Αλμανάκ 17 Σεπτεμβρίου


Γιορτάζουν :  Αγάπη, Αγάπιος, Ελπίδα, Πίστη, Σόνια, Σοφία.

Γεγονότα :μ. Χ.1176 : Ο βυζαντινός στρατός ...



υπό τον αυτοκράτορα Μανουήλ Α' Κομνηνό υφίσταται δεινή ήττα στο Μυριοκέφαλο της Μικράς Ασίας, από τους Σελτζούκους Τούρκους του Κιλίτζ Αρσλάν.

1920: Ο Βασιλιάς των Ελλήνων Αλέξανδρος Α' τραυματίζεται από δάγκωμα μαϊμούς, προσπαθώντας να υπερασπιστεί το αγαπημένο του σκυλάκι από την επίθεση δύο μαϊμούδων στους Βασιλικούς Κήπους του Τατοΐου. Οι γιατροί του ανακοινώνουν ότι το τραύμα του δεν εμπνέει καμία ανησυχία, αλλά λίγες μέρες αργότερα θα πάθει σηψαιμία και θα πεθάνει στις 12 Οκτωβρίου 1920, σε ηλικία 27 ετών.

1922: Ο Μητροπολίτης Κυδωνιών Γρηγόριος και ο Αρχιμανδρίτης Ευγένιος, μαζί με τους 22 ιερείς των 11 εκκλησιών των Κυδωνιών, ενώ βοηθούν στην αποχώρηση των τελευταίων χριστιανικών οικογενειών της πόλης, συλλαμβάνονται από τούρκους τακτικούς και τουρκο-κρητικούς τσέτες και κατακρεουργούνται μετά από βασανιστήρια.

1956: Το BBC αφαιρεί από την playlist των ραδιοφωνικών του σταθμών το τραγούδι του Μπιλ Χάλεϊ Rockin' Through The Rye, επειδή αντίκειται στις παραδοσιακές αξίες της Βρετανίας. Το τραγούδι βασίζεται σε σκωτσέζικο λαϊκό σκοπό.

1961: Οι πραξικοπηματίες στρατιωτικοί της Άγκυρας εκτελούν τον Αντνάν Μεντερές, ο οποίος ως πρωθυπουργός της Τουρκίας ανέχθηκε το πογκρόμ εναντίον της ελληνικής παροικίας στην Κωνσταντινούπολης.

2004: Τελετή έναρξης των Παραολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, με μία φαντασμαγορική γιορτή, σ' ένα κατάμεστο Ολυμπιακό Στάδιο. Ένας πλάτανος 25 μέτρων, ο ήλιος, καθώς και τα βασικά στοιχεία της φύσης (νερό, φωτιά, γη και αέρας), είναι τα κυρίαρχα στοιχεία της τελετής. Συμμετέχουν 3.969 αθλητές και αθλήτριες από 136 χώρες. Για πρώτη φορά στην ιστορία των Παραολυμπιακών Αγώνων, οι αθλητές δεν πλήρωσαν για τη συμμετοχή τους. Η Παραολυμπιακή φλόγα ανάβει από τον Γεώργιο Τοπτσή, αθλητή του άλματος σε μήκος.