομα του πρώην προέδρου της ΕΝΙΘ, Στρατή Πλωμαρίτη.

ΠΑΣΟΚ

Σε ό,τι αφορά το ΠΑΣΟΚ, οι πρώτες συζητήσεις έχουν γίνει και ορισμένοι έδωσαν τα χέρια με τους παράγοντες της Βασιλέως Ηρακλείου. Μένει να οριστικοποιηθεί το σχήμα καθόδου στις εκλογές, εάν δηλαδή θα είναι η Δημοκρατική Παράταξη και να απαντηθεί ποιοι πολιτικοί σχηματισμοί θα την απαρτίζουν.

 Για την Α’ Θεσσαλονίκης εκτός από τον πρόεδρο του κόμματος, Ευάγγελο Βενιζέλο που θα είναι υποψήφιος, «σίγουροι» θεωρούνται οι: Χρήστος Παπαστεργίου, Γιάννης Μαγκριώτης και Αντώνης Σαουλίδης. Ακούγεται επίσης το όνομα της «πράσινης» πολιτεύτριας, Ράνιας Κεδίκογλου, της τραπεζικής υπαλλήλου, Αγγελικής Ιωάννου και του μαθηματικού, Κώστα Αβραμίδη.

Πρόταση θα δεχτεί και ο οικονομολόγος και μέλος της Νομαρχιακής επιτροπής ΠΑΣΟΚ Α’ Θεσσαλονίκης, Κυριάκος Μερελής, ενώ οι τοπικοί παράγοντες «φλερτάρουν» και με τον δημοτικό σύμβουλο και πρώην αντιδήμαρχο του δήμου Θεσσαλονίκης, Γιώργο Αρβανίτη αλλά και την επίσης πρώην δημοτική σύμβουλο του Μπουτάρη, Θεοδώρα Λειψιστινού.

 Σε ό,τι αφορά τους πρώην βουλευτές, όπως είναι η Χρύσα Αράπογλου, αυτοί φαίνεται πως θα απέχουν από την επόμενη εκλογική διαδικασία. Πρόταση δέχτηκε και η αναπληρώτρια εκπρόσωπος τύπου του κόμματος, Αφροδίτη Αλ Σάλεχ, ως Θεσσαλονικιά, ωστόσο εάν πολιτευτεί η κ. Αλ Σάλεχ θα το κάνει σε κάποια εκλογική περιφέρεια των Αθηνών.

Στη Β’ Θεσσαλονίκης οι κομματικοί παράγοντες κοιτούν προς τους πρώην δημάρχους του ΠΑΣΟΚ και όπως αναφέρουν σκέφτονται να κάνουν κρούση στον πρώην βουλευτή και πρώην δήμαρχο Εχεδώρου, Γιώργο Αρβανιτίδη, ο οποίος όμως κατά πάσα πιθανότητα θα αρνηθεί.

 Για την ίδια περιφέρεια ακούγεται επίσης η Βενετία Μυρώνη που ήταν υποψήφια και στις περασμένες εκλογές, ο οικονομολόγος Σταύρος Ακαλίδης και η δημοσιογράφος Μαρία Καγκελίδου, που επίσης ήταν υποψήφια στις εκλογές του 2012. Σίγουρη θεωρείται νέα υποψηφιότητα του πρώην γραμματέα Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ Β’ Θεσσαλονίκης, Παντελή Κουκουλεκίδη, ενώ αδιευκρίνιστη παραμένει η πρόθεση του Χάρη Τσιόκα, αφού ο ίδιος δηλώνει ανοικτά πως δεν συμφωνεί με την κατάργηση του ΠΑΣΟΚ και τη δημιουργία της Δημοκρατικής Παράταξης.

