Το χρέος του τραπεζίτη


«Αερόσακο» ασφαλείας άνοιξε...


 η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για 130 ευρωπαϊκές τράπεζες, ανάμεσά τους και οι ελληνικές, μετατρέποντας το φόβητρο των στρες τεστ σε φιλική συνεδρία συμβουλευτικού χαρακτήρα. Δεν είχε ουσιαστικές ενστάσεις να προβάλει η ΕΚΤ, εκτιμώντας ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων είναι διαχειρίσιμες.

Βέβαια, όπως συνομολογούν παράγοντες της αγοράς, ο Ντράγκι έριξε τις τράπεζες στα μαλακά επιστρατεύοντας πολιτικά αμορτισέρ, προκειμένου να απορροφήσει τους οικονομικούς κραδασμούς, οι οποίοι, ειδικότερα στην περίπτωση των 4 συστημικών τραπεζών της Ελλάδας, προκαλούνται από τη δραματική μείωση των καταθέσεων (70 δισ. ευρώ εκροές από την έναρξη της κρίσης) και την εξίσου δραματική αύξηση των «κόκκινων» δανείων -και τα δύο αναπόδραστες συνέπειες της οικονομικής λιτότητας.

Μετά και το «συγχωροχάρτι» Ντράγκι, σήμανε πλέον επιτακτικά η ώρα ώστε Εθνική, Πειραιώς, Alpha και Eurobank -που παρά την ανακεφαλαιοποίησή τους από το πορτοφόλι των φορολογούμενων πολιτών κρατούν ώς τώρα κλειστές τις στρόφιγγες της ρευστότητας- να ανταποκριθούν στο φυσικό τους ρόλο, ως εμπορικών τραπεζών, και να χρηματοδοτήσουν την επιχειρηματική δραστηριότητα, που είναι και η μόνη διαφαινόμενη ελπίδα, ώς σήμερα τουλάχιστον, για την ανάκαμψη της παραγωγικής οικονομίας.

Οταν ο ίδιος ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας, Αλέξανδρος Τουρκολιάς, δηλώνει ότι το ίδρυμα διαθέτει ισχυρή ρευστότητα και ότι «με τα υπάρχοντα μέχρι σήμερα δεδομένα μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι», είναι σαν να ομολογεί ότι είναι πια καιρός να ξυπνήσει και να προχωρήσει σε πιστωτική πολιτική, προκειμένου η ελληνική οικονομία, που τώρα βρίσκεται σε κώμα, να μην περάσει στον αιώνιο ύπνο.

Ο επικεφαλής του Ομίλου της Πειραιώς, Μιχάλης Σάλλας, δείχνει να έχει ήδη ξυπνήσει υποσχόμενος, μέσω του νεοϊδρυθέντος Ιδιωτικού Επενδυτικού Ταμείου, αιμοδοσία -αρχικά 500 εκατ. ευρώ- κατ' αρχάς σε 200 μικρομεσαίες επιχειρήσεις από ένα σύνολο 2.000.

Νοικοκυριά και επιχειρήσεις έχουν περιέλθει σε απόλυτη ασφυξία, καθώς η λαίλαπα της λιτότητας έχει αφαιρέσει από την οικονομία 60 δισ. σε μία πενταετία και οι συνολικές οφειλές τους, το λεγόμενο ιδιωτικό χρέος, πλησιάζει τα 170 δισ. ευρώ, δηλαδή σχεδόν το ελληνικό ΑΕΠ.

 Τις μόνες διαθέσιμες φιάλες οξυγόνου στην αγορά κατέχουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και έχουν χρέος να τις ενεργοποιήσουν από αύριο κιόλας και για το δικό τους το καλό, διότι στο τέλος τέλος όλοι μας, νοικοκυριά, επιχειρήσεις και τράπεζες, τον ίδιο αέρα αναπνέουμε!