Διχασμένη Σύνοδος Κορυφής για την οικονομία


Με τη Γαλλία και την...



 Ιταλία να έχουν ταχθεί κατά νέων μέτρων λιτότητας, παίρνοντας αποστάσεις από τη γραμμή Βερολίνου και Βρυξελλών, συνεδριάζουν σήμερα εκτάκτως οι 18 αρχηγοί κρατών της Ευρωζώνης. Στην ατζέντα και η συμβολή των κρατών –μελών στον κοινοτικό προϋπολογισμό μετά τις έντονες αντιδράσεις Κάμερον, και κατ’ απαίτηση του ιδίου, λόγω των επιπλέον 2,1 δισεκ. ευρώ που καλείται να καταβάλει φέτος η Βρετανία.

Μετά τη λήξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου οι 18 ηγέτες της Ευρωζώνης συνεδριάζουν εκτάκτως και στο επίκεντρο των συζητήσεων αναμένεται να βρεθεί η τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης μετά από αίτημα του Γάλλου Προέδρου, Φρανσουά Ολάντ και του Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι.

Η Σύνοδος Κορυφής των χωρών της Ευρωζώνης γίνεται στον απόηχο των επιστολών που έστειλαν οι Βρυξέλλες στο Παρίσι και στη Ρώμη ζητώντας περισσότερα μέτρα δημοσιονομικής λιτότητας. Η απόφαση του Ιταλού πρωθυπουργού να δημοσιοποιήσει την επιστολή των Βρυξελλών, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του απερχόμενου Προέδρου της Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Ο Ρέντσι δήλωσε από τις Βρυξέλλες ότι δεν υπήρχε κανένας λόγος να μείνει μυστική αυτή η επιστολή, εφόσον η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διέρρευσε πρώτη το θέμα σε βρετανική εφημερίδα ενώ ο Ολάντ χαρακτήρισε «μπανάλ» την επιστολή λέγοντας ότι αυτός είναι και ο λόγος που δεν τη δημοσιοποίησε.

Έτσι, ενώ η Ρώμη και το Παρίσι προτάσσουν ότι οι επενδύσεις είναι το κλειδί για την επιστροφή στην ανάπτυξη, το Βερολίνο εμφανίζεται επιφυλακτικό, υπογραμμίζοντας ότι οι επενδύσεις δεν θα πρέπει να οδηγήσουν σε νέο κρατικό δανεισμό και ότι ο δρόμος για την ανάπτυξη είναι η δημοσιονομική πειθαρχία και η προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. «Πιστεύω ότι το ζήτημα είναι να συνδυάσουμε την ανάπτυξη με τη δημοσιονομική σταθεροποίηση», δήλωσε χθες η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, προσερχόμενη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και πρόσθεσε: «Υπήρχαν περίοδοι στην Ευρώπη που είχαμε μεγάλα ελλείμματα και παρόλα αυτά καθόλου ανάπτυξη, οπότε πρέπει να διδαχθούμε από το παρελθόν και ελπίζω να βρούμε μια κοινή λύση».

«Παρά την ανάκτηση της σταθερότητας στη ζώνη του ευρώ και παρά τις διαρθρωτικές προσπάθειες των κρατών-μελών, η κατάσταση της οικονομίας και της απασχόλησης εξακολουθούν να ανησυχούν την ΕΕ», αναφέρει σε ενημερωτικό του έγγραφο προς τον Τύπο το Συμβούλιο της ΕΕ, ενώ ο Πρόδρος της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπάι στην καθιερωμένη προ των Συνόδων Κορυφής επιστολή του προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, χαρακτηρίζει την κατάσταση της οικονομίας και της απασχόλησης στην Ευρώπη «δύσκολη».

Νέες ενστάσεις Κάμερον για τον προϋπολογισμό

Την έντονη αντίδραση του στο να καταβάλει φέτος η Βρετανία επιπλέον 2,1 δισεκ. ευρώ για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό εξέφρασε ο πρωθυπουργός της χώρας, Ντέιβιντ Κάμερον, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Σύμφωνα με βρετανικές κυβερνητικές πηγές ο Κάμερον ήγειρε ζήτημα το πρωί της Παρασκευής με την έναρξη των εργασιών της Συνόδου και είπε ότι «θα πρέπει να γίνει μια συζήτηση ανάμεσα στους 28 υπουργούς Οικονομικών, ένα Συμβούλιο Οικονομικών Υποθέσεων, για να συζητηθεί το θέμα».

Διπλωμάτες δήλωσαν ότι τη θέση του Κάμερον υποστήριξαν τόσο η Ιταλία όσο και η Ολλανδία, που καλούνται επίσης να προχωρήσουν στη συνεισφορά επιπλέον κεφαλαίων στον προϋπολογισμό της ΕΕ ως την 1η Δεκεμβρίου.

Αντιθέτως η Γερμανία, η Γαλλία αλλά και ο απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο τάχθηκαν υπέρ της θέσης ότι τα ποσά αυτά είναι προσαρμοσμένα όπως συμβαίνει κάθε χρόνο, όταν καθίστανται διαθέσιμα τα οριστικά εθνικά οικονομικά δεδομένα, και πρόσθεσαν ότι οι κανόνες οι οποίοι τελούν σε ισχύ πρέπει να εφαρμόζονται.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, ο οποίος αντιμετωπίζει έντονες πιέσεις από το αντιευρωπαϊκό Κόμμα Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP), είπε στον απερχόμενο πρόεδρο της Κομισιόν Μπαρόζο ότι «δεν αντιλαμβάνεται διόλου τις συνέπειες» που θα είχε η υλοποίηση της απαίτησης των Βρυξελλών από την κυβέρνησή του, είπε μια δεύτερη πηγή. «Δεν πρόκειται μόνο για την κοινή γνώμη, πρόκειται για δύο δισεκατομμύρια ευρώ», τόνισε ο Κάμερον, σύμφωνα με αυτή την δεύτερη πηγή.

Λόγω μιας τεχνικού χαρακτήρα επανεξέτασης του ύψους των εθνικών συνεισφορών στον προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2014, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε σήμερα ότι ζητεί από το Λονδίνο πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 2,1 δισεκ. ευρώ.

Η δεύτερη από τις χώρες που αφορά το αίτημα αυτό, η Ολλανδία καλείται, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών και επικεφαλής του Eurogroup, να κάνει μια πρόσθετη συνεισφορά ύψους 600 εκατ. ευρώ. «Είναι μια πολύ δυσάρεστη έκπληξη, θα εξετάσουμε από πού προκύπτει ο αριθμός αυτός, διότι όλα είναι πολύ μπλεγμένα», δήλωσε σήμερα ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Η Γαλλία και η Γερμανία αντίθετα θα εξοικονομήσουν αντίστοιχα 1 δισεκ. ευρώ και 780 εκατ. ευρώ, καθώς η συνεισφορά τους στον προϋπολογισμό της ΕΕ μειώνεται. Σύμφωνα με την Επιτροπή, η αναθεώρηση του ύψους της συνεισφοράς «απορρέει μαθηματικά από μια αλλαγή των παραμέτρων υπολογισμού του ΑΕΠ» που έχει αποφασιστεί από τους 28, καθώς και «την εξέλιξη των μακροοικονομικών κάθε χώρας».

Η Αυστρία, η οποία επίσης τελικά θα καταβάλει ένα χαμηλότερο ποσό, είναι «ικανοποιημένη» αφού θα «διαθέτει επιπρόσθετα κεφάλαια», όπως δήλωσε ο καγκελάριος της χώρας Βέρνερ Φάιμαν.