"Στρίβειν δια της τεχνικής οδού" για το δημοψήφισμα για τη ΔΕΗ, Οκτώβριο θα επαναλειτουργήσει η Ολομέλεια της Βουλής


Ανώτατες κυβερνητικές πηγές, σε ...



διαφορετικό μήκος κύματος από τον Πρόεδρο της Βουλής, ακυρώνουν εκ των προτέρων τις προτάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης

Την τακτική του “στρίβειν δια της τεχνικής οδού” επιλέγει η κυβέρνηση για να ξεφύγει από τον ελιγμό του ΣΥΡΙΖΑ περί διεξαγωγής δημοψηφίσματος για τη ΔΕΗ.

Η παρέμβαση του Προέδρου της Βουλής Βαγγέλη Μεϊμαράκη, που δεν απέκλεισε χθες το ενδεχόμενο να αθροιστούν οι προτάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αιφνιδίασε το Μαξίμου, όπου επικρατούσε διαφορετική λογική όσον αφορά στην αντιμετώπιση της πρωτοβουλίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία παρά τις επιμέρους διαφοροποιήσεις έχει “ρεύμα” στη Βουλή.

Οι αναφορές του έμπειρου πολιτικού ερμηνεύθηκαν ως μία κίνηση στρατηγικής, με στόχο να αποφευχθεί η πολιτική απομόνωση της κυβέρνησης και ο κίνδυνος συσπείρωσης όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης απέναντι της και με δεδομένο πως ούτως ή άλλως, ακόμη και να κριθούν ομοειδείς οι τέσσερις προτάσεις που θα κατατεθούν και να ξεκινήσει η συζήτηση, είναι απολύτως απίθανο να ψηφίσουν 180 βουλευτές υπέρ του δημοψηφίσματος, ώστε να εγκριθεί εν τέλει η διεξαγωγή του.

Η δικομματική όμως έχει ήδη επενδύσει σε εντελώς διαφορετικό τρόπο χειρισμού, δηλαδή την άρνηση ή/και μετάθεση της συζήτησης στις καλένδες, ώστε το μέτωπο των 120, που θα μπορούσε να μπλοκάρει την προεδρική εκλογή και θα λειτουργούσε ως “μαγιά” συντονισμένων αντιπολιτευτικών κινήσεων και σε άλλα θέματα πέραν της ΔΕΗ, να ακυρωθεί εν τη γενέσει του.

Ανώτατες κυβερνητικές πηγές έλεγαν πως “η Ολομέλεια θα λειτουργήσει κανονικά τον Οκτώβριο”, δείχνοντας έτσι σαφώς πως δεν πρόκειται να διακοπούν τα θερινά τμήματα για να συζητηθεί η πρόταση διεξαγωγής δημοψηφίσματος.

 Άλλες πηγές άφηναν να διαφανεί πως θα αναζητηθούν αφορμές προκειμένου να χαρακτηρισθούν ανομοιογενείς οι τέσσερις προτάσεις και άρα να απορριφθούν, με το επιχείρημα ότι δε συγκεντρώνονται οι 120 αναγκαίες για τη συζήτηση καταρχήν του θέματος υπογραφές.

Υπενθύμιζαν επίσης ότι ο Κανονισμός της Βουλής αναφέρεται σε μία πρόταση και εκτιμούσαν ότι στην προκειμένη περίπτωση δεν ισχύει το προηγούμενο του 2008 όταν είχαν συναθροιστεί οι υπογραφές των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΛΑΟΣ για τη Συνθήκη της Λισσαβώνας.

Ο κ.Μεϊμαράκης εξαρχής είχε δηλώσει πως επρόκειτο για προσωπικές του απόψεις και ότι ως Πρόεδρος της Βουλής θα εφαρμόσει όσα προβλέπει ο Κανονισμός του Κοινοβουλίου, ζητώντας πρώτα τη γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής. Αυτό και θα δώσει εν τέλει τη λύση.

Τι λέει ο Κανονισμός της Βουλής

Το άρθρο 116 του Κανονισμού της Βουλής αναφέρει σχετικά με τις προτάσεις βουλευτών για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος:

1. H πρόταση των δύo πέμπτων (2/5) τoυ όλoυ αριθμoύ των Boυλευτών με την oπoία ζητείται σύμφωνα με τo άρθρo 44 παρ. 2 εδ. β΄ τoυ Συντάγματoς η διεξαγωγή δημoψηφίσματoς για ψηφισμένo νoμoσχέδιo πoυ ρυθμίζει σoβαρό κoινωνικό ζήτημα κατατίθεται στη Boυλή, τυπώνεται και διανέμεται στoυς Boυλευτές και εγγράφεται κατά πρoτεραιότητα στην ημερήσια διάταξη.

2. H πρόταση πρέπει να αναφέρει τo συγκεκριμένo νoμoσχέδιo για τo oπoίo ζητείται η διεξαγωγή δημoψηφίσματoς.

3. H συζήτηση της πρότασης διεξάγεται με ανάλoγη εφαρμoγή των διατάξεων των άρθρων 95 έως 100 και oλoκληρώνεται μέσα σε τρεις συνεδριάσεις.

4. H ψηφoφoρία για την απoδoχή ή μη της πρότασης είναι oνoμαστική.

5. H πρόταση εγκρίνεται με την πλειoψηφία των τριών πέμπτων (3/5) τoυ όλoυ αριθμoύ των Boυλευτών.

6. H απόφαση της Boυλής πoυ δέχεται την πρόταση Boυλευτών για τη διεξαγωγή δημoψηφίσματoς πρέπει να περιέχει με σαφήνεια τo ερώτημα ή τα ερωτήματα πoυ θα τεθoύν στo λαό και να αναφέρει την πρoθεσμία μέσα στην oπoία θα γίνει η πρoκήρυξη τoυ δημoψηφίσματoς.

7. H παράγραφoς 6 τoυ πρoηγoύμενoυ άρθρoυ εφαρμόζεται και για την απόφαση της Boυλής πoυ αναφέρεται στo παρόν άρθρo.

8. H πρoκήρυξη τoυ δημoψηφίσματoς γίνεται με πρoεδρικό διάταγμα πoυ πρoσυπoγράφεται από τoν Πρόεδρo της Boυλής.