Το παρεάκι του Γιωργάκη στη Σύμη... Σπετσών


Χαλαρός και απερίσπαστος από τις ...



πολιτικές σκοτούρες, μετά τις ολιγοήμερες διακοπές του στη Νάξο, ο κ. Γιώργος Παπανδρέου συνέχισε το καλοκαιρινό του tour στις Σπέτσες.

Ο πρώην πρωθυπουργός συνδύασε το τερπνόν μετά του ωφελίμου, καθώς ως οικοδεσπότης και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς έδωσε το «παρών» στο Συμπόσιο της Σύμης, βρίσκοντας φυσικά τον χρόνο να απολαύσει το μπάνιο του στη θάλασσα, να γευτεί φρέσκο ψάρι και τις αγαπημένες του πράσινες σαλάτες στα καλύτερα εστιατόρια του νησιού, συνοδεία πάντα της συζύγου του Αντας, του αδελφού του Νίκου Παπανδρέου μετά της οικογενείας του, αλλά και των πρώην υπουργών -επονομαζόμενων και «κηπουρών»- Παύλου Γερουλάνου και Δημήτρη Δρούτσα.

 Τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και οι περιορισμοί στις μετακινήσεις του ΓΑΠ, του στέρησαν την ευκαιρία να συναντηθεί για μια selfie με τον σταρ του ποδοσφαίρου Κριστιάνο Ρονάλντο, ο οποίος έκανε τις διακοπές του στις Σπέτσες με τη σύντροφό του Ιρίνα Σάικ.

Τα μέτρα ασφαλείας που πάρθηκαν για την επίσκεψη του κ. Παπανδρέου στις Σπέτσες ήταν ανάλογα, αν όχι πιο ισχυρά, από εκείνα που ίσχυαν όταν ήταν πρωθυπουργός. Η προσωπική του ασφάλεια αποτελούνταν από περίπου δέκα άτομα, συνεπικουρούμενα από τους αστυνομικούς του νησιού, με αποτέλεσμα να πραγματοποιούνται περιπολίες ακόμη και κατά τη διάρκεια των γευμάτων του σε κάποιο από τα εστιατόρια του νησιού. papandreou-spetses-9 Μάλιστα η λίστα με τους άλλους ένοικους του ξενοδοχείου «Σπέτσες» όπου διέμεινε ελέγχθηκε εξονυχιστικά.

 Ο ίδιος περιόρισε τις μετακινήσεις του στις απολύτως απαραίτητες, δηλαδή από το ξενοδοχείο του μέχρι την Αναργύρειο και Κοργιαλένειο Σχολή όπου διεξήχθη το Συμπόσιο, καθώς και στις ταβέρνες και τα εστιατόρια του νησιού που βρίσκονταν σε κοντινή απόσταση μέχρι τα όρια του ξενοδοχείου «Ποσειδώνιο». Αντίθετα απέφυγε την Ντάπια, δηλαδή το κέντρο του νησιού με τις καφετέριες και τα καταστήματα όπου κυκλοφορεί ο περισσότερος κόσμος, προκειμένου να αποφευχθούν πιθανές αντιδράσεις και αποδοκιμασίες.

Πήγε στις Σπέτσες με κανό

Ο κ. Παπανδρέου έφτασε στο νησί των Σπετσών αργά το απόγευμα της Κυριακής. Σύμφωνα με κάποιους ντόπιους, πέρασε από το Πόρτο Χέλι στις Σπέτσες με κανό, ενώ η σύζυγός του Αντα και τα υπόλοιπα άτομα της παρέας τους χρησιμοποίησαν θαλάσσια ταξί.

 Η μαρτυρία τους φαίνεται να επιβεβαιώνεται από την ύπαρξη του κανό, το οποίο κατά την παραμονή του κ. Παπανδρέου στις Σπέτσες φυλασσόταν στο υπόγειο του ξενοδοχείου μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα.

Νωρίς το πρωί της Δευτέρας ο πρώην πρωθυπουργός απόλαυσε το πρώτο του μπάνιο στη θάλασσα, ενώ το βράδυ της ίδιας ημέρας έκανε την έναρξη του Συμποσίου παραθέτοντας δείπνο καλωσορίσματος στους υψηλούς προσκεκλημένους, μεταξύ των οποίων ήταν ο πρώην αντιπρόεδρος της Αιγύπτου και βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι και ο καθηγητής Δημόσιας Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και πρώην σύμβουλός του Ρίτσαρντ Πάρκερ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πύλες του Συμποσίου ήταν κλειστές για τους μη έχοντες πρόσκληση, ακόμη και για τους δημοσιογράφους, προκειμένου οι ομιλητές «να μπορούν να εκφραστούν ελεύθερα», σύμφωνα με συνεργάτες του κ. Παπανδρέου.

 Από την περασμένη Τρίτη μέχρι και την Πέμπτη, οπότε και ολοκληρώθηκε το Συμπόσιο, διεξάγονταν καθημερινά δύο συνεδριάσεις με θέματα όπως η άνοδος των λαϊκιστικών και εξτρεμιστικών κινημάτων, οι προκλήσεις της ψηφιακής δημοκρατίας με τις δυνατότητες που δημιουργούν οι νέες τεχνολογίες στην επικοινωνία και τη διάδοση των πληροφοριών, αλλά και οι κίνδυνοι που εγκυμονούν για την πολιτική χειραγώγηση, οι ανισότητες και η έλλειψη ευκαιριών, καθώς και πώς μπορεί η συμμετοχική δημοκρατία να συμβάλει στη δημιουργία μιας νέας πολιτικής κουλτούρας.