Της Μαρίνας Μάνη
Με ευθείες και έμμεσες ...
αναφορές στην ενότητα της παράταξης, σκληρή κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ (χωρίς να τον κατονομάσει ούτε μία φορά), υπεράσπιση σε πρώτο ενικό πρόσωπο της δικής του προσπάθειας απ΄όταν ανέλαβε τα ηνία του κόμματος και επίμονες διαβεβαιώσεις ότι «τα δύσκολα πέρασαν – τα καλύτερα έρχονται», απευθύνθηκε ο Αντώνης Σαμαράς στο «γαλάζιο» ακροατήριο και στους πολίτες από το βήμα της πρώτης επετειακής εκδήλωσης στη Χαλκιδική για τα 40 χρόνια της ΝΔ.
Το ...καλύτερο πάντως το άφησε για το τέλος της ομιλίας του με αποδέκτη (και) τον κυβερνητικό του εταίρο: «Η ΝΔ δεν διαιρεί αλλά ενώνει, με όλους μπορούμε να συνεργαστούμε, εμείς είμαστε η Δημοκρατική Παράταξη», είπε, χρησιμοποιώντας τον τίτλο με τον οποίον το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί τη συστράτευση της κεντροαριστεράς.
Καραμανλής ναι, Καραταζαφέρης όχι
Ο κ.Σαμαράς μίλησε ενώπιον του Κώστα Καραμανλή (τον οποίον οι πληροφορίες φέρουν να παρέστη στην εκδήλωση μετά τις διαβεβαιώσεις ότι δεν θα σταλεί προσκλητήριο στον Γιώργο Καρατζαφέρη, όπως ήθελαν οι θερινοί σχεδιασμοί), βετεράνων (Ιωάννης Βαρβιτσιώτης, Δημήτρης Σιούφας, Πέτρος Μολυβιάτης) και των νυν στελεχών. (σ.σ. απόντες ο Δημήτρης Αβραμόπουλος βρίσκεται στις Βρυξέλλες καθώς περνά από «ακρόαση» του Ευρωκοινοβουλίου ως νέος Επίτροπος και η Ντόρα Μπακογιάννη αναχωρεί αύριο για το Συμβούλιο της Ευρώπης στο Στρασβούργο).
Από τα πρώτα λεπτά της ομιλίας του έδωσε το στίγμα της δικής του συμβολής σ΄αυτή τη 40χρονη πορεία: «ήμουν παρών στο προσκλητήριο της παράταξης, σ΄αυτόν τον χώρο, ως μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΟΝΝΕΔ, βλέπω τα πρόσωπα των συμμαχητών όπως του Κώστα Καραμανλή», είπε χαρακτηριστικά, χωρίς, βεβαίως, να αναφερθεί στην παρένθεση των εκτός κόμματος «πέτρινων χρόνων» - ή στις αντίστοιχες παρενθέσεις άλλων στελεχών.
Ειδική αναφορά έκανε στον ιδρυτή του κόμματος «στον εθνάρχη Κωνσταντίνο Καραμανλή», στον Παναγή Παπαληγούρα που εισηγήθηκε «το δίχτυ προστασίας για τους αδυνάμους και τον έλεγχο στους ισχυρούς», στον Γεώργιο Ράλλη «για την ευρωπαϊκή προσήλωσή του» και στον Ευάγγελο Αβέρωφ που στόχευσε «στα πατριωτικά χαρακτηριστικά της παράταξης».
Τιμητική αναφορά επιφύλαξε στον Παύλο Μπακογιάννη με τη φράση «η παράταξη πολεμήθηκε από πολλούς, χθες συμπληρώθηκαν 25 χρόνια από τη δολοφονία του».
Λαϊκιστές και πατριώτες
Υποννοώντας τις πρώτες κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου, ο κ.Σαμαράς μίλησε για τις συγκρούσεις της ΝΔ με τον λαϊκισμό όταν προειδοποιούσε ότι «κοινωνικές παροχές με δανεικά δεν γίνονται».
Ενώ έδωσε τα εύσημα στην κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή για το veto στο Βουκουρέστι (σ.σ. στην ένταξη της FΥROM στο ΝΑΤΟ) και τη στάση της στο σχέδιο Ανάν – για να προσθέσει με έμφαση ότι «έκανε το καθήκον της χωρίς να βλάψει τις σχέσεις της χώρας με τους εταίρους».
