Αψιμαχίες για το χρέος και τις κάλπες στη Βουλή


Με σκληρή αντιπαράθεση...



 μεταξύ των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των κυβερνητικών βουλευτών αλλά και των υπουργών κύλησε η δεύτερη ημέρα της συζήτησης στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, η οποία ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, με ονομαστική ψηφοφορία.

Με μια επιθετική, κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ομιλία, τοποθετήθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιάννης Μανιάτης, προκαλώντας μια εξαιρετικά φορτισμένη απάντηση από τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Βούτση.

Ο κ.Μανιάτης χρέωσε στο ΣΥΡΙΖΑ «αμηχανία να αρθρώσει προγραμματικό λόγο» και θεώρησε πως οι αξιώσεις της αντιπολίτευσης για προσφυγή στις κάλπες, συνιστούν «ύβρη για τη Δημοκρατία».

«Από πού προκύπτει ότι επειδή παρεμβλήθηκε μια ευρωεκλογική αναμέτρηση, η Βουλή είναι μη νομιμοποιημένη - και μάλιστα να το ισχυρίζεται αυτό το κόμμα που πήρε 20% στις Ευρωεκλογές; Πώς αρμόζει αυτό με μια ηθική της Αριστεράς;» αναρωτήθηκε ο κ. Μανιάτης, για να συνεχίσει υποστηρίζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ καταψηφίζει όλα τα μέτρα της κυβέρνησης, ακόμα και τα φιλολαϊκά.

«Ριζοσπαστική λύση για τα κόκκινα δάνεια - ριζοσπαστική στην πράξη και όχι στα λόγια», ως μέρος του συμφωνημένου σχεδίου εξόδου από την κρίση, υποσχέθηκε, νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Βαγγέλης Βενιζέλος, σε παρέμβασή του στη Βουλή στη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

Ο κ. Βενιζέλος έλαβε τον λόγο αμέσως μετά την ομιλία του προέδρου των ΑΝΕΛ Πάνου Καμμένου, ο οποίος είχε καταγγείλει ότι με βάση νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης, αποφυλακίστηκε στέλεχος των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, «που τα 'παιρνε και τα έδινε για τα υποβρύχια», ενώ ευνοήθηκαν και οι πρωταγωνιστές του σκανδάλου της Energa - είχε δε υποστηρίξει πως οι καναλάρχες λάμβαναν αφειδώς δάνεια για να στηρίζουν την κυβέρνηση.

«Τι είναι αυτό που ενδιαφέρει τον κόσμο; Η συνωμοσιολογία, η σκανδαλολογία, ή το τι θα γίνει με το ιδιωτικό χρέος;» απάντησε ο Βαγγέλης Βενιζέλος στην παρέμβασή του.

«Εμείς θα παρουσιάσουμε ως κεφάλαιο του συμφωνημένου σχεδίου εξόδου από την κρίση, λύση για όλα τα κόκκινα δάνεια, που θα είναι ριζοσπαστική στην πράξη και όχι στα λόγια. Γιατί αυτό που περιμένει ο πολίτης να ακούσει είναι το τι γίνεται με το δικό του δάνειο, τη δική του οικογένεια και τους δικούς του εργαζόμενους».

Για τα περί της ανάμειξης του επιχειρηματικού κόσμου στην πολιτική ζωή, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναγνώρισε πως υπάρχουν οι επιχειρηματίες που θέλουν το καλό της χώρας, καθώς διατηρούν τα συμφέροντά τους εντός της Ελλάδας, αλλά υπάρχει και η «ιδιόρρυθμη κατηγορία των επιχειρηματιών που έχουν τα assets στην Ευρώπη, ή σε χώρες άγνωστες, τα λεφτά τους στο εξωτερικό και τις ζημιές τους στην Ελλάδα. Αυτοί τροφοδοτούν τα μεγάλα πολιτικά παιχνίδια - και με δημοσιεύματα. Ψάξτε να βρείτε ποιοί είναι οι μεν και οι δε» σημείωσε και κατέληξε:

«Υπάρχει ευθύνη όσων εκφράζονται ως πολιτικές ηγεσίες ενώπιον του λαού. Ο λαός δεν πρέπει να προσβάλλεται στον πυρήνα της ευφυΐας και του ενστίκτου επιβίωσης που έχει. Και επειδή έχει ευφυΐα και ένστικτο, είμαι βέβαιος πως θα ανακοπεί κάθε κύμα ανευθυνότητας, τόσο μέσα στην Βουλή όσο κι απ' έξω».