«Το Ποτάμι»

Σε ό,τι αφορά το «Ποτάμι» πληροφορίες μας θέλουν τον επικεφαλής του, Σταύρο Θεοδωράκη να έχει πραγματοποιήσει ήδη στην Αθήνα επαφές με συγκεκριμένους Θεσσαλονικείς και μάλιστα έχει δώσει τα χέρια μαζί τους. Σε αυτούς συγκαταλέγονται η δημοσιογράφος, Χριστίνα Ταχιάου και ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος του δήμου Θεσσαλονίκης για θέματα τουρισμού, Σπύρος Πέγκας.

 Πρόταση δέχτηκε και ο πρώην βουλευτής και πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Σπύρος Βούγιας, ο οποίος φέρεται να αρνήθηκε και να πρότεινε τον κουμπάρο του και υποψήφιο δήμαρχο Πυλαίας-Χορτιάτη, Νίκο Νυφούδη.

 Ο κ. Νυφούδης σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζει το ενδεχόμενο μάλιστα να μην πολιτευτεί στη Β’ Περιφέρεια αλλά στην Α’. Στη Β’ Θεσσαλονίκης με το «Ποτάμι» φαίνεται πως θα συμπλεύσει τελικά και η ανεξάρτητη βουλευτής της περιοχής, προερχόμενη από τη Δημοκρατική Αριστερά, Κατερίνα Μάρκου.

Σε ό,τι αφορά άλλη μια ανεξάρτητη βουλευτή, τη Χρυσούλα Γιαταγάνα, πληροφορίες της Karfitsa τη θέλουν να βρίσκεται σε συζητήσεις με πολλούς πολιτικούς χώρους, ωστόσο δεν έχει καταλήξει στο κόμμα με τον οποίο θα «κατέβει» σε εκλογές.

ΔΗΜΑΡ, ΚΚΕ και ΑΝΕΛ

Με το ψηφοδέλτιο της Δημοκρατικής Αριστεράς στην Α’ Περιφέρεια θα είναι υποψήφια η εν ενεργεία βουλευτής, Ασημίνα Ξηροτύρη. Για την ίδια περιφέρεια ακούγονται επίσης οι: Έλλη Χρυσίδου, Ανδρέας Κουράκης, Φανή Γουργούρη και Αντώνης Μιχαλάκης. Στη Β’ Θεσσαλονίκης «παίζουν» τα ονόματα των: Μαρία Τσακμαλή, Μιλτιάδη Βογιατζή και Αδάμ Δράγα.

Μέχρι στιγμής στο ΚΚΕ τηρούν σιγή ιχθύος, ωστόσο θεωρείται πως τα ψηφοδέλτια θα στελεχώσουν οι υποψήφιοι βουλευτές του 2012.

Τέλος, στους Ανεξάρτητους Έλληνες σύμφωνα με πληροφορίες έχουν «κλειδώσει» οι πρώτες υποψηφιότητες. Βέβαια, θεωρείται η κάθοδος του Γαβριήλ Αβραμίδη και της Σταυρούλας Ξουλίδου για την πρώτη και τη δεύτερη περιφέρεια του νομού, αντίστοιχα.

 Για την Α’ Θεσσαλονίκης ακούγεται επίσης το όνομα του πολιτειολόγου και υποψηφίου ευρωβουλευτή, Κώστα Ζουράρι αλλά και του Χάρρυ Κλυνν. Πρόταση θα δεχτεί και ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης που υποστηρίχτηκε από τον Πάνο Καμμένο, Χάρης Παπαγεωργίου.

Ακούγεται επίσης το όνομα του πρώην ποδοσφαιριστή του ΠΑΟΚ, Γιώργου Σκαρτάδου αλλά και της Χριστίνας Τυπάδη. Στην Α’ Περιφέρεια εκτός απροόπτου αναμένεται να πολιτευτεί και ο εικαστικός Τάσος Νικάκης. Για τη Β’ Θεσσαλονίκη ακούγονται οι: Νίκος Γκεκόπουλος και Γιώργος Στεφανίδης.