Αφησε ωστόσο κι ένα ψήγμα κριτικής στα όσα δεν έκανε η κυβέρνηση Καραμανλή στον τομέα της οικονομίας («μπορεί κι εμείς να μην κάναμε όσα έπρεπε») αλλά αυτή ήταν η πάσα για να στο ΠΑΣΟΚ του Γιωργου Παπανδρέου («αλλά εμείς δεν είπαμε ποτέ ότι λεφτά υπάρχουν»).
«Προτίμησα να...»
Ο κ.Σαμαράς επιχείρησε και αναφορά στις κατηγορίες που έχει δεχθεί για «τούμπα» σε σχέση με την αντιμνημονιακή τακτική όταν ήταν η ΝΔ στην αντιπολίτευση: «Διαφωνήσαμε στο μίγμα πολιτικής του πρώτου Μνημονίου αλλά ψηφίσαμε τις μεταρρυθμίσεις και τις περικοπές δαπανών που όριζε», είπε.
Και πρόσθεσε σε πρώτο ενικό πρόσωπο ότι παρότι δικαιώθηκε από τις εξελίξεις «προτίμησα να αλλάξω την πορεία της χώρας αντί να δοξαστώ από την καταστροφή της, εξουδετερώνοντας τη χειροβομβίδα που ήρθε στα χέρια μου»...
«Ψευτοπροοδευτικοί» για ΣΥΡΙΖΑ
Περισσότερο σκληρή από ποτέ ήταν η επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ αν και ούτε μία στιγμή δεν ανέφερε τον τίτλο του κόμματος ή το όνομα του προέδρου του.
- «Καταδημαγωγούν αλλά χάνουν ψηφοφόρους σε σχέση με το 2012»
- «Παίζουν με πράγματα πιο μεγάλα από το μπόι τους»
- «Δείχνουν το πρόσωπο του αληθινού λαϊκισμού»
- «Επιστρέφουν στο ‘λεφτά υπάρχουν’ με υποσχέσεις που οδηγούν σε νέα ελλείμματα και κρυφά σχέδια φοροεπιδρομής»
- «Τους ενοχλεί η θρησκευτικότητα και η ευσέβεια του λαού αλλά τρέχουν για προσκηνύματα στο Αγιο Ορος και στο Βατικανό».
Μίλησε δε για «ψευδοπροοδευτικούς» επικαλούμενος και μία παλαιότερη φράση του Κωστή Στεφανόπουλου: «Αν μας λένε συντηριτικούς το δεχόμαστε διότι θέλουμε να συντηρήσουμε τη Δημοκρατία στον τόπο μας».
«Δεν κουράστηκα»
Η προσπάθεια ανάταξης ηθικού έκρυβε (κατά ορισμένους) και μία αιχμή προς τον προκάτοχό του: «με ρώτησε κάποιος χθες αν κουράστηκα. Απαντώ: το φορτίο γίνεται ελαφρύτερο όταν το σηκώνει κανείς με χαμόγελο».
Υπό το σλόγκαν «χειρότερα τα αποτρέψαμε, τα καλύτερα έρχονται», αναφέρθηκε στην ανάκαμψη που επιτυγχάνεται μετά από έξι χρόνια ύφεσης, συνεπεία της οποίας «δεν χρειάζονται νέα μέτρα λιτότητας, δεν χρειάζεται νέο μνημόνιο, το 2015 δεν θα χρειαστουμε τα υπόλοιπα χρήματα του τωρινού μνημονίου.
Δ. Καρύδης: Να σεβόμαστε τις έννοιες...
Σε απάντηση του κ. Σαμαρά ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Καρύδης, "ανέβασε" το εξής σχόλιο στα social media:
"Η δημοκρατική παράταξη ήταν και είναι ιστορικά και ιδεολογικά η "άλλη" παράταξη σε σχέση με τη ΝΔ.
Ας σεβόμαστε τις έννοιες και την ιστορία.
Η περίοδος 2004-2009 της κυβέρνησης Καραμανλή δεν μπορεί να ξεχαστεί.
Τα “ισοδύναμα μέτρα” των Ζαππείων ελπίζουμε να έχουν γίνει μάθημα για την “αντιμνημονιακή” φάση της ΝΔ, όταν το ΠΑΣΟΚ σήκωνε μόνο το τεράστιο βάρος των δύσκολων αποφάσεων".
