Ατζέντα με στοιχεία


Όσο κι αν η τρόικα των...



 δανειστών συνηθίζει να κλείνει τα μάτια της μπροστά στην πραγματικότητα, αυτήν τη φορά φτάνοντας στην Ελλάδα οφείλει να γνωρίζει ότι έχουν αλλάξει πολλά.

Οι Ελληνες πολίτες με τις ευρωεκλογές έστειλαν το μήνυμά τους ότι η υπομονή αλλά και οι αντοχές τους εξαντλούνται και πλέον η πολιτική που εφαρμόζεται τα τελευταία τέσσερα χρόνια, από την οποία δεν έλειψαν και οι αποτυχημένοι πειραματισμοί, έφτασε στα όριά της.

Το τελευταίο διάστημα έχει μεσολαβήσει μία επιτυχημένη έξοδος της χώρας στις αγορές, αλλά και η επίσημη επιβεβαίωση του πρωτογενούς πλεονάσματος. Δύο πολύ σημαντικές εξελίξεις, τις οποίες όσο κι αν θέλει ο κάθε κ. Τόμσεν δεν μπορεί να τις υποβαθμίσει.

Η κυβέρνηση πολύ σωστά διαμορφώνει τη δική της ατζέντα, ώστε να μπορεί να υπάρξει ουσιαστική διαπραγμάτευση και όχι απλώς μονόλογος.

Η πρόταση για την αύξηση των δόσεων για τη ρύθμιση των χρεών προς την Εφορία και τα Ταμεία έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα. Η κυβέρνηση μπορεί με ιδιαίτερη ευκολία να παρουσιάσει συγκεκριμένα στοιχεία στην τρόικα που αποδεικνύουν ότι η άκαμπτη εφαρμογή της προηγούμενης ρύθμισης το μόνο που πέτυχε ήταν να περιορίσει τα έσοδα του Δημοσίου από τις ρυθμίσεις αυτές και συγχρόνως να αυξήσει τα οφειλόμενα προς το Δημόσιο και τα Ταμεία, υπονομεύοντας και το οικονομικό κλίμα στην αγορά.

Είναι απλή λογική. Οσο πιο πιεστικά απαιτείς να πληρώσει περισσότερα κάποιος, που όλο και λιγότερο έχει τη δυνατότητα αυτή, το αποτέλεσμα είναι αντίθετο του επιδιωκόμενου...

Ας καταλάβει η τρόικα ότι δεν υπάρχουν παρά ελάχιστοι πια Ελληνες που έχουν, αλλά δεν πληρώνουν.

Αν δεν πείθονται από τους αριθμούς, ας βγουν απλώς μια βόλτα σε οποιαδήποτε γειτονιά της Αθήνας. Και τότε σίγουρα θα καταλάβουν...