Κρίση και Ασφαλιστικό


Μονόδρομος ήταν για την...



 κυβέρνηση η οικονομική στήριξη των δύο από τα μεγαλύτερα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας -του ΟΑΕΕ και του ΕΤΕΑ- προκειμένου να συνεχίσουν ν' ανταποκρίνονται στοιχειωδώς στις συνταξιοδοτικές και άλλες υποχρεώσεις τους. Αλλά, ας μη γελιόμαστε, τα 150 εκατομμύρια ευρώ, που αποτελούν το συνολικό ποσό της ενίσχυσης, δεν λύνουν το πρόβλημα. Ενδεχομένως δεν το λύνουν και περισσότερα.

Ωστόσο, ορθά έχει γνωστοποιήσει η κυβέρνηση προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν υπάρχει περίπτωση νέων παρεμβάσεων στο ασφαλιστικό σύστημα. Οι συνταξιούχοι είναι, άλλωστε, εκείνοι που έχουν σηκώσει το κύριο βάρος της δημοσιονομικής εξυγίανσης. Και είναι πράξη δικαιοσύνης ν' αποτραπούν ενέργειες που θα τους πλήξουν περισσότερο.

Κι άλλες φορές έχουμε υπογραμμίσει ότι κάποια στιγμή θα τεθεί εκ των πραγμάτων θέμα επανεξέτασης του ασφαλιστικού συστήματος. Μόνο που αυτό θα πρέπει να γίνει όταν η κρίση θα έχει ξεπεραστεί, η οικονομία θα έχει μπει σε αναπτυξιακή τροχιά και η ανεργία θα έχει μειωθεί αισθητά. Τότε -και μόνο τότε- θα υπάρχουν τα δεδομένα εκείνα που θα επιτρέπουν τις όποιες σοβαρές εκτιμήσεις και αξιολογήσεις για τις δυνατότητες διαμόρφωσης ενός βιώσιμου ασφαλιστικού συστήματος.

Η οικονομική ενίσχυση των 150 εκατομμυρίων δεν θα είναι, καλώς εχόντων των πραγμάτων, η μοναδική στήριξη στις δύσκολες αυτές ώρες. Το νέο σύστημα εξόφλησης οφειλών μέχρι και σε 100 δόσεις είναι βέβαιο ότι θα συμβάλει στην αύξηση των εσόδων των Ταμείων. Σε ποιο βαθμό; Μόνο ο χρόνος θα το δείξει. Αλλά σίγουρα θα συμβάλει.

Αλλά η πειστικότερη απάντηση στο πρόβλημα θα διαμορφωθεί όταν ο αριθμός των ασφαλισμένων θα αρχίσει να επανέρχεται σταδιακά στα επίπεδα μιας αναπτυσσόμενης οικονομίας και η Ελλάδα θα πάψει να είναι ο θλιβερός πρωταθλητής στην ανεργία.