Τρία "θέλω" και απάντηση σε ΣΥΡΙΖΑ
«Τώρα που τελειώνει αυτή η καταπληκτική ημέρα, επιτρέψτε μου να πω τρία ΄θέλω΄», ανέφερε ο Α. Σαμαράς σε παρέμβασή του κατά το κλείσιμο των εργασιών της εκδήλωσης.
"Θέλω, πρώτον, να ευχαριστήσω την καθεμία και τον καθένα σας. Πέρα και πάνω από ηλικίες για τη δύναμη που μου δώσατε. Γι’ αυτό που μέσα εισέπραξε η καρδιά μου, η ψυχή μου, η συνείδησή μου. Για την ανάγκη να προχωρήσουμε δυναμικά σε αυτόν τον αγώνα. Μετρήσαμε όλες τις πτυχές 40 ετών αγώνα. Και δώσαμε πάνω από όλα, την αίσθηση ενότητας που τη γευτήκαμε, πιστεύω, όλοι. Αυτό ήταν που ήθελα να ευχαριστήσω.
Θέλω μετά να υποσχεθώ ότι, με προμετωπίδα αυτή την ιδεολογία και με σημαία την αγωνιστικότητα της νεολαίας μας, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε μαζί για τους πιο γόνιμους για τη Δημοκρατία αγώνες. Και αυτό αποτελεί υπόσχεση.
Θέλω, όμως, να πω και το τρίτο. Με λυπεί πολύ ότι πρέπει να το πω. Αλλά μπροστά σας, έχω υποσχεθεί εξαρχής να λέω την αλήθεια. Θέλω να πληροφορηθεί ο Ελληνικός Λαός ότι αυτή τη γιορτή Δημοκρατίας που είχαμε, 40 χρόνια αγώνων, που τίμησαν και τις άλλες ιδεολογίες, που έδωσαν το δικαίωμα της ελευθερίας στον καθένα να λέει απόλυτα ελεύθερα τη γνώμη του, ότι αυτά τα 40 χρόνια από τότε που ο Καραμανλής υπέγραφε με ό,τι είχε μέσα του σαν άνθρωπος λιτός, δωρικός και γενναίος για την Ελλάδα και για την Ευρώπη και για την πορεία μας, θέλω να ξέρετε και θέλω να πληροφορηθεί ο Ελληνικός Λαός, ότι αυτά τα 40 χρόνια σήμερα η Αξιωματική Αντιπολίτευση τα ονόμασε επισήμως ότι «κάναμε το μνημόσυνό μας».
Είναι έλλειψη σεβασμού; Είναι έλλειψη γνώσεως; Είναι έλλειψη πολιτικής ηθικής; Αυτό που μετράει είναι ότι εδώ πέρα μία οικογένεια μίας συγκεκριμένης ιδεολογίας που ανέταξε, προώθησε και δίνει μάχη για τον καλό της Ελλάδας, σήμερα βρέθηκε απέναντι σε μία δήλωση η οποία δεν κάνει καλό όχι μόνο στην Αξιωματική Αντιπολίτευση. Δεν κάνει καλό σε όλους τους Έλληνες, ιδιαίτερα όταν συνειδητοποιούν και οι ξένοι και εμείς, ότι υπάρχει μία τέτοια κωμική, πλέον, δήθεν διαίρεση μεταξύ των Ελλήνων.
Εγώ κάνω τη δήλωση χωρίς να θέλω να μπω στα δικά τους τα χωράφια. Ότι είμαι βέβαιος ότι αυτή η δήλωση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης δεν εκφράζει ούτε καν εκείνους που την ψηφίζουν.
Θέλω να είστε δυνατοί, θέλω να έχετε το χαμόγελο. Θέλω να έχετε την ελπίδα - που μας δώσατε και σήμερα - μαζί σας πάντα. Και θέλω να ξέρετε από τα βάθη της συνείδησής σας: Αυτό που βγαίνει, αυτό που αναβλύζει είναι ότι κάνουμε το καλύτερο, με μοναδικό γνώμονα την πατρίδα μας. Το καλό της Ελλάδας μας.
Και από εδώ, από την Μακεδονία την ιερή, που βγάζει «Αλέξανδρο» και «Αμφίπολη» να ξέρετε ότι είμαστε ενωμένοι πέρα και πάνω από κόμματα".