Η συζήτηση

Ωσεί παρών στην ονομαστική ψηφοφορία δήλωσε από το βήμα της Ολομέλειας ο ανεξάρτητος βουλευτής Γιώργος Νταβρής, ενώ ο επίσης ανεξάρτητος βουλευτής Σπύρος Λυκούδης δήλωσε ότι θα ψηφίσει «όχι» γιατί δεν θέλει να προστεθεί στην κυβερνητική πλειοψηφία.

Η συνεδρίαση της Πέμπτης ξεκίνησε με πρώτο ομιλητή τον βουλευτή των ΑΝΕΛ Κωνσταντίνο Δαμαβολίτη, ο οποίος επέκρινε την κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι δεν εμπνέει εμπιστοσύνη.

Τον λόγο πήρε στη συνέχεια η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μάνια Παπαδημητρίου, η οποία κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει εγκαταλείψει τον τομέα Πολιτισμό και επανέλαβε τη δέσμευση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για αύξηση στο 2% της κρατικής χρηματοδότησης.

Το έργο της κυβέρνησης υπερασπίστηκε η βουλευτής και εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου, σημειώνοντας ότι «αυτή είναι η κυβέρνηση που έχει μιλήσει με ειλικρίνεια και έχει παρουσιάσει ένα εφικτό σχεδιασμό».

Ντινόπουλος εναντίον Δούρου

«Η κυβέρνηση κάνει το αυτονόητο, ζητώντας στο μέσο της θητείας της ανανέωση της ψήφου εμπιστοσύνης» δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Αργύρης Ντινόπουλος, ο οποίος στην αρχή της ομιλίας του αναφέρθηκε στο θέμα του έλεγχο των συμβάσεων στους Δήμους, λέγοντας πως όσοι αρνούνται να συμμορφωθούν με την απόφαση δεν πράττουν σωστά. «Κανένας δήμος και καμία περιφέρεια δεν είναι ανεξάρτητο κράτος» είπε ο Αργ. Ντινόπουλος.

Παράλληλα επέκρινε την περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου για την απόφασή της να παγώσει τις συμβάσεις που υπεγράφησαν από τον προκάτοχό της Γιάννη Σγουρό αναφορικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Στο θέμα της αξιολόγησης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο κ. Ντινόπουλος είπε ότι «δεν είναι δυνατόν ο εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα να αξιολογείται καθημερινά και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να μην υπάρχει αξιολόγηση». «Δεν γίνεται να χρησιμοποιείται το άλλοθι των απολύσεων για να μην γίνεται αξιολόγηση» σημείωσε.

«Μετά την ψηφοφορία η κυβέρνηση θα είναι πιο δυνατή. Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει άλμα στο κενό, εμείς χτίζουμε γέφυρες για να περάσουμε απέναντι» δήλωσε η βουλευτής της ΝΔ Ζέττα Μακρή.

«Ωσεί παρών» από τον Γ. Νταβρή

Εντονη κριτική, τόσο στην κυβέρνηση όσο και στο ΣΥΡΙΖΑ, εξαπέλυσε ο ανεξάρτητος βουλευτής Γιώργος Νταβρής, καλώντας τους να πουν αλήθειες στο λαό και δηλώνοντας ότι θα είναι «ωσεί παρών» στην ψηφοφορία επί της πρότασης για ψήφο εμπιστοσύνης.

«Μέχρι να λεχθούν αλήθειες, τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την αντιπολίτευση, τι θα γίνει τα μείζονα θέματα δεν επιθυμώ να συμμετάσχω σε επικοινωνιακά παιχνίδια. Θα είμαι ωσεί παρών» δήλωσε, χαρακτηριστικά, ο ανεξάρτητος βουλευτής Γιώργος Νταβρής, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επί της πρότασης για ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

«Πείτε αλήθειες. Ευελπιστώ ότι θα το κάνει και ο κ. Τσίπρας και η ΝΔ για το πώς θα αντιμετωπίσουμε την κοινωνική αλλοίωση και πώς θα βρούμε τα λεφτά και από πού θα τα πάρετε. Όταν λεχθούν αυτές οι αλήθειες, θα μας φωνάξετε να ψηφίσουμε. Γιατί όλο αυτό το επικοινωνιακό παιχνίδι και οι χρεώσεις σε επικοινωνιακές ψήφους δεν λύνουν το πρόβλημα της χώρας. Πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων» τόνισε ο κ. Νταβρής που έχει ανεξαρτητοποιηθεί από τους ΑΝ.ΕΛ.

