Δημοσκόπηση: Το 51,6% δεν θέλει πρόωρες εκλογές. Προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ και... Σαμαράς για πρωθυπουργός


Σταθερότητα κι όχι πρόωρες...



 εκλογές θέλουν οι πολίτες. Τι δείχνει νέα δημοσκόπηση

Μπροστά στην απειλή των πρόωρων εκλογών σε περίπτωση αδυναμίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, διευρύνεται η διαφορά υπέρ της διατήρησης της πολιτικής σταθερότητας.

Όπως καταγράφει η έρευνα της εταιρίας metrisi, που δημοσιεύει ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, ποσοστό 51,6% διαφωνεί με τις πρόωρες κάλπες έναντι του 39,8% που ζητά εκλογές, ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το 23,5% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ -ο οποίος θέλει να προκαλέσει εκλογές τον Μάρτιο- τάσσεται κατά της επιλογής του κόμματός του.

Η πολιτική της «ανατροπής της κυβέρνησης» που ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας δεν βρίσκει ευήκοα ώτα στην πλειοψηφία των ερωτηθέντων για έναν επιπλέον λόγο: Ότι πιθανή εκλογική αναμέτρηση θα ανακόψει την πορεία της χώρας προς την οριστική έξοδο από την ύφεση, όπως πιστεύει το 54,8%.

Στη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε στον απόηχο της περιόδου που «αγρίεψαν» οι αγορές, αλλά και στην κορύφωση της πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ, με την Κουμουνδούρου να επιχειρεί να δημιουργήσει ένα νοσηρό κλίμα μιλώντας για «γαλάζιους κουμπαράδες», τα ποιοτικά χαρακτηριστικά δείχνουν τάση αντιστροφής της αρνητικής εικόνας για την κυβέρνηση.

Ο Αντώνης Σαμαράς εξακολουθεί να προηγείται του Αλέξη Τσίπρα στην καταλληλότητα πρωθυπουργού με διαφορά 6,7% (39,9% έναντι 33,2%), ενώ επίσης προηγείται του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ τόσο ως ο καταλληλότερος για να προασπίσει τα εθνικά μας συμφέροντα (46,7% έναντι 27% του κ. Τσίπρα) όσο και για να προασπίσει τη χώρα από τις «κερδοσκοπικές επιθέσεις» στην πορεία εξόδου από την ύφεση (45,9% έναντι 24,5% αντίστοιχα).

Επίσης, η Ν.Δ. θεωρείται καταλληλότερη από το 33,6% των ερωτηθέντων για να βγάλει τη χώρα από την ύφεση έναντι του ΣΥΡΙΖΑ που συγκεντρώνει 26,4% αλλά και το κόμμα που έχει «ισχυρή ομάδα» για τη διακυβέρνηση της χώρας (29,2% έναντι 23,8% που συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ).

Από τα συμπεράσματα της δημοσκόπησης αυτό που συγκρατούν στην κυβέρνηση είναι ότι η χώρα σήμερα είναι καλύτερα απ’ την κατάσταση που βρισκόταν ένα χρόνο πριν και θα είναι ακόμη καλύτερα αν δεν ανακοπεί αυτή η πορεία.

Στην πρόθεση ψήφου, το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει, όμως η Ν.Δ. εμφανίζει αύξηση της συσπείρωσης με αποτέλεσμα να μειώνεται η ψαλίδα στο 3,1%.

Οπως καταγράφει η δημοσκόπηση, το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ είναι 27,2% έναντι 24,1% που συγκεντρώνει η Ν.Δ., ενώ τρίτο κόμμα εμφανίζεται η Χρυσή Αυγή με 6,4%.

Με οριακές διαφορές ακολουθούν το Ποτάμι με 5,5%, το ΚΚΕ με 5,4%, το ΠΑΣΟΚ με 5,3%, ενώ εκτός Βουλής εμφανίζονται οι ΑΝ.ΕΛ. με 2,3%.

Οι «Μεταρρυθμιστές» του Σπύρου Λυκούδη εμφανίζουν 2,2%, ενώ ο ΛΑ.Ο.Σ. καταγράφει 1,2% και η ΔΗΜ.ΑΡ. είναι κάτω από τη μία ποσοστιαία μονάδα.

Το σύνολο της αδιευκρίνιστης ψήφου κυμαίνεται στο 14,9%.