Η πρώτη προσπάθεια


Τελικά ο στόχος των...



 πρώτων φοροελαφρύνσεων επιτυγχάνεται. Και μάλιστα και με την ανοχή των εκπροσώπων των εταίρων και δανειστών μας, που φαίνεται ν' αναγνωρίζουν ότι τα δημοσιονομικά επιτεύγματα της τελευταίας διετίας είναι τέτοια που επιτρέπουν στην κυβέρνηση να τηρήσει τις συγκεκριμένες υποσχέσεις της. Το προσχέδιο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί τη Δευτέρα θα προβλέπει τις σχετικές ρυθμίσεις, οι οποίες θα εφαρμοστούν σταδιακά από το 2015.

Ουσιαστικά πρόκειται για την πρώτη προσπάθεια άρσης των πολλών και σοβαρών αδικιών που προκάλεσε το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης από το 2010 και μετά στη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών και πρωτίστως στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Οπως και για την πρώτη σοβαρή προσπάθεια διευκόλυνσης για τη ρύθμιση των οφειλών στο Δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία.

Το μήνυμα που επιδιώκει να στείλει η κυβέρνηση είναι αυτονόητο: η προσπάθεια αποδίδει και αν συνεχιστεί θ' αποδώσει ακόμη περισσότερα. Πολλά μπορούν να γίνουν, αλλά χρειάζεται μέτρο και αίσθημα ευθύνης στις πρωτοβουλίες που θ' αναλαμβάνονται, έτσι ώστε να μην κινδυνεύσει το όλο εγχείρημα και να μην υποτροπιάσει η κρίση.

Αν και κατά πόσο θ' αποδειχθεί πειστικό το μήνυμα, θα φανεί στην πορεία. Και σε συνδυασμό, ασφαλώς, και με όσα πρόκειται ν' ακολουθήσουν στο θέμα της απεμπλοκής από το μνημόνιο και της ρύθμισης του χρέους έτσι ώστε να καταστεί βιώσιμο. Που σημαίνει ότι το τετράμηνο μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου θα είναι καθοριστικό για το μέλλον και της κυβέρνησης και του τόπου.

Όπως θα είναι καθοριστικό και για το σύνολο του πολιτικού κόσμου, που οφείλει να πολιτευτεί με πλήρη επίγνωση της σοβαρότητας της κατάστασης. Αλλωστε και μια ενδεχόμενη κυβερνητική αλλαγή δεν πρόκειται να λύσει από μόνη της τα προβλήματα. Απλώς η διαχείρισή τους θα περάσει σε άλλα χέρια.