"Έφυγε" ο Βαγγέλης Καραφουλίδης ...


Μια παλιά δόξα του ΠΑΟΚ, ο Βαγγέλης Καραφουλίδης, έφυγε σήμερα...



 από τη ζωή, σε ηλικία 80 ετών. Φόρεσε την ασπρόμαυρη φανέλα στη δεκαετία του '50 και ήταν από τους πρωτεργάτες της "χρυσής εποχής"...

Γεννήθηκε στην Κατερίνη το 1934. Σε ηλικία 16 ετών έπαιξε στην πρώτη ομάδα του Μ. Αλεξάνδρου (αργότερα συγχωνεύτηκε με τον Όλυμπο και προέκυψε ο Πιερικός) και εκεί αγωνίστηκε μέχρι το 1953.

Ήταν η χρονιά που τον απέκτησε ο ΠΑΟΚ στον οποίον πήγε με τη συγκατάθεση του Μ. Αλεξάνδρου, με την ομάδα της Πιερίας όμως να κρατάει τα μεταγραφικά του δικαιώματα. Στον Δικέφαλο έπαιξε στην "χρυσή εποχή" όπως ονομάστηκε της ομάδας (1953-56), για δύο χρόνια.

Η παρουσία στην μεγαλύτερη ομάδα της Βόρειας Ελλάδας συνέπεσε με την "ποδοφαιρική άνοιξη" του Δικεφάλου. Ήταν τα χρόνια που ο ΠΑΟΚ κατακτώντας απανωτά τοπικά πρωταθλήματα (δεν είχε θεσπιστεί ακόμη η εθνική κατηγορία), έσπασε τον μύθο του αήττητου τότε Ολυμπακού. Ήταν η εποχή που ο ΠΑΟΚ δημιουργούσε στρατιές οπαδών με το καταπληκτικό ποδόσφαιρο που έπαιζε και πλέον το Συντριβάνι άρχισε να μοιάζει μικρό!

Και μια και έγινε αναφορά στο αήττητο του Ολυμπιακού, στις 30/8/1953 ο Δικέφαλος κέρδισε τον επί 5ετία αήττητο Ολυμπιακό με 2-1 παίζοντας με 5 χαφ και δύο επιθετικούς! Ήταν η εποχή που η τριπλέτα Γιεντζή - Κουϊρουκίδη - Παπαδάκη έκανε πράματα και θαύματα στα γήπεδα.

Τη σεζόν 1954-55 αγωνίστηκε με τον ΠΑΟΚ στον τελικό του κυπέλλου Ελλάδας κόντρα στον Παναθηναϊκό στην ... ουδέτερη Λεωφόρο. Δεν ευτύχησε αυτός και οι συμπαίκτες του να σηκώσουν την κούπα, καθώς εκείνη τη σκοτεινή εποχή οι τίτλοι δινόταν σε ... κάποια γραφεία και όχι στους αγωνιστικούς χώρους. Συμπαίκτες του σε εκείνον τον τελικό ήταν οι: Πρόγιος, Χασιώτης, Κεμανίδης, Γερούδης, Δουκάκης, Καλογιάννης, Κιουρτζής, Τσίντογλου, Παπαδάκης και Γιεντζής. Όπως θα διαπιστώσετε έλειπε ο Κουϊρουκίδης, λόγω τραυματιμού.

Το παιχνίδι για το οποίο θα τον θυμόμαστε για πάντα είναι ασφαλώς αυτό του 1955, όταν με δικό του γκολ στο 89', ο ΠΑΟΚ επικράτησε με 1-0 του Απόλλωνα Καλαμαριάς και ανακηρύχτηκε πρωταθλητής Θεσσαλονίκης. Την άλλη μέρα ο αθλητικός τύπος έφραφε: "Ένα γκολ, ένα πρωτάθλημα, μια ιστορία. Ο ΠΑΟΚ Πρωταθλητής Θεσσαλονίκης".

Στις δύο περιόδους που αγωνίστηκε στον ΠΑΟΚ ο Βαγγέλης Καραφουλίδης ανακηρύχτηκε πρώτος σκόρερ της ομάδας μαζί με τον Λάμπη Κουϊρουκίδη, με τον οποίον έπαιζαν μαζί σαν επιθετικό δίδυμο. Δυνατός, πεισματάρης, με γερά πατήματα, γρήγορος και ικανός γκολτζής ήταν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του.

 Η έφεση που είχε στο σκοράρισμα "κέντρισε" το ενδιαφέρον του Ολυμπιακού που απευθύνθηκε στην ομάδα η οποία είχε τα δικαιώματά του (Μ. Αλέξανδρος Κατερίνης) και έτσι ο Καραφουλίδης βρέθηκε στο λιμάνι.

Και εκεί συνέχισε να κάνει αυτό που ήξερα πολύ καλά, να σκοράρει δηλαδή. Το 1958 επέστρεψε στον Μ. Αλέξανδρο και το 1961 ήταν από τους πρώτους παίκτες που ανήκαν στο ρόστερ του νεοσύστατου Πιερικού. Κρέμασε τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια το 1963...
Με τη φανέλα του ΠΑΟΚ αγωνίστηκε σε 39 παιχνίδια και πέτυχε 25 γκολ (σε πρωτάθλημα και σε κύπελλο) ...

Η ΠΑΕ είχε στο πρόγραμμα -στα πλαίσια των τιμητικών διακρίσεων που δίνει σε παλαίμαχους παίκτες- να τον τιμήσει σε ένα από τα επόμενα παιχνίδια, αλλά δυστυχώς δεν πρόλαβε...

Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει...