Το μήνυμα της Τήλου


Δεν είναι λίγες οι φορές που...



 η Ελλάδα βρίσκεται στο στόχαστρο ξένων ΜΜΕ, διεθνών οργανισμών και οργανώσεων για τις καθημερινές πια τραγωδίες που συμβαίνουν στο Αιγαίο με θύματα απελπισμένους πρόσφυγες από τους χιλιάδες που αναζητούν καλύτερη τύχη στην Ευρώπη.

Η χθεσινή εικόνα που κάνει τον γύρο του κόσμου, με τους κατοίκους της ακριτικής Τήλου να δίνουν μάχη με τα μέσα που διέθεταν για να σώσουν αθώες ανθρώπινες ψυχές, που κάποιοι δουλέμποροι είχαν εγκαταλείψει στα απόκρημνα βράχια, δείχνει μια άλλη διαφορετική εικόνα.

Η Ελλάδα ήταν πάντοτε φιλόξενη χώρα, πάντα δεχόταν τους ξένους και ειδικά τους πιο αδύναμους με σεβασμό και διάθεση να βοηθήσει. Η εικόνα αυτή δοκιμάστηκε τις τελευταίες δεκαετίες με το ανεξέλεγκτο ρεύμα παράτυπων μεταναστών, την αδυναμία της πολιτείας να διαχειριστεί αυτή την πραγματικά μεγάλη και υπερεθνική κρίση και τελικά με την εμφάνιση ορισμένων ακραίων ρατσιστικών ναζιστικών ομάδων όπως η Χρυσή Αυγή.

Η Τήλος όμως και σε συμβολικό επίπεδο έδωσε ένα διαφορετικό μήνυμα, το οποίο πρέπει να φροντίσει η κυβέρνηση να φτάσει σε κάθε γραφείο της Κομισιόν, σε κάθε ηγέτη της ΕΕ, σε κάθε επιτροπή του ΟΗΕ. Κάθε παιδί και κάθε δυστυχισμένος που πνίγεται στα νερά του Αιγαίου είναι μια βαθιά πληγή όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρο τον πολιτισμένο κόσμο.

Η αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος δεν μπορεί πια να είναι εθνική υπόθεση ειδικά μιας χώρας όπως η Ελλάδα, που δοκιμάζεται από την κρίση και δέχεται τη μεγαλύτερη πίεση λόγω της γεωγραφικής θέσης της.

Οι μεγαλόπνοοι σχεδιασμοί και η άσκηση κριτικής από τα πολυτελή γραφεία της Νέας Υόρκης ή της Γενεύης είναι εύκολη υπόθεση. Σίγουρα πάντως πιο εύκολη από την προσπάθεια των ηρώων της Τήλου, που με μοναδικό κίνητρο την ανθρωπιά τους έσωσαν 43 απελπισμένους ανθρώπους. Και αυτό είναι το μεγάλο μήνυμα που έστειλαν σε όλους.