Πολυνομοσχέδιο με... μισό αιγιαλό


Το δρόμο προς τη Βουλή...



 αναμένεται, εκτός απροόπτου, να πάρει αυτή την εβδομάδα το πολυνομοσχέδιο-σκούπα, με τις 5 προαπαιτούμενες δράσεις, αλλά και άλλες φορολογικές διατάξεις, που θα πρέπει να ψηφιστούν έως τις 8 Αυγούστου, ώστε να εκταμιευθεί η υποδόση του 1 δισ. ευρώ και τα 2,1 δισ. ευρώ από τα «ακούρευτα» ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους οι κεντρικές τράπεζες της Ευρώπης.

Το πολυνομοσχέδιο-σκούπα θα κατατεθεί με το «μισό» νόμο για τον αιγιαλό, ώστε να ξεπεραστεί ο σκόπελος της πολιτικής έντασης, ενώ για την Ολομέλεια της Βουλής τον Οκτώβριο πάει και ο νόμος για το πολιτικό χρήμα.

Οι σημαντικότερες διατάξεις

** Εντάσσονται στο ΕΤΕΑ οι τομείς του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του ΤΕΑΠΑΣΑ και το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Ιδρυμάτων Εμπορικού Ναυτικού (ΤΕΑΠΙΕΝ), ενώ σύμφωνα με πληροφορίες το εφάπαξ των ενστόλων θα παραμείνει αυτοχρηματοδοτούμενο.

** Καθορίζεται η διαδικασία οριοθέτησης του αιγιαλού, χωρίς όμως το κομμάτι της εκμετάλλευσής του, το οποίο θα έρθει αργότερα στη Βουλή προς ψήφιση

** Αναμορφώνεται το πλαίσιο για το «πόθεν έσχες», όπου προβλέπεται η συγκρότηση Κεντρικής Επιτροπής Ελέγχου των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης των υπόχρεων προσώπων, η οποία αποτελείται πλέον από δύο αντιπροέδρους της Βουλής, δύο ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς και έναν υποδιοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, πρόσωπα δηλαδή εγνωσμένου κύρους και ανεξαρτησίας. Παράλληλα, θεσπίζεται η υποβολή δήλωσης οικονομικών συμφερόντων, προβλέπεται η ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων και καθίσταται πλέον αποτελεσματικός ο έλεγχος με την αξιοποίηση μεθόδων ανάλυσης επικινδυνότητας.

** Καταργείται η εκκαθαριστική δήλωση στο τέλος του έτους για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που υπάγονται στο ΦΠΑ.

** Ενισχύεται η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων με τη σύσταση 400 οργανικών θέσεων, προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες της και να λειτουργήσει ομαλά η Φορολογική Διοίκηση.

** Επιχορηγούνται φορείς κυρίως του κλάδου Υγείας (νοσοκομεία κ.ο.κ.) για να αντιμετωπίσουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, προκειμένου να επιταχυνθεί η αναδιάρθρωση και εξυγίανσή τους.

** Εκσυγχρονίζεται το σύστημα δημόσιων συμβάσεων, ενσωματώνοντας το ευρωπαϊκό πλαίσιο, απλοποιώντας και επιταχύνοντας τις διαδικασίες με όρους διαφάνειας.

** Μειώνονται τα διοικητικά βάρη σε 11 τομείς της οικονομίας, όπως προβλέπει η σχετική μελέτη του ΟΟΣΑ.