Η Δημοκρατία στοιχίζει ;


Του Ηλία Χρυσικού

 Ζούμε στη χώρα, όπου ο...



 φτωχός όσο ικανός κι αν είναι, θα παραμείνει φτωχός, ο μορφωμένος όσα πτυχία κι αν έχει, θα συνεχίζει να είναι άνεργος, ο εργατικός όσο παραγωγικός κι αν είναι, θα εξακολουθεί να ζει μεροδούλι-μεροφάι.

Αναρωτιέμαι πόσο ακόμα θα αντέχουμε . Προσωπικά πιστεύω ότι ο χρόνος έχει ήδη αρχίσει να μετράει αντίστροφα.

Αφήνω μακριά αυτές τις θολές σκέψεις και χαμογελάω, έστω και πικρά.

Αλλά η σάτιρα που χρησιμοποιούν οι παραγωγοί του ραδιοφώνου στις εκπομπές, πολλές φορές πονάει. Όχι μόνον αυτούς που σατιρίζονται – αλλά και όλους μας, αφού συνήθως αφορά και το σύνολο.  Η σάτιρα μαστιγώνει και τσούζει.

Μερικοί όμως από τους πολιτικούς μας, χρησιμοποιούν τη μεγάλη ιδέα που έχουν σχηματίσει για τον εαυτό τους προκειμένου να επιβληθούν σε μια ολόκληρη κοινωνία.

Τα παλιά καλά χρόνια, τους πολιτικούς τους ενδιέφερε κατά κανόνα η προσφορά στην Ελλάδα, στους κατοίκους της εκλογικής τους περιφέρειας, η εξυπηρέτηση του κοινωνικού συνόλου, χωρίς ανταλλάγματα.

Ενδιαφέρον του Βουλευτή η ανιδιοτελής προσφορά, και όχι ο εύκολος και γρήγορος πλουτισμός.

 Εξ άλλου τότε δεν υπήρχαν ευκαιρίες πλουτισμού, ευρωπαϊκά προγράμματα, προμήθειες, οπλικά συστήματα, μίζες και μιζαδόροι.

Κατά την ημέρα της ορκωμοσίας τους, οι βουλευτές παραλαμβάνουν από τη Βουλή μια μαύρη τσάντα που περιέχει  από ένα αντίτυπο του Κανονισμού της Βουλής και του Συντάγματος, έναν κατάλογο με χρήσιμα τηλέφωνα του Κοινοβουλίου, ένα ημερολόγιο και ένα αντίτυπο του «Επιταφίου» του Περικλέους.  Σας λέει κάτι αυτό ;

Σήμερα, οι όροι αντεστράφησαν Μετά τη μεταπολίτευση, πολλοί Βουλευτές, χωρίς χρήματα έγιναν πλούσιοι,  και κάτοχοι πανάκριβων διαμερισμάτων. Φυσικά υπάρχουν και εξαιρέσεις

Εξάλλου, εφ’ όσον η αντιμισθία του Βουλευτή είναι ανάξια λόγου, ας παραμείνουν στο επάγγελμα που ασκούν. Γιατί προσπαθούν με όλες τους τις δυνάμεις και με κάθε τρόπο να επιτύχουν μια θέση στα ψηφοδέλτια;

Όταν η κοινωνική τάξη των αγροτών, η τάξη που αποτελεί την ραχοκοκκαλιά της Ελλάδος, κινδυνεύει με σταδιακή μείωση και εξαφάνιση, αποτελεί προκλητική ενέργεια το ύψος των αποδοχών – αποζημιώσεως – του Βουλευτού.

Σήμερα με τηλεφώνησε με παράπονο η κ. Ελένη από τον Λόφο Πιερίας και μου είπε ότι δεν τις έδωσαν ένα μικρό δάνειο για να αποπληρώσει τις δόσεις στην εφορία , ενώ οι περισσότεροι βουλευτές μας πήραν δάνειο από την βουλή μέχρι και 15.000 άτοκο....

Δεν ήξερα τι να πω στην ακροάτρια του ρ/σ που υπομονετικά με παρακολουθεί και παρεμβαίνει στις εκπομπές μου .

Απόψε πήρα μεγάλο μάθημα ζωής . Απόψε θα κοιμηθώ έχοντας μπροστά μου δεκάδες ζεστά βλέμματα γιατί πιστεύω ότι ο χρόνος άρχισε να μετρά αντίστροφα.