Το ρεαλιστικό οικονομικό πρόγραμμα Τσίπρα


Συγκρατημένες αλλά ουσιαστικές...



 παρεμβάσεις, με άμεσο αντίκτυπο στον προϋπολογισμό των καταπονημένων νοικοκυριών...

«Ο στόχος επετεύχθη». Αυτή η φράση κυριαρχεί στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ από το βράδυ της περασμένης Κυριακής –οπότε και ολοκληρώθηκε, με τη συνέντευξη Τύπου, η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη– και αποτυπώνει την ικανοποίηση αλλά και την αισιοδοξία που προκάλεσε η εκεί παρουσία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αποτέλεσμα της λεπτομερούς, επίπονης και συλλογικής δουλειάς που είχε προηγηθεί.

 Παρουσία ενός δυνάμει πρωθυπουργού, ο οποίος γνωρίζει όχι μόνο τη δεινή κοινωνική και οικονομική κατάσταση της χώρας, αλλά και που κατάφερε –μακριά από φθαρμένα λεκτικά σχήματα και υποσχέσεις– να παρουσιάσει εκείνα τα εργαλεία με τα οποία μπορεί η κοινωνία, ο ίδιος και το κόμμα του να οδηγήσουν τη χώρα σε συνολική ανασυγκρότηση.

Στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα εκτιμούν πως η παρουσία του στη ΔΕΘ λειτουργεί ως καταλύτης των πολιτικών εξελίξεων, καθώς αυτό που κατάφερε ήταν να εμφανίσει την εικόνα του πολιτικού εκείνου ο οποίος, χρησιμοποιώντας τη γλώσσα της αλήθειας με τρόπο ρεαλιστικό αλλά πάνω απ’ όλα δίκαιο, εξέπεμψε το μήνυμα πως «δεν είμαστε όλοι ίδιοι».

 Είναι χαρακτηριστικό ότι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επισήμαιναν ότι «ο πρόεδρος επέλεξε τον δύσκολο δρόμο της σκληρής αλήθειας αντί να μοιράζει υποσχέσεις», προτάσσοντας έτσι την αξιοπιστία του κόμματός τους έναντι της αναξιοπιστίας της κυβέρνησης.

 Είναι, άλλωστε, χαρακτηριστική η φράση που χρησιμοποίησε τόσο στην ομιλία του όσο και στη συνέντευξή του, ότι «δεν παρουσιάσαμε αυτά που θέλαμε, αλλά αυτά που μπορούμε», μιλώντας έτσι για το δέον γενέσθαι και το εφικτό και υπερβαίνοντας το καθιερωμένο «κλισέ» που θέλει το εκάστοτε κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να επιθυμεί να γίνεται αρεστό σε όλους, παρουσιάζοντας το... «μπορούμε τα πάντα».

 Στο μεταξύ, η κοστολογημένη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία, που θέτει σε πρώτο πλάνο τα βαριά και συνεχώς δοκιμαζόμενα ελληνικά νοικοκυριά έφερε σε δύσκολη θέση το Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Οικονομικών.

Οι αριθμοί που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και αφορούν τόσο στα έσοδα όσο και στις κρατικές δαπάνες έρχονται σε πλήρη αντίθεση με το ανύπαρκτο κυβερνητικό σχέδιο για την οικονομία, καθώς επί δύο χρόνια η οικονομική πολιτική βασίζεται αποκλειστικά στην επιβολή φόρων, στα μέτρα είσπραξης αλλά και στην απουσία κάθε αναπτυξιακής πρωτοβουλίας.

Αυτό αποδεικνύεται και από την απάντηση του υπουργείου Οικονομικών στο πρόγραμμα Τσίπρα, η οποία δόθηκε τρεις μέρες μετά την παρουσία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη.

 Στους τρεις πυλώνες δράσης που με σαφήνεια καθορίζουν το πώς θα κινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ όταν αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας –ο πρώτος περιλαμβάνει τα άμεσα μέτρα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης, ο δεύτερος την επανεκκίνηση της οικονομίας και ο τρίτος την καταπολέμηση της ανεργίας– η κυβέρνηση αντιτάσσει ένα παρωχημένο μοντέλο οικονομικής πολιτικής χωρίς προσανατολισμό και με τα αποτυχημένα αποτελέσματά του ορατά με τον πλέον εμφαντικό τρόπο στη σημερινή εικόνα της Ελλάδας.