Κυβέρνηση «ειδικού σκοπού» προτείνει ο Λυκούδης

Κυβέρνηση ειδικού σκοπού, από την παρούσα Βουλή, προκειμένου έως τη λήξη της τετραετίας να διαπραγματευθεί το χρέος, να συμφωνήσει στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, να αλλάξει το Σύνταγμα και τον εκλογικό νόμο, πρότεινε ο ανεξάρτητος βουλευτής Σπύρος Λυκούδης. Ο κ. Λυκούδης ξεκαθάρισε ότι δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και προειδοποίησε ότι υπάρχουν κρίσιμα θέματα στην παρούσα φάση που απαιτούν αυξημένες πλειοψηφίες.

«Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η κυβέρνηση έχει χάσει την πραγματική συνοχή των κοινοβουλευτικών ομάδων που τη στηρίζουν και της κοινωνίας. Αλλά κυρίως, γιατί δεν μπορεί να σηκώσει αυτό το φορτίο των μεγάλων διαρθρωτικών αλλαγών που έχει ανάγκη η χώρα. Δηλαδή, η λύση είναι οι πρόωρες εκλογές; Όχι, βεβαίως. Οι πρόωρες εκλογές δεν είναι η λύση στη φάση αυτή. Οι εκλογές, όπως δείχνουν τα στοιχεία όλων των δημοσκοπήσεων, δεν θα δώσουν λύση. Θα περιπλέξουν το πρόβλημα ακόμη περισσότερο. Οι πολιτικές δυνάμεις που θα οδηγήσουν τη χώρα στο μέλλον είναι υπό διαμόρφωση, κατά τη γνώμη μου. Οι παρούσες πολιτικές δυνάμεις δεν έχουν τη δυναμική για μια νέα αρχή και δεν έχουν πείσει την κοινωνία ότι μπορούν από μόνες τους να σηκώσουν το βάρος που απαιτούν οι αλλαγές που χρειάζεται να γίνουν στη χώρα» είπε ο κ. Λυκούδης και πρόσθεσε: «Νομίζω πως πρέπει να τολμήσουμε προς άλλη κατεύθυνση. Στη μεταβατική αυτή φάση, χρειαζόμαστε πολιτική σταθερότητα μέσα από μια συμφωνία των βασικών πολιτικών δυνάμεων της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης για μια νέα κυβέρνηση ειδικού σκοπού που θα αναδειχθεί από την παρούσα Βουλή. Μια συμφωνία η οποία θα εξαντλήσει τον εναπομείναντα χρόνο ως την άνοιξη του 2016 και θα περιέχει τα κρίσιμα θέματα που θα έχουμε στην ατζέντα το επόμενο διάστημα προς αντιμετώπιση. Διαπραγμάτευση για το χρέος, εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλαγές στον εκλογικό νόμο και στο Σύνταγμα. Είναι τρεις άξονες θεμάτων που καμία δύναμη από μόνη της δεν μπορεί και δεν πρέπει να επιδιώξει να τα αντιμετωπίσει γιατί είναι θέματα κρίσιμης εθνικής σημασίας που από μόνα τους απαιτούν σημαντικά αυξημένες πλειοψηφίες».

«Όχι» σε παροχή εμπιστοσύνης

Ο κ. Λυκούδης χαρακτήρισε την πρόταση εμπιστοσύνης ως «ύστατη κίνηση απεγκλωβισμού της κυβέρνησης» διότι «έχει εξαντλήσει τα πολιτικά της αποθέματα και βρίσκεται εγκλωβισμένη σε αδιέξοδες επιλογές».

«Θα ψηφίσω όχι στην πρόταση για ψήφο εμπιστοσύνης, γιατί δεν θέλω να προστεθώ στην υποστηρικτική προς την κυβέρνηση πλειοψηφία. Η ψήφος μου αυτό μόνο το περιεχόμενο έχει», κατέληξε χαρακτηριστικά.

