Ξεμπλοκάρει η επιστροφή φόρου


Σε ξεμπλοκάρισμα της επιστροφής...


 φόρων που μπλόκαραν λόγω ΕΝΦΙΑ, προχωρά η κυβέρνηση, με σχετική απόφαση της Γενικής Γραμματείας Εσόδων που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ και σύμφωνα με την οποία, οι βεβαιωμένες οφειλές του ΕΝΦΙΑ δεν θα λαμβάνονται υπόψη έως το τέλος Σεπτεμβρίου, οπότε λήγει η προθεσμία για την καταβολή της πρώτης δόσης του νέου φόρου ακινήτων.

Εν τω μεταξύ η κυβέρνηση θα ζητήσει από την Κομισιόν να αυξηθούν οι δόσεις του ΕΝΦΙΑ και μετά τον Φεβρουάριο του 2015. Το τελευταίο λόγο για τον αριθμό των δόσεων θα εχει η ΕΛΣΤΑΤ και η...τρόικα.

Η εν λόγω απόφαση, για ξεμπλοκάρισμα της επιστροφής φόρου, που υπογράφεται από την γγ Εσόδων, κ. Κ. Σαββαϊδου , προβλέπει ότι όσοι χρωστούν τον ΕΝΦΙΑ και δεν έχουν άλλες βεβαιωμένες οφειλές θα μπορούν να εισπράττουν τα χρήματα από την εφορία:

«Χρηματικές απαιτήσεις οφειλετών έναντι του Δημοσίου εξαιρούνται από τον αυτεπάγγελτο συμψηφισμό με βεβαιωμένες μη ληξιπρόθεσμες οφειλές αυτών που έχουν προκύψει από την εκκαθάριση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (Ε.Ν.Φ.Ι.Α.) έτους 2014. Η ανωτέρω εξαίρεση παρέχεται μέχρι και την 30/9/2014.»

Η 30η Σεπτεμβρίου θα είναι η νέα προθεσμία πληρωμής του ΕΝΦΙΑ οπότε όποιος δεν πληρώσει μέχρι τότε τη δόση που του αναλογεί, θα βαρύνεται από αυτό το χρονικό σημείο και μετά, με ληξιπρόθεσμες οφειλές.

ΑΥΞΗΣΗ ΔΟΣΕΩΝ ΤΟΥ ΕΝΦΙΑ

Αίτημα προς την ΕΛΣΤΑΤ έχει υποβάλει το υπουργείο Οικονομικών ώστε σε ενδεχόμενη μετακίνηση της πληρωμής των δόσεων για τον ΕΝΦΙΑ και μετά το Φεβρουάριο του 2015 οι εισπράξεις από το φόρο να καταγραφούν στα έσοδα του προϋπολογισμού του 2014.

Σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, η κυβέρνηση εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα για την αύξηση του αριθμού των δόσεων μετά τη μεταφορά της πρώτης δόσης από τον Αύγουστο στο Σεπτέμβριο, ωστόσο, όπως άφησε να εννοηθεί, κάτι τέτοιο θα πρέπει να συμφωνηθεί και με τους επικεφαλής της τρόικας.

Αυτό σημαίνει ότι στη νομοθετική ρύθμιση που ετοιμάζει η κυβέρνηση να καταθέσει στη Βουλή στις 26 Αυγούστου με τις διορθώσεις των λαθών που έχουν εντοπιστεί στον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ, υπάρχει το ενδεχόμενο να προβλέπεται και η αύξηση του αριθμού των δόσεων πληρωμής του φόρου, η καταβολή των οποίων μπορεί να γίνει ακόμη και μετά το Φεβρουάριο του 2015.

Η ίδια πηγή είπε ότι ήδη πριν το πάγωμα της δόσης του Αυγούστου, οι ιδιοκτήτες ακινήτων πλήρωσαν περίπου 58 εκατ. ευρώ για τον ΕΝΦΙΑ, είτε εφάπαξ, είτε για την πρώτη δόση.

ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: Πρωτογενές πλεόνασμα 2,3δις?

Το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε στα 2,3 δισ. ευρώ σε επίπεδο κεντρικής κυβέρνησης στο επτάμηνο, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Ο στόχος βάσει του προγράμματος ήταν πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως των 800 εκατ. ευρώ σε επίπεδο κεντρικής κυβέρνησης.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, χωρίς την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ, όπως είχε υπολογιστεί, τα φορολογικά έσοδα του προϋπολογισμού υπερέβαλλαν εαυτόν …

«Στο στόχο του Ιουλίου είχε προβλεφθεί και η καταβολή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ, ύψους 440 εκατ. ευρώ» ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός ενώ λίγο νωρίτερα είχε αποκαλύψει ότι « τα φορολογικά έσοδα τον Ιούλιο ήταν κατά 465 εκατ. ευρώ υψηλότερα σε σχέση με τον στόχο του μήνα και 1,5 δις υψηλότερα σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα».

Σωρευτικά για την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου, τα φορολογικά έσοδα είναι 562 εκατ. ευρώ παραπάνω σε σχέση με το στόχο.