Έλλειψη φουντουκιών στον κόσμο: Τι πραγματικά συμβαίνει;


Ένα από τα πιο ...



σημαντικά αγαθά της φύσης παρουσιάζει έλλειψη. Κι αυτό δεν είναι το πετρέλαιο, αλλά... τα φουντούκια.

Oι καλλιέργιες φουντουκιών έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές φέτος, από ανεξήγητες καιρικές συνθήκες και ασθένειες. Συγκεκριμένα, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό καλλιεργιών φουντουκιού προσβλήθηκαν από την ασθένεια Eastern Filbert Βlight.

Επειδή τα φουντούκια έχουν γίνει τόσο περιζήτητα και δυσεύρετα, όλο και περισσότεροι άνθρωποι θέλουν να τα καλλιεργήσουν.

Το είδος φουντουκιού που ευδοκιμεί στην Ευρώπη δεν μπορεί να αντέξει και το δέντρο πεθαίνει. Kι επειδή η σοδειά μαστίζεται από χαλαζοπτώσεις και παγετούς, η τιμή των φουντουκιών έχει εκτιναχθεί, ενώ φέτος είναι η υψηλότερη των τελευταίων 10 χρόνων.

O Thomas Molnar, επιστήμονας που ασχολείται με τα είδη των δέντρων που μπορούν να αντέξουν σε ασθένειες, αναφέρει πως ομάδα επιστημόνων καλλιεργούν καρπούς για να βρουν πόσοι από αυτούς αντέχουν στον μύκητα της Eastern Filbert Blight. Από την ερευνόμενη καλλιέργεια, το 98% των καρπών πέθαναν από τον μύκητα.

Το υπόλοιπο 2%, όμως, μετέφερε τα γονίδια που επέτρεψε να επιβιώσουν από την προσβολή από τον μύκητα. Αυτήν τη στιγμή οι επιστήμονες ψάχνουν να βρουν τρόπο να καλλιεργήσουν τα δέντρα εκείνα που θα είναι ανθεκτικά και θα μπορέσουν να αποδώσουν εμπορικά.

Η Τουρκία παράγει πάνω από το 70% των φουντουκιών του πλανήτη.