Υπέρ των ευρύτερων πλειοψηφιών ο Σηφουνάκης

Υπέρ των ευρύτερων πλειοψηφιών που θα ανοίξουν τον δρόμο για τις απαιτούμενες τομές τάχθηκε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Σηφουνάκης, στη συζήτηση της πρότασης εμπιστοσύνης. Ταυτόχρονα ο βουλευτής μίλησε για σοβαρές αστοχίες της κυβέρνησης και ευθύνες στο κόμμα του.

«Θα έρθει μια στιγμή, όπως είπε και ο Σπύρος Λυκούδης, που κανείς, όποιος και αν είναι κυβέρνηση, δεν θα μπορεί να κάνει καμία τομή. Δεν θα έχει εκείνη την πλειοψηφία που θα του επιτρέπει να κάνει αυτά που έχει εξαγγείλει» δήλωσε ο Νίκος Σηφουνάκης.

«Στο κόμμα μου υπάρχουν ευθύνες. Γιατί ακόμα δεν έχει εξηγηθεί πώς η χώρα, μετά το ανθηρό 2004, έφθασε στο 2009 και από τότε, στα Μνημόνια» είπε ο κ. Σηφουνάκης και πρόσθεσε: «Αρνούμαστε, στο όνομα της διατήρησης της κυβερνητικής συνοχής, έστω σε ένα ολιγοσέλιδο κείμενο να καταγράψουμε πώς διπλασιάστηκε το χρέος και πενταπλασιάστηκε το έλλειμμα, σε μια πενταετία. «Σώσαμε τη χώρα» διακηρύττουμε, ναι, αλλά σώσαμε και τη Νέα Δημοκρατία και τον χώρο της ανανεωτικής αριστεράς- δηλαδή τον ΣΥΡΙΖΑ για να μην λησμονούμε ότι επί 40 χρόνια τα εκλογικά του ποσοστά ήταν 3 έως 5%».

Ο βουλευτής, αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ, είπε πως έχει κάνει αυτοσκοπό να γίνει κυβέρνηση χωρίς να εξηγεί πώς θα κυβερνήσει σε ένα τέτοιο κατακερματισμένο πολιτικό σκηνικό.

Μπακογιάννη: «Θα ψηφίσω «ναι» γιατί δεν πρέπει η χώρα να επιστρέψει στο λαϊκισμό»

Την απόφασή της να καταθέσει τροπολογία στη Βουλή με στόχο την άρση του αδιεξόδου με τον ΕΝΦΙΑ και τον εξορθολογισμό της φορολογίας ακινήτων, έκανε γνωστή η Ντόρα Μπακογιάννη μιλώντας στη Βουλή. «Δεν πιστεύω ότι η υπερφορολόγηση θα φέρει έσοδα.

Πιστεύω αντίθετα ότι με τη μειωμένη φορολογία θα υπάρχουν αυξημένα έσοδα» είπε η κ. Μπακογιάννη και ανέφερε ότι θα καταθέσει τροπολογία, η οποία θα προβλέπει 30% μείωση στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Στόχος, όπως είπε, είναι η αντικειμενική αξία να φθάσει πιο κοντά στη σημερινή εμπορική αξία, το φορολογικό σύστημα να γίνει πιο ορθολογικό και να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Αναφερόμενη στην πρόταση εμπιστοσύνης, η κ. Μπακογιάννη είπε ότι θα ψηφίσει «ναι» γιατί δεν πρέπει η χώρα να επιστρέψει στο λαϊκισμό. «Αυτή τη μάχη με τον λαϊκισμό, η Ελλάδα την έχει πληρώσει ιστορικά, πολλές φορές στο παρελθόν, πολύ ακριβά. Είναι η ώρα λοιπόν, λέγοντας αλήθειες, να μην διακινδύνευσουμε τις μεταρρυθμίσεις οι οποίες έχουν γίνει και αυτές που πρέπει να γίνουν ακόμα. Είναι ανάγκη, η Ελλάδα να πάει μπρος και όχι πίσω. Κάποτε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε πει κάτι που θέλω να επαναλάβω: «το πρόβλημα της Ελλάδος δεν είναι αν θα πάμε δεξιά ή αριστερά». Να πω εγώ σήμερα, πως το πρόβλημα της Ελλάδος δεν είναι αν θα κραδαίνουμε το Μνημόνιο ή το αντιμνημόνιο. Το πρόβλημα της Ελλάδας είναι αν θα πάμε μπρος ή πίσω. Ε, εμείς λοιπόν που ψηφίζουμε αυτή την κυβέρνηση είμαστε αποφασισμένοι να πάμε μπρος» είπε η κ. Μπακογιάννη.

