Υποσχέσεις για στήριξη όχι για κούρεμα


Μια μαγική εικόνα με τα...



 θετικά μόνο βήματα που έχει κάνει η χώρα στον τομέα της οικονομίας και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων παρουσίασαν Άνγκελα Μέρκελ και Αντώνης Σαμαράς από το Βερολίνο.

 Επί της ουσίας όμως και ειδικότερα σε ό,τι αφορά στις διαπραγματεύσεις για το χρέος, αν και ο πρωθυπουργός ζήτησε για ακόμα μια φορά ευνοϊκή ρύθμιση μετά την ολοκλήρωση της επόμενης αξιολόγησης και το stress test των τραπεζών η Γερμανίδα καγκελάριος απέφυγε να τοποθετηθεί και αρκέστηκε σε επισημάνσεις προόδου και υποσχέσεις στήριξης, αναγνωρίζοντας, όπως είπε τις δυσκολίες που περνούν οι Έλληνες.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η χώρα δεν χρειάζεται πρόσθετη χρηματοδότηση και ότι βάσει των στοιχείων και των εκτιμήσεων της κυβέρνησης θα μπορέσει να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες, ενώ σε ερώτηση σχετικά με ενδεχόμενο “βελούδινο διαζύγιο” με το ΔΝΤ χαρακτήρισε τη λέξη ατυχή.

 Όπως είπε δεν δεν δέχεται τον όρο διαζύγιο και ανέφερε ότι από το καταστατικό του ΔΝΤ προβλέπεται μια διαφορετική πια συνεργασία μετά την αποπεράτωση των δόσεων. Είπε, πάντως, ότι η συνεργασία “δεν υπήρξε ποτέ εύκολη αλλά έχει αλλάξει την εικόνα της οικονομίας μας” και εκτίμησε ότι “θα ολοκληρωθεί πιρν την προγραμματισμένη στιγμή”.

“Δεν παραιτούμαστε από το βασικό στόχο για πλεονάσματα και μεταρρυθμίσεις” είπε ακόμα ο Αντώνης Σαμαράς σημειώνοντας πως “γυρισμός δεν υπάρχει”, “πίσω στα ελλείμματα δεν πρόκειται να πάμε”.

Η Άνγκελα Μέρκελ αναφέρθηκε πάντως σε “πολύ θετικά δείγματα και μηνύματα” από την ελληνική οικονομία και τόνισε ότι αναμένουν υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης ενώ δεσμεύτηκε ότι η Γερμανία θα στηρίξει την Ελλάδα όσο μπορεί, αναφερόμενη ειδικά στο κομμάτι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. "Τα πρώτα δείγματα επιτυχίας είναι ορατά. Θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας, για να σας στηρίξουμε", είπε η ίδια.

Κατά τ’ άλλα ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην πρόωρη έξοδο στις αγορές, σχετικά με το τι προέβλεπε το πρόγραμμα, αλλά και στις αποδόσεις των πενταετών ομολόγων λέγοντας πως υπάρχει σταθεροποίηση και εικόνα ανάκαμψης.

Επίσης αναφέρθηκε στις διαρθρωτικές αλλαγές σημειώνοντας πως “στον κόσμο της διεθνούς ανταγωνιστικότητας βελτιώνεται συνεχώς η θέση της χώρας μας”, αν και όπως είπε “έχουν να γίνουν ακόμα πολλά”, και ότι “τις μεταρρυθμίσεις θα έπρεπε να τις είχαμε κάνει μόνοι μας”.

 “Δείξαμε ότι μπορούμε να κάνουμε πολλά παρά τις συνθήκες ύφεσης, πιστεύω σε συνθήκες ανάπτυξης μπορούμε να κάνουμε περισσότερα γι’ αυτό είναι ακόμα πιο σημαντικές αυτές οι ανάσες που χρειαζόμαστε”, είπε ακόμα ο πρωθυπουργός. Επίσης ανέφερε ότι η Ελλάδα αναδεικνύεται σε συντελεστή ενεργειακής ασφάλειας.

Η Μέρκελ πάντως δεν αναφέρθηκε στα του χρέους ενώ σε ερώτηση σχετική με τις εκλογές είπε ότι “σήμερα μιλήσαμε για τη δουλειά του πρωθυπουργού ο οποίος κυβερνά τη χώρα με μεγάλη αποφασιστικότητα προς ένα καλύτερο μέλλον” και πρόσθεσε ότι μιλήσαμε για τις λεπτομέρειες, τα προβλήματα και τις επιτυχίες και προφανώς υπάρχουν μόνο επιτυχίες. Δεν υπήρξε άλλο αντικείμενο συζήτησης”.