Κλάους Ρέγκλινγκ: «Αναδιάρθρωση χρέους μόνο με μεταρρυθμίσεις και πρωτογενή πλεονάσματα»


«Η Ελλάδα θα έχει τη στήριξη των...



 εταίρων της ανεξάρτητα από την κατάσταση που θα επικρατεί τα επόμενα χρόνια στις αγορές, αρκεί να προχωρήσει στις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις και να επιτυγχάνει τους στόχους που έχουν τεθεί για τα πρωτογενή πλεονάσματα», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) και επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) Κλάους Ρέγκλινγκ.

Στο πλαίσιο διάλεξης που έδωσε την Πέμπτη το πρωί στην Αθήνα, προσκεκλημένος του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, ο κ. Ρέγκλινγκ υπογράμμισε ότι οι εταίροι στην ευρωζώνη θα τηρήσουν τη συμφωνία του Νοεμβρίου του 2012 για μία νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ή ακόμη και για ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας αν χρειαστεί, εφόσον η ελληνική κυβέρνηση εφαρμόζει το οικονομικό πρόγραμμα που συνοδεύει τα πακέτα στήριξης που έχει λάβει.

Στη εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Στουρνάρας έκανε μία αναδρομή της κρίσης που έπληξε την ευρωζώνη τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και των πολιτικών που έχουν εφαρμοστεί για την αντιμετώπισή της, σημειώνοντας ότι έχουν ήδη αποφέρει καρπούς.

Οπως είπε, οι διαφορές επιτοκίων μεταξύ των χωρών του πυρήνα και της περιφέρειας έχουν μειωθεί, οι χώρες που υπάγονται σε πρόγραμμα προσαρμογής έχουν αποκτήσει και πάλι πρόσβαση στις αγορές και ο τραπεζικός τομέας έχει ενισχυθεί.

Οι προκλήσεις

Ο κ. Στουρνάρας πρόσθεσε ωστόσο ότι εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές προκλήσεις. «Ενα βασικό χαρακτηριστικό της οικονομικής ανάκαμψης στη ζώνη του ευρώ είναι η συνεχιζόμενη μείωση των δανείων προς τον ιδιωτικό τομέα» σημείωσε σχετικά.

Και πρόσθεσε πως η ανάκαμψη είναι μέχρι στιγμής χωρίς τραπεζικό δανεισμό («creditless») τόσο στη ζώνη του ευρώ ως σύνολο όσο και σε πολλές περιπτώσεις επιμέρους χωρών.

Σύμφωνα με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, επειδή η οικονομία της ζώνης του ευρώ είναι τραπεζοκεντρική, ο τραπεζικός δανεισμός είναι ιδιαίτερα σημαντικός για τις επιχειρήσεις και ειδικότερα για τις ΜμΕ, οι οποίες παράγουν το μεγαλύτερο μέρος των αγαθών και των υπηρεσιών στην οικονομία και αντιπροσωπεύουν μεγάλο μερίδιο της απασχόλησης.

Κατά συνέπεια, υπογράμμισε ο ίδιος, εν όψει της συνεχιζόμενης συρρίκνωσης των πιστώσεων γεννάται το ερώτημα: «Μπορεί να συνεχιστεί η ανάκαμψη ενόσω οι ρυθμοί αύξησης των δανείων είναι αρνητικοί; Προσωπικά, αμφιβάλλω» απάντησε ο κ. Στουρνάρας.
Οσον αφορά το μέλλον, υποστήριξε πως χρειάζεται να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του χαμηλού δυνητικού ρυθμού ανάπτυξης στη ζώνη του ευρώ.

«Προς τον σκοπό αυτόν, τα μέλη της ζώνης του ευρώ αναγνωρίζουν ολοένα και περισσότερο την ανάγκη για κοινές προσπάθειες και συντονίζουν τις εθνικές διαρθρωτικές πολιτικές τους για την ανάπτυξη και την απασχόληση, όπως αντανακλάται στα πρόσφατα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου» σημείωσε ο κεντρικός τραπεζίτης.
Σημειώνεται ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) δημιουργήθηκε μετά το ξέσπασμα της κρίσης για την αντιμετώπιση μελλοντικών ανάλογων καταστάσεων στη ζώνη του ευρώ.