Γιακουμάτος: «Ραντεβού «στα αλώνια το 2016»

Ραντεβού «στα αλώνια το 2016» έδωσε στον ΣΥΡΙΖΑ ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γεράσιμος Γιακουμάτος, εκτιμώντας ότι τότε θα γίνουν οι εκλογές.

Ταυτόχρονα προέτρεψε τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης «να κρατήσουν τότε μικρό καλάθι διότι τα... κεράσια θα είναι λίγα για τον ΣΥΡΙΖΑ και οι δημοσκοπήσεις θα μείνουν στο χρονοντούλαπο».

Κατά τη διάρκεια της συζήτηση της πρότασης εμπιστοσύνης, ο κ. Γιακουμάτος κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι από τον Αύγουστο του 2012, κάθε μέρα και κάθε μήνα ζητάει εκλογές, αλλά «δεν πρέπει να είναι αυτοσκοπός η κυβέρνηση αλλά η πατρίδα».

Ο υφυπουργός εκτίμησε ότι τον Δεκέμβριο βγαίνουμε από το Μνημόνιο και αναρωτήθηκε μήπως κάποιοι εντός ή εκτός Βουλής δεν θέλουν στην πραγματικότητα να βγει η Ελλάδα από το Μνημόνιο, είτε γιατί δεν την αγαπούν, είτε για κομματικούς λόγους ή γιατί επιβουλεύονται τη χώρα.

Υπογράμμισε δε την ανάγκη η κυβέρνηση να συνεχίσει το έργο της, καθώς μέσα στο 2015 θα υπάρξουν μέτρα που θα δώσουν ανάσα στους πολίτες, όπως η μείωση της φορολογίας, οι 100 δόσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές αλλά και η ρύθμιση στα κόκκινα δάνεια.

Αναφορικά με την ακρίβεια, ο κ. Γιακουμάτος είπε ότι όλα τα στοιχεία της Eurostat και της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι τον Ιούλιο και τον Αύγουστο είχαμε μειώσεις τιμών. Αναγνώρισε, όμως, ότι παρότι οι τιμές μειώνονται ο πολίτης έχει χάσει μεγάλο μέρος από την αγοραστική του δύναμη.


Μωραΐτης: «Δεν δίνω λευκή επιταγή σε κανέναν Σαμαρά»

«Δεν δίνω λευκή επιταγή σε κανέναν Σαμαρά», δήλωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ. Θ. Μωραΐτης διευκρινίζοντας παράλληλα ότι «δεν πρόκειται να κλείσω το μάτι σε κανέναν Τσίπρα».

Επίσης, τάχθηκε υπέρ της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή ακόμη και μέσω νέων κυβερνητικών λύσεων.

Όπως είπε, «η εκλογή Προέδρου μπορεί να καταστεί πολιτική αφετηρία σταθερότητας, αν χρειαστεί ακόμα και μέσω νέων κυβερνητικών λύσεων από την παρούσα βουλή».

«Εκεί θα κριθεί τελικά ποιοι σημερινοί αρχάγγελοι της σταθερότητας την υπηρετούν πραγματικά ή αν στόχος τους ήταν πάντα η καρέκλα εις βάρος των εθνικών διακυβευμάτων», πρόσθεσε.

Όσον αφορά την ψήφο του για την παροχή ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση είπε ότι θα είναι θετική, αν και μίλησε για άλλη μια φορά για «ψήφο ανοχής».

«Η ψήφος μου είναι προς την χώρα και η αγωνία μου είναι να μην πάνε στράφι οι θυσίες των πολιτών», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «η ανοχή στην κυβέρνηση τους επόμενους μήνες περνά μέσα από την αλλαγή πολιτικής, την ύπαρξη συγκεκριμένου σχεδίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και μια νέα προγραμματική συμφωνία».

Ο κ. Μωραΐτης πήρε αποστάσεις από κυβερνητικές επιλογές λέγοντας ότι «η κυβέρνηση ας βρει τρόπους να υπηρετήσει την πραγματική οικονομία αντί να ψάχνεται πως θα εξυπηρετήσει το εκλογικό της ακροατήριο από το πλεόνασμα».

«Μπορεί κάποιοι ακόμα και στο κόμμα μου να γοητεύονται από την ιδέα της στρατηγικής συμμαχίας με τη ΝΔ», υπογράμμισε διατυπώνοντας αιχμές για την στάση και παρουσία του ΠΑΣΟΚ στην συγκυβέρνηση, προειδοποιώντας ότι «δεν θα σιωπήσω, θα είμαι εδώ, δημόσια, όχι στο σκοτάδι, εκφράζοντας τις διαφωνίες και τις προτάσεις μου», ενώ δήλωσε ότι «δεν με αφορούν οι συνωμοσιολογίες, δεν με αφορούν εκβιαστικά και προβοκατόρικα διλλήματα της μιας ή της άλλης πλευράς, ούτε η πάση θυσία διατήρηση κανενός σε καμιά καρέκλα εξουσίας, ούτε καν η δικιά μου».

Δεν δίστασε δε να ασκήσει κριτική στον κ. Μ. Βορίδη, που εκπροσώπησε την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό στην Βουλή κατά την έναρξη της συζήτησης επί της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης και αναφέρθηκε σε «καλούς Έλληνες».

«Στήνεται εμφυλιοπολεμικό κλίμα. Ακούσαμε μάλιστα και περί καλών Ελλήνων. Υπάρχουν δηλαδή και κακοί;», διερωτήθηκε ο κ. Μωραΐτης, ενώ κριτική άσκησε και στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «οι εύκολες κουβέντες περί εξόδου από το μνημόνιο ή σκίσιμο του μνημονίου μπορεί να αποβούν μοιραίες».

Λαφαζανης: «Να διεκδικήσουμε τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους» 

«Στο χρέος υπάρχει μόνο μια λύση και διέξοδος: Να διεκδικήσουμε τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του. Και αυτό δεν είναι αριστερή απαίτηση μόνον. Θα έπρεπε να ήταν αίτημα εθνικής και κοινωνικής επιβίωσης» ανέφερε στην ομιλία του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης.

«Λέτε πως το χρέος είναι ένα θέμα που θα πρέπει να στηρίξουμε όλοι. Βεβαίως. Όμως η χώρα δεν έχει μόνο χρέος, αλλά και της χρωστάνε. Το γνωρίζετε αυτό; Είναι λάθος που λέμε πως υπάρχει κατοχικό δάνειο; Δεν είναι οφειλή της Γερμανίας και νόμιμη απαίτηση της χώρας, διεθνώς αναγνωρισμένη;» αναρωτήθηκε ο κ. Λαφαζάνης, διαβεβαιώνοντας πως «ο φετινός προϋπολογισμός είναι ο τελευταίος που δεν θα έχει γραμμένο αυτό το γερμανικό χρέος».

Ο κ. Λαφαζάνης υπερασπίστηκε τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Δραγασάκη, για τις αναφορές του περί χαριστικών ρυθμίσεων προς όφελος επιχειρηματιών:

«Δεν ξέρετε τι γίνεται σε κάθε νομοσχέδιο με τις χαριστικές τροπολογίες - οι περισσότερες εκπρόθεσμες - που δεν τις ξέρει κανείς, δεν περνάνε καν απ' το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και τις ψηφίζετε άρον-άρον; Δεν γνωρίζετε πως αναφέρονται σε δώρα και εξυπηρετούν συμφέροντα;»

Χαρακτηριστικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε σε τροπολογία που είχε κατατεθεί στις 7 Μαρτίου. Υποστήριξε ότι ήταν «γραμμένη στα αλαμπουρνέζικα», με την οποία, όπως πρόσθεσε, «η κυβέρνηση διέγραψε αναδρομικά βεβαιωμένα πρόστιμα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από τριγωνικές συναλλαγές - δηλαδή εκατοντάδες εκατομμύρια φοροαποφυγής.

Και ζητήσαμε βεβαίως ονομαστική ψηφοφορία». Επίσης, ο κ. Λαφαζάνης επισήμανε πως η κυβέρνηση κάλυψε με ισχύ νόμου τη συμφωνία που υπέγραψε με τη Siemens, η οποία προέβλεπε επενδύσεις 100 εκατ. ευρώ στη θυγατρική της και 60 εκατ. ευρώ στην εταιρεία «Πίτσος».

«Ούτε ένα ευρώ επένδυση δεν έγινε. Και σας ρωτώ: Γιατί δεν εφαρμόζετε τον νόμο; Δεν είναι νόμος του κράτους;» αναρωτήθηκε ο κ. Λαφαζάνης. «Ο νόμος είναι συγκεκριμένος, τα συμφέροντα συγκεκριμένα και η εξυπηρέτηση συγκεκριμένη. Περιμένουμε την απάντησή σας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λαφαζάνης.

Τέλος, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την αλληλεγγύη του κόμματός του στους Κούρδους που μάχονται εναντίον των τζιχαντιστών στη Συρία. Για την Κύπρο τόνισε πως «περνά ώρες σκληρής δοκιμασίας από την κλιμακούμενη επιθετική, προκλητική δραστηριότητα της Τουρκίας και πρέπει να προσέξουμε πάρα πολύ. Δεν αρκούν φραστικές διαμαρτυρίες. Χρειάζονται μεγάλες πρωτοβουλίες γιατί οι συνέπειες μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνες».

Το ενδιαφέρον είναι στραμμένο στην αναμενόμενη αντιπαράθεση των πολιτικών αρχηγών που θα προηγηθεί της ψηφοφορίας.


Σχολιάζοντας την ομιλία του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης παρατήρησε: «Ευτυχώς, ο κ. Λαφαζάνης χρησιμοποίησε τη λέξη "διεκδίκηση" για το χρέος, γιατί υποθέτω ότι οι εκπρόσωποί σας στα ευρωπαϊκά όργανα δεν μιλούν, και δεν είναι δυνατόν να μιλούν με τον ίδιο τρόπο. Εδώ, όμως, έχετε ένα ακροατήριο εσωτερικό και αρέσκεστε στο να λέτε πράγματα που ενδεχομένως αρέσουν, αλλά δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

«Ο στόχος εξόδου από το μνημόνιο είναι εθνικός. Είναι η στιγμή να περάσουμε από το κεκτημένο της συνεργασίας στο κεκτημένο μιας ουσιαστικής και περιεκτικής συνεννόησης. Μπορούμε κρατώντας τις διαφωνίες μας, να διεκδικούμε τη συνεννόηση, να φτιάξουμε μαζί ένα ποιοτικό πλαίσιο για τον μεταξύ μας ανταγωνισμό. Μπορούμε να μιλάμε για ενότητα και όχι να ξύνουμε τα ένστικτα» ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός Μεταφορών.

«Για να επιτευχθούν οι μεγάλοι στόχοι της χώρας για έξοδο απ' την κρίση, αύξηση της απασχόλησης και προσέλκυση επενδύσεων, χρειάζεται πολιτική σταθερότητα» επισήμανε ο κ. Χρυσοχοΐδης. Αφησε δε αιχμές και για τις φράση του υπουργού Υγείας, Μάκη Βορίδη, ότι «προχωράμε κι έχουμε μαζί μας όλους τους καλούς Έλληνες». «Η Ελλάδα δεν θα πάει μπροστά ούτε με τη σύγκρουση "καλών και κακών Ελλήνων" ούτε με το "εμείς ή εσείς", όπως ακούω πολλές φορές από διάφορες πλευρές της Βουλής», τόνισε.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Τάσος Νεράντζης, κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση πως με τη στάση της "φαλκιδεύει τους θεσμούς".

Σχολιάζοντας τις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ότι η παρούσα σύνθεση της Βουλής είναι μη νομιμοποιημένη μετά τις Ευρωεκλογές, ο κ. Νεράντζης τόνισε πως με βάση το Σύνταγμα, "άπαξ η Βουλή συγκροτείται από βουλευτές που προέρχονται από εκλογές, είναι διαρκώς νομιμοποιημένη απ' τη συγκρότησή της μέχρι τέλος. Τα κύματα δημοσκοπήσεων δεν απονομιμοποιούν τη Βουλή - και η διάταξη της δυσαρμονίας Βουλής και κοινής γνώμης έχει καταργηθεί στο Σύνταγμα".

Η πρόταση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, συνιστά μια "πρόσκληση-πρόκληση" σημείωσε ο κος Νεράντζης. "Όλα τα εγχειρίδια αναφέρουν σαφώς πως η ψήφος εμπιστοσύνης ζητείται "οσάκις επιδιώκεται η επιβεβαίωση της πολιτικής μιας κυβερνήσεως". Αμφισβητείται από πολλούς η κυβέρνηση και ζητείται από εμάς επαναβεβαίωση της πολιτικής. Παν άλλον, εκ του πονηρού εστί.»