Βενιζέλος στη γιορτή του ΠΑΣΟΚ: «Προχωράμε μαζί μόνον όσοι ψηφίζουμε ΠΑΣΟΚ στο παραβάν»


Για «ευτέλεια συμπεριφορών που δεν...



 έχουν καμία σχέση με τη δημοκρατία και το πολιτικό ήθος και προσβάλλουν την παράταξη» έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος, αναφερόμενος στα έκτροπα της περασμένης Δευτέρας.

Μιλώντας στην εκδήλωση για τα 40 χρόνια του κόμματος στο περιστύλιο του Ζαππείου, ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε σε «κλακαδόρους» που δεν ανήκουν στη Δημοκρατική Παράταξη. «Δεν έχουμε καμία σχέση, ηθική και πολιτική, με τα φαινόμενα αυτά. Δεν ανήκουν στην παράταξη», είπε.

Στη συνέχεια, άφησε σαφείς αιχμές για στελέχη της παράταξης λέγοντας: «Προχωράμε όλοι μαζί, αλλά με έναν όρο: όσοι ψηφίζουμε ΠΑΣΟΚ μέσα στο παραβάν του εκλογικού κέντρου. Μονον αυτόν τον όρο θέτω».

«Λυπάμαι για την απουσία του Γιώργου Παπανδρέου. Πιστεύω ότι είναι ψυχικά παρών. Δυστυχώς, ανειλημμένη υποχρέωση να συμμετάσχει σε σεμινάριο της Royal Bank of Scotland δεν του επιτρέπει να είναι και σωματικά παρών» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

«Βαγγέλη, πες τα όλα» του φώναξε ένας από τους παρευρισκόμενους.

«Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, κλονισμένο, ακρωτηριασμένο αλλά όρθιο», είπε ο κ. Βενιζέλος, παραφράζοντας το σύνθημα που φώναζαν οι παρευρισκόμενοι: «Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, ενωμένο, δυνατό».

Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι δεν έκανε καριέρα χάρη στο ΠΑΣΟΚ. «Επιτελώ καθήκον με θεσμικούς όρους και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Δεν δέχομαι ότι ισχύουν και αναπαράγονται οι αθλιότητες του 2007. Αυτό το επιδιώκουν όσοι θέλουν να ξεχνούν τι μεσολάβησε από τότε» συνέχισε.

Κατά την έναρξη της ομιλίας του ο κ. Βενιζέλος ευχαρίστησε τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη για την παρουσία του και τον ουσιαστικό χαιρετισμό, που, όπως είπε, αποτελεί συμβολή στον διάλογο του κόμματος.

Ο Βαγγέλης Βενιζέλος εισήλθε στον χώρο της συγκέντρωσης λίγο πριν από τις 8 μ.μ. καταχειροκροτούμενος.

Νωρίτερα είχαν καταφθάσει ιστορικά στελέχη του κόμματος, από τον Γιάννη Καψή ως τον Κώστα Λαλιώτη, καθώς και υπουργοί όπως ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Σημίτης: «Ας θυμηθούμε τι μας κόστισε το “λεφτά υπάρχουν”»

«Οι λαϊκίστικες υποσχέσεις οδηγούν στην αποτυχία. Ας θυμηθούμε τι μας κόστισε το "λεφτά υπάρχουν"» ήταν η σαφής αιχμή του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σημίτη κατά του Γιώργου Παπανδρέου.

Αναφερόμενος στις αποδοκιμασίες που δέχθηκε ο Βαγγέλης Βενιζέλος τη Δευτέρα, ο κ. Σημίτης είπε: «Η προχθεσινή εκδήλωση δείχνει ότι κάποιοι παραμένουν σταθερά προσηλωμένοι στο παρελθόν και επιδεικνύουν με υπερηφάνεια τη μικρόνοιά τους».

Ο πρώην πρωθυπουργός ήταν αιχμηρός έναντι όσων δημιούργησαν το κλίμα της Δευτέρας στον ίδιο χώρο, αλλά τόνισε ότι η κεντροαριστερά χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια και νέα πρόσωπα για να πείσει την κοινωνία.

«Κανείς δεν χάνεται, όποιος θέλει να συμμετάσχει σε μια δημιουργική πορεία βρίσκει τους δρόμους που τον εκφράζουν» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Επίσης συμπλήρωσε ότι δεν είναι καθόλου ότι δεν πρόκειται να γίνουν πρόωρες εκλογές το αμέσως επόμενο διάστημα.
 
Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι πολιτική είναι οι στόχοι για τη χώρα και οι κατευθυντήριες γραμμές «και όχι πόσες δόσεις είναι ο ΕΝΦΙΑ».

Παράλληλα, ανέφερε ότι στην Ελλάδα γίνεται συνεχής συζήτηση για τις μεταρρυθμίσεις χωρίς ποτέ αυτές να προωθούνται.

Εφερε σαν παράδειγμα την αξιολόγηση στο Δημόσιο, αλλά και τις παράνομες αγροτικές επιδοτήσεις της προηγούμενης κυβέρνησης της ΝΔ με τις οποίες όλα τα κόμματα σιωπηρά συμφώνησαν και τώρα η χώρα καλείται να τις επιστρέψει.

Ο κ. Σημίτης αναφέρθηκε και στις συνομιλίες στο Παρίσι, λέγοντας ότι η τρόικα ειναι μια μορφή ελέγχου που περιορίζει την αυτονομία της, ωστόσο, και αν φύγει -που καλό θα ήταν να φύγει- υπάρχουν άλλοι τρόποι ελέγχου σε όλες τις χώρες-μέλη, ακόμα και σε όσους δεν έχουν υπερβολικά ελλείμματα.

Συνέστησε μάλιστα υπομονή σε όσους πιστεύουν ότι επίκειται αναδιάρθρωση του χρέους, λέγοντας ότι η λύση θα αργήσει και θα έρθει μετά από μακροχρόνια διαπραγμάτευση.