Τα επόμενα βήματα


Η Βουλή ανταποκρίθηκε...


 στο αίτημα της κυβέρνησης. Και ανανέωσε τα μεσάνυχτα την ψήφο εμπιστοσύνης της, δίνοντάς της έτσι την εντολή να συνεχίσει την προσπάθειά της για την έξοδο από την κρίση, τώρα μάλιστα που βρισκόμαστε στην κρισιμότερη φάση της.

Κι αυτό είναι που πρωτίστως μετράει αυτήν τη στιγμή. Διότι η ψήφος εμπιστοσύνης αξιολογείται και καταξιώνεται από το αποτέλεσμα που επιφέρει. Και άρα εκείνο που ενδιαφέρει πλέον δεν είναι τι έγινε χθες το βράδυ, αλλά τι θα γίνει από σήμερα.

Είναι πολλά, πάρα πολλά, εκείνα που πρέπει να γίνουν. Και είναι πολλά και καθοριστικά για το μέλλον του λαού και του τόπου αυτά που θα κριθούν από την επιτυχημένη ή όχι έκβαση των κυβερνητικών προσπαθειών στο αμέσως προσεχές μέλλον.

Είναι προφανές ότι η κυβερνητική αποτελεσματικότητα στη διαχείριση των κρίσιμων θεμάτων του μνημονίου και του χρέους θα έχουν καθοριστικές παρενέργειες ως προς τις πολιτικές εξελίξεις. Διότι είναι πέραν πάσης αμφιβολίας ότι, αν η απεμπλοκή από τη μνημονιακή δέσμευση επιτευχθεί και αν η αναμενόμενη ρύθμιση του χρέους εξασφαλιστεί, τότε πολλά θα είναι διαφορετικά απ' όσο είναι ή δείχνουν να είναι σήμερα.

Μέσα στους επόμενους μήνες θα κριθεί αν θα υπάρξουν οι 180 ψήφοι για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας και αν θα πρέπει ν' ανησυχεί η κυβέρνηση για την εξεύρεσή τους ή μη, αφού στην πολιτική τα πάντα είναι ρευστά και προφανώς και το σημερινό πολιτικό σκηνικό.

Δεν είναι εύκολο το έργο που έχει να φέρει σε πέρας η κυβέρνηση. Αλλά το ανέλαβε, το έχει οδηγήσει σε καλό σημείο και οφείλει να το ολοκληρώσει επιτυχώς.