Οι αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο και η προσαρμογή στη νέα εποχή


Όταν ένας νόμος εφαρμόζεται επί...


 32 χρόνια είναι εύλογο να έρθει κάποτε η στιγμή που θα πρέπει να τροποποιηθεί. Αλλωστε στην πολυετή αυτή διαδρομή πολλά έχουν συμβεί και πολλές αλλαγές έχουν επέλθει έτσι ώστε να είναι απόλυτα αναγκαία η προσαρμογή της νομοθεσίας στη νέα πραγματικότητα. Και εξυπακούεται ότι η νομοθεσία που καθορίζει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των συνδικαλιστών δεν θα ήταν δυνατό να αποτελέσει εξαίρεση σ' αυτόν τον κανόνα.

Ωστόσο, την τροποποίηση της συγκεκριμένης νομοθεσίας δεν την καθιστά επιβεβλημένη απλώς και μόνο η μεγάλη διάρκεια ισχύος της, αλλά και το γεγονός ότι στο χρονικό αυτό διάστημα εντοπίσθηκαν λάθη και παραλείψεις, αλλά και καταχρηστική άσκηση δικαιωμάτων και αδίστακτη εκμετάλλευση προνομίων που δεν έχουν θέση σε μια σύγχρονη συνδικαλιστική πρακτική.

Δυστυχώς, ούτε μία ούτε δύο είναι οι περιπτώσεις που το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο αποδείχθηκε ανεπαρκές και δεν κατάφερε να περιορίσει την πολυπραγμοσύνη αρκετών εργατοπατέρων, οι οποίοι έκριναν ότι βασική αποστολή ενός συνδικαλιστή είναι η διασφάλιση μιας προνομιακής σχέσης με την όποια εργοδοσία και η κατοχύρωση οικονομικών και άλλων ωφελημάτων.

Άλλωστε, αυτός είναι βασικά και ο λόγος που η ιδιότητα του συνδικαλιστή έχει απολέσει τα τελευταία χρόνια το κύρος που διέθετε σε άλλες περιόδους. Ηταν μοιραίο να συμβεί από τη στιγμή που χρησιμοποιήθηκε από πολλούς, τους οποίους η συναδελφική ψήφος τίμησε όχι τόσο για να προστατεύσουν τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων αλλά για να στήσουν προσωπικές καριέρες.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, ούτε η απόφαση για τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας εκπλήσσει ούτε και ο περιορισμός των δικαιωμάτων των συνδικαλιστών ξαφνιάζει. Διότι εξυπακούεται ότι η ιδιότητα του εκπροσώπου των εργαζομένων θα πρέπει να είναι σεβαστή από την όποια εργοδοσία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι και ο συνδικαλιστής δεν θα πρέπει ν' ανταποδίδει τον σεβασμό αυτόν εκπληρώνοντας στο ακέραιο τις υποχρεώσεις που έχει ως εργαζόμενος.

Αποφάσεις για συγκεκριμένες τροποποιήσεις της ισχύουσας νομοθεσίας δεν έχουν γίνει γνωστές. Πληροφορίες για προθέσεις υπάρχουν μέχρι στιγμής, αλλά το «Εθνος» θα αξιολογήσει και θα κρίνει μόνο συγκεκριμένες διατάξεις και ρυθμίσεις και τίποτα λιγότερο. Και με δεδομένο πάντα ότι η προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων αποτελεί θεμελιώδη υποχρέωση κάθε δημοκρατικά οργανωμένης κοινωνίας.

Θέλουμε να ελπίζουμε ότι παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν μια νέα περίοδος έχει ξεκινήσει για τη χώρα. Υποχρέωση όλων μας είναι να προσδοκούμε το καλύτερο και καθήκον μας να διδαχθούμε από τα λάθη μας, ώστε να αποφύγουμε να ξαναζήσουμε καταστάσεις που μας στοίχισαν και εξακολουθούν να μας στοιχίζουν